Berta Sándor

Sikeres volt az első űrrouterek tesztje

Újabb mérföldkőhöz érkezett az IRIS projekt , amelynek keretében először küldtek routereket világűrbe.

"Minden tesztünk sikeres volt. Ezután telepítettük az új routerszoftvereket" - jelentette ki Greg Pelton, a Cisco Technológiai Központjának vezetője. A szakember felel az IRIS programért is, amit a Cisco és a Loral Space az Intelsattal, illetve a Pentagonnal közösen hívott életre. A projekt célja egy műholdas IP gerinchálózat létrehozása a világűrben, amely a későbbi intergalaktikus számítógépes hálózat (Intergalactic Computer Network) alapját képezheti majd. A legnagyobb problémát a napkitöréseket követő erős ionizált sugárzás jelenti.

"A műholdak világa az elmúlt 15 esztendőben alig változott valamit és az a legszembetűnőbb, hogy az eszközök nincsenek szabványosítva" - nyilatkozta Pelton. A szakember szavait alátámasztja, hogy jelenleg körülbelül 30 cég 100 műholdas modeme érhető el, de gyakorlatilag ezek egyike sem kompatibilis a másikkal. Emiatt a rendszerek adó- és vevőegységeit állandóan át kell programozni.

A világűrben közel sem működnek jól a bolygó felszínén kiválóan bevált rendszerek. Mindenekelőtt a földinél jóval szélesebb frekvenciakiosztásra van szükség, hogy elérhető legyen a hasonló sávszélesség. Az IRIS program keretében felbocsátott Intelsat 14 műhold teljesítményére jellemző, hogy lefedi Európát, Afrikát és Latin-Amerikát is. A fedélzetén 52 darab 36 MHz-es és tíz darab 72 MHz-es transzponder dolgozik. Mindez azt jelenti, hogy probléma nélkül megvalósítható egy videokonferencia-beszélgetés a három kontinens között. Amennyiben további routereket is elhelyeznének a műhold fedélzetén, úgy a lefedhető terület kibővülne a Közel-Kelettel, Oroszországgal és Ázsiával. A távlati cél mindenesetre ez, az Intelsat 14 pedig az Egyenlítő fölött kering majd.

"A processzor egy Power-PC alapú egység és a leggyorsabb CPU, ami valaha a világűrbe került. Többet sajnos nem mondhatok róla" - közölte Pelton. Mindez jellemző az IRIS projektnél megvalósuló titoktartásra. Mivel a program része a Pentagon a Defense Joint Capability Technology Demonstration kezdeményezésének, így szinte minden információ titkos. Azt viszont tudni lehet, hogy az Intelsat 14 fedélzetére került a Cisco a Wide Area Application Services (WAAS) termékcsaládja, amely ötvözi a hálózati menedzsment-rendszereket, a különböző adattömörítési technikákat és a tartalomtárolási megoldásokat. Ennek köszönhetően az e-mailezés, a webes kapcsolat, az adatmentések és a videók készítése, illetve továbbítása is a Földön megszokott sebességgel történhet.

Bár egy kommunikációs műhold építése átlagosan 3 éven át tart, de az IRIS projektnél igyekeztek ezt az időtartamot lerövidíteni. Így a műholdas IP gerinchálózat nagy része várhatóan tíz esztendőn belül elkészülhet. A router élettartama 15 év, addig azonban az eszközt még gyakran újraprogramozzák majd. Az első eredmények mindenesetre biztatóak és a szakemberek a sikeres tesztek miatt kettőzött erővel folytatják a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoli007 #5
    Nem a frekvencia, hanem a transzponder sávszéle.
  • kvp #4
    "72Mhz a leggyorsabb processzor amit felküldtek?"

    Nem. Egyreszt az oroszok sima thinkpad-eket hasznalnak az iss-en a rendszerek mukodtetesre, masreszt a cikkben a 36 es a 72 Mhz nem az orajel, hanem a radios csatornak frekvenciaja. A wifi pl. 2400 Mhz, de nem is megy olyan messzire, meg a muholdnal nagyobb energiakon sem.

    A proci egyebkent valoszinuleg az a sugarzasallo ibm powerpc amit az amerikai katonai rendszerekben is hasznalnak. Ez egy 200 Mhz es 2 Ghz kozotti kis 64 bites 1-4 magos egyseget jelent. Ez egy teljesen szabvany rendszer, anno meg 10 Mhz-es M68k-s procikkal kezdtek a tomahawk robotrepulogepekben, de a lopakodokon mar ppc-s procik vannak. Ennek a szerianak egy butitott valtozatat kaptak az xbox360-asok (ha a videochip is ilyen jo lenne nem is sulnenek meg).

    A cikkbeli adatok alapjan egyebkent 1.2 gigabaud a rendszer teljes backplane kapacitasa, tehat ez egy urben elhelyezett gigabites router, ami tenyleg jo eredmeny. Persze olcsobban kijottek volna, ha a foldi rendszerek cimkezik a csomagokat es egy butabb vezerlo kerul a muholdra, de ha be akarjak vezetni a kozpont nelkuli peer to peer muholdas internetet (ami katonai celra jobb), akkor kenytelenek felpakolni a router-t. Ha volt egy kis eszuk eleve ipv6-os koddal kerult fel, ha nem akkor meg majd frissitik kesobb.
  • NullZ3r0 #3
    A világűrben nem lehet csökkenteni a csíkszélességet, mert túl nagy a kozmikus zaj.
  • DeviloftheHell #2
    72Mhz a leggyorsabb processzor amit felküldtek? :D vicc telefonokba gyorsabb van
  • Szefmester #1
    És a 15 év után marad a helyén lassú süllyedés mellett, vagy lehozzák?