Berta Sándor

IT-óriások ellen indított szabadalmi pert Paul Allen

A Microsoft társalapítója nem szerepel állandóan a címlapokon, azonban a mostani lépésével megdöbbentette az egész Szilícium-völgyet. A milliárdos ugyanis négy szabadalma megsértése miatt beperelt közel egy tucat IT-konszernt.

Amennyiben Paul Allen beadványát befogadja a bíróság, úgy szabadalmi jogsértés miatt könnyen a vádlottak padján találhatja magát az AOL, az Apple, az eBay, a Facebook, a Google, a Yahoo és a YouTube mellett a Netflix, az Office Depot, az Office Max és a Staples is.

Az 57 éves szakember szerint ez a 11 vállalat jogsértő módon szerezte meg az Interval Research nevű cégtől négy levédetett ötletét, majd ezeket felhasználták saját fejlesztéseikben. A négy szabadalom - melyek a 6,263,507; a 6,034,652; a 6,788,314 és a 6,757,682 számok alatt vannak levédetve és nyilvántartva - Allen állítása szerint alapvető fontosságúak az internetes keresők és az online piaci platformok működése szempontjából. Az eljárásból kimaradt a Microsoft, amelyben Allennek még jelenleg is komoly tulajdonrészesedése van, valamint a The Wall Street Journal rámutatott, hogy az Amazon szintén megúszta a pert.

Az Interval Research nevéhez összesen 300 szabadalom fűződik, a cég azonban már megszűnt. Allen beadványában nem követelt konkrét kártérítési összeget. A milliárdos 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Ebből sikeresen felgyógyult, de később ismét rákos lett, de legutóbb már tünetmentesnek nyilvánították az orvosok. Magánvagyonát 13 milliárd dollárra becsülik. A szabadalmak nem Allen nevéhez fűződnek, de az Interval Research megszűnése után az ő tulajdonába, majd a saját Interval Licensing cégéhez kerültek.

David Postman, az egykori Microsoft-társalapító szóvivője hangsúlyozta: az Interval keményen dolgozott azért, hogy a levédetett technikák kiforrottá váljanak. Számos új céget alapítottak, technológia-átadási üzleteket kötöttek és eladták a szabadalmaztatott módszereket. Éppen ezért tartották fontosnak a mostani beadványt, mert meg akarják védeni innovációs befektetéseiket.

Andrew Noyes, a Facebook szóvivője teljesen megalapozatlannak nevezte a vádat és közölte, harcolni fognak ellene. A Google úgy vélte: a lépés mögött az a trend ismerhető fel, hogy az emberek szeretik ügyeiket bírósági tárgyalótermekben elintézni ahelyett, hogy a piacon küzdenének meg egymással. Az Apple, az AOL, a Netflix, a Yahoo, az OfficeMax és az Office Depot egyelőre még nem reagált a vádra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #12
    Egyetértek a véleményeddel.
  • FtranX #11
    En olyan elmeletet hallottam, hogy ezzel az egesszel csak az amerikai szabadalmi rendszer fenttarthatatlansagara akarja felhivni a figyelmet.
  • Tetsuo #10
    Igen, ezt tudjuk, de attol meg bohockodik.. mondjuk ez talan elindit vmi szabadalmi valtozast.
  • Komolytalan #9
    A szoftverszabadalom úgy általában elég komoly kerékkötője a fejlődésnek. Ha csinálsz egy alkalmazást, még a scrollbar-t, vagy az OK gombot is szabadalom védi, és a szabadalom tulajdonosa bíróságon követelhet ezért pénzt, amit ráadásul meg is ítélnek neki. Vagyis vagy olyan szinten marad az ember, hogy a szabadalom tulajdonosok ne vegyék észre (ne legyen elég pénze ehhez), vagy elkezd vásárolni ő is szabadalmakat. M$ birtokolja az Ok gombot? No problem, én meg a Cancel gombot, és földhözb.szom az M$-t, ha velem gecózik. Na ilyenkor a 2 fél aláír egy keresztlicensz szerződést, és onnan kezdve az M$ megnyugodhat a Cancel gombjai miatt, én meg az Ok gombjaim miatt. De ha az ember egy olyan szabadalom tulajdonossal kerül szembe (pl Paul Allen), akinek _semmi_ terméke sincs, és nincs is érdekeltsége olyan cégben, amit az én szabadalmaimmal padlóra tudnék küldeni, akkor szopóág van, annak fizetni kell. Így paradox módon a szabadalmi perekben azok a cégek járnak jól, akik életük során még semmit se tettek le az asztalra, egyszerűen csak vásároltak pár szabadalmat, és mint a maffiózók, járják körbe a termelő cégeket, és fejik őket. Emiatt kellene már úgy ahogy van megszüntetni a szoftver szabadalmakat, és visszatérni a konkrét szoftverre, és annak részeire vonatkozó Copyright alkalmazásához.
  • readswift #8
    Aki írta a cikket meg még annyit sem olvasott a fószerről mint te. :D
  • vg #7
    Fogorvosra nincs pénze?
  • Glutamin #6
    Ezt az amerikai viseletet sosem fogom megérteni. Elegáns nadrág, ing, öv + Baseball sapka.
  • Cat #5
    Adományoz ő rendesen, igaz, nem rákkutatásra, hanem rádiótávcsövekre.

    Teleszkóphálózatot neveztek el Paul Allenről

    Ráadásul halála után jórészét elosztogatja:
    Jótékony célra ajánlja fel vagyona jórészét Paul Allen

  • kozik #4
    Vagy akar rendbe is lehetne tenni az egesz szabadalom-historiat, mert latszik, hogy igy tomeny faszsag.
  • readswift #3
    Pubi, miből szűrted le h nem adományoz, a szeme állásából? :DD