Berta Sándor

Az internetsemlegesség eltörlése mellett áll ki a Cisco

Meglepően nyíltan fogalmazta meg véleményét az internetsemlegességről, a web jövőjéről és az optikai kábelhálózatok szükségességéről az amerikai vállalat európai igazgatója.

Christian Korff, a Cisco egyik vezetőjeként a hálózatok technológiai-stratégiai fejlesztéséért felel. A szakember egyértelművé tette, hogy a vállalatoknak nincs szükségük az internetsemlegességre. A cégek általában használnak olyan termékeket, amelyek segítségével blokkolhatják a YouTube és más portálok használatát, így megakadályozóva a munkavállalókat azok elérésében. A Cisco évek óta elérhetővé tesz ilyen technológiákat, ezeket ráadásul folyamatosan tökéletesíti is. A cél az, hogy ezek az eszközök képesek legyenek megvizsgálni az online adatcsomagokat és megállapíthassák, hogy az üzleti kommunikáció részét képezik-e vagy sem. Mindezeket a megoldásokat akár az internetszolgáltatók is alkalmazhatnák, s ezt a dolgot a felhasználók sem tudnák befolyásolni.

"Az internet egy olyan tartalomkészítő platform, amelynél az internetszolgáltatók továbbítják az adatfolyamokat a szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplők számára. Ahhoz, hogy a web az igényesebb szolgáltatásokhoz is megfeleljen, a vezetékeket és a hardvereket mindig a legújabb szinten kell tartani. Ez a vállalatok által a kedvezményezett státuszért cserébe befizetett plusz pénzösszegeknek köszönhetően valósítható meg. Az internetsemlegesség korszakának véget érése azonban nem csak a Ciscónak lenne jó, hanem az embereknek is, mivel így egy teljesítményarányos számlázás köszöntene be. Az olyan szolgáltatások, amelyek nagy teljesítményt kínálnak a felhasználók számára előnyben kell részesíteni az olyan rendszerekkel szemben, amelyek kisebb teljesítményt kínálnak" - nyilatkozta a Cisco európai igazgatója.

Korff hozzátette: az internetezők nagyon keveset fizetnek a szolgáltatásokért, így ezekből az összegekből nem lehet finanszírozni a jövőbeli hálózati infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztéseket. A szolgáltatók ezért támogatják, hogy véget érjen az internetsemlegesség korszaka. Régebben még az volt a fontos, hogy valaki csatlakozhasson a világhálóhoz, ma azonban a kínált tartalom egyre inkább előtérbe kerül. Éppen ezért akarják a hálózatokat fenntartók bevezetni azt a rendszert, hogy aki nagyobb forgalmat generál, az többet is fizessen, illetve hogy az eltérő tartalmakhoz eltérő díjszabást alkalmazzanak.

A szakember szerint az Európai Unió által kitűzött cél, hogy 2020-ig minden európai uniós állampolgárnak legyen legalább 100 Mbit/s-os kapcsolata, nem csak realisztikus, de társadalmi szempontból is szükséges. Mindenképpen fontos, hogy a jövőben az üzemeltetők optikai kábelekre váltsanak, hogy ezáltal is lehetővé tegyék a gyorsabb kapcsolatot. Európának nem szabad lemaradnia a többi kontinens mögött.

"A közösségi portáloknál a társadalmat kétirányú kapcsolatok hálózzák be. A jelenlegi infrastruktúrák azonban nincsenek felkészülve a tömeges letöltésekre, a fotókra, a HD felbontású videókra. Ha egy közösségi hálózatot akarok felépíteni, akkor az kizárólag optikai kábelekkel lehetséges. Egy ilyen beruházás lehetővé teszi más modellek megjelenését is, ilyenek lehetnek például a számítási felhő szolgáltatások. De a saját zenei gyűjtemény online tárolásának csak akkor van értelme, ha a kapcsolat elég gyors és a szerveren tárolt zeneszámok fennakadás nélkül lejátszhatók. Egy másik lehetőség a számítási felhő technológián alapuló tűzfal, vírusirtó és spamszűrő használata, így a felhasználónak nem kell programokat telepítenie és a frissítésekkel foglalkoznia" - szögezte le végül Christian Korff.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #21
    többet fizet aki többet generált eddig is a 100megás csomag drágább mint a 10 egyértelmüen szoval az apjuk faszát ennek a sok tetves pénzlesö kohoszükevénynek
  • Komolytalan #20
    Az ebben a k.rva jó, hogy:
    - A tartalomszolgáltató fizeti a szerverbérletet az internet szolgáltatónak, ami itt Magyarországon 100Mbites - szigorúan belföldi 100Mbit, külföldre kb 5 - hely esetén kb 15eFt/hó
    - A látogató fizeti a net hozzáférést, ami tök változó, de szintén havi fix bevétel
    - A tartalomszolgáltató nyújtja azt a tartalmat, amiért a látogató - egyre több látogató - hajlandó net hozzáférést venni.
    A szolgáltató meg mit fizet? A hálózatépítést. Már ha épít, mert ha nem akkor sincs semmi, max ha nagyon-nagyon szar lesz otthagyják az ügyfelei. De a piaci verseny már csak ilyen.
  • archrodney #19
    "Cisco-nak nem fontos, persze, nem csoda, be vannak rezelve mert mar nagyon szorongatja a to*uket a Google... :)))"

