Alex

A Dell le akarja védetni a számítási felhő kifejezést

Az amerikai szabadalmi hivatal visszavonta korábbi döntését, mely szerint a Dell előzetes védjegyhasználati engedélyt kapott a "cloud computing" kifejezés kizárólagos használatára.

A Dell szóvivője, Jeff Blackburn közlése szerint nem spekulálnak azon, hogy milyen valószínűséggel fogadják el a védjegy-kérelmüket. A szabadalmi hivatal nem kommentálta a függőben lévő ügyet, de Cynthia Lynch, az intézmény egy adminisztrátora az előzetes hozzájárulás visszavonására szólva elmondta, hogy "Történt már ilyen, de egyértelműen nem mindennapos dolog". Közlése szerint ez a döntés azt jelenti, hogy el fogják utasítani a beadványt, hacsak az adott vállalat nem hoz fel mellette újabb érveket. Lynch szerint az eljárás néhány hétig tarthat.

A Dell próbálkozása, hogy védjegyként jegyezze be a számítási felhő fogalmát, hatalmas vihart kavart az iparágban. Az aprócska TM szimbólumot Sam Johnston fedezte fel véletlenül egy sajtóközleményben, ezután nézett utána, hogy is van ez. "Ellenállok az (erős) belső kényszernek, és nem kommentálnám az ügyet, mindenki vonja le a maga következtetését." - írta figyelemfelhívó levelében. A cég alapítója, Michael Dell a BusinessWeeknek nyilatkozva korábban azt mondta, hogy a technológia már most is több százmillió dolláros piacot jelent számukra, és ez néhány éven belül 1 milliárd dollárra nőhet.

"Meg vagyok lepve, és csalódtam" - nyilatkozta Jon Brody, a TriCipher alelnöke, akinek cége szolgáltatás formájában nyújt autentikációs infrastruktúrát más cégek számára. "A kereskedőknek valahogy meg kell nevezni terméküket, és a számítási felhő túl széles fogalom, hogy ezt megengedjék." A Dell szóvivője, Blackburn kifejtette, hogy a vállalat 2007. március 23-án adta be a kérelmet, szolgáltatása, a "Cloud Computing Solutions" bejelentésével egyidőben. "Ennek célja ajánlatunk védelme volt. Akkoriban ez a fogalom még nem volt ennyire elterjedt." - védekezett.

Habár a védjegy csak a kifejezésre vonatkozik, nem a mögötte álló technológiára, a fogalom levédetése drámai kihatással lehet a robbanásszerűen terjedő piacra. "A számítási felhő-üzlet létrehozói közt vagyunk, és ezután nehéz lenne arról beszélni, min is dolgozunk, nehéz lenne bemutatni az általunk létrehozott terméket" - mondta Brody. "Ahelyett, hogy fogyasztóink igényeivel foglalkoznánk, a marketingeseknek azon kell majd dolgozniuk, hogy kitalálják, egyáltalán milyen szavakat használnak - micsoda időpocsékolás." - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli012 #5
    mennyi hülye ember van..
  • Franky25 #4
    Holnap levédetem a nevem, és aki kimondja, vagy leírja, az sok pénzt fog fizetni nekem...
  • Tetsuo #3
    LOL
  • savior #2
    tok jo lenne, ha egyszer valahol kimondanam a "szamitasi felho" kifejezest, aztan honapokig jarhatnek a birosagra szabadalomsertes miatt
  • Tetsuo #1
    Felolem! :D