    A Google elsősorban szoftverekből él míg a Cisco elsősorban hardverekből...
  • chuky123 #18
    Cicso elmegy az annyába ilyen húzásaival. Még jó hogy tényleg nem ő van egyedül a piacon. Úgyhogy nem kell aggódni majd jönnek helyettük a az olcsó kínai cégek. Majd nem a túlárazott termékeik lesznek megvásárolva az ispéknél. Ez az az eset mikor a farok csóválja kutyát.
  • remark #17
    "Egyszer tiltsa le a youtube-ot vagy a facebook-ot egy szolgaltato, mert nem fizetett eleget az ugyfel es tul sok szavszelesseget hasznal, az masnap mar a konkurensnel lesz."

    És egy konkurensek nélküli (közel)jövőre vonatkoztatva hogy néz ki az elméleted?

    Ez is egy érdekes téma, hogy mit jelent az, hogy "konkurens" (a szótár szerint és a valóságban), de sajnos ebbe most nem mehetek bele... Annyit azért felvetnék, hogy magának a Cisco-nak a nyilatkozatát is lehet politikai állásfoglalásként értelmezni, és ha így teszünk, mindjárt más színfalak között találjuk magunkat ahol mások a szereplők, és maga a darab is melyet együtt eljátszunk másmilyen lesz.
  • kvp #16
    A tartalomszolgaltatok ertelemszeruen ellenerdekeltek, viszont van annyi tokejuk, hogy kikerulhetik a halozati szolgaltatokat, ami a cisco szamara nem jo hir. A legtobb nyugati allamban amugy is az internetes kozmu fele tolodik el a halozat kezelese, ami tobbe-kevesbe hatosagi ellenorzest es arakat jelent. Ez sem jo a szolgaltatoknak es a cisco-nak. Aztan ott vannak a konkurens cegek (kinaiak) akik azzal reklamozzak magukat, hogy olcsobban nagyobb savszelesseget es ezzel tobb uzleti lehetoseget adnak. A cisco ezzel szemben dragabban limitalna a szavszelesseget, csokkentve ezzel a profittermelesei lehetosegetek. Ezek utan lassan mar a szolgaltatok is ellenerdekeltek lesznek a cisco termekeinek megvasarlasaban, mert ha bevezetik a megkoteseket, csak elvesztik a beveteleiket. Ez kb. olyan mint a bkv jegyek aranak emelese, egy pont utan minel dragabb annal kevesebb bevetel lesz belole. Jelenleg ugy nez ki, hogy a zart internet kezd a nem kifizetodo oldalon lenni.

    ps: Egyszer tiltsa le a youtube-ot vagy a facebook-ot egy szolgaltato, mert nem fizetett eleget az ugyfel es tul sok szavszelesseget hasznal, az masnap mar a konkurensnel lesz.
  • Utokverek #15
    Greedy tyrannical motherfuckers.........
  • Omega #14
    Elmehet a Cickó a jó .....-ba.
  • Kryon #13
    Kik akarják az internetsemlegesség megszűnését? A szolgáltatók. Miből él a Cisco? Abból, hogy hálózati berendezéseket ad el, nagyrészt a szolgáltatóknak. Tehát kiknél érdemes nyalniuk több megrendelés reményében?...
  • sanyicks #12
    Ja amúgy a cickó azért kapálódzik mert a kínaiak (huawei) pl kiszorítják a túlárazott szarjaikat mindenhonnan, uh mostmár savanyú a szőlő.