Berta Sándor

Megkérdőjelezte az internetsemlegességet a brit távközlési miniszter

A politikus úgy vélte, hogy az internetsemlegességnek véget kell vetni és igenis meg kell engedni az internetszolgáltatóknak, hogy bizonyos tartalmak továbbítását előnyben részesítsék.


Ed Vaizey
Ed Vaizey brit távközlési miniszter egy londoni konferencián elmondott beszédében jelentette ki, hogy ha az internetszolgáltatók a forgalomirányítás mértékéről és mennyiségéről rendszeresen tájékoztatják az előfizetőiket, akkor ebben semmi kivetnivaló sincs. A szaktárca vezetője a The Guardian tudósítása szerint kilátásba helyezte az internetsemlegességet gyengítő további intézkedések bevezetését is.

A politikus nyilatkozata meglehetősen éles reakciókat váltott ki a különböző szervezetek körében. Az Open Rights Group (ORG) nevű szigetországi polgárjogi csoport azonnal támadta Vaizey elképzeléseit. Jim Killock, az ORG munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az internetsemlegessége feladása innovációellenes és a véleményszabadság korlátozásához vezethet. A szervezet egyúttal közölte, hogy kampányt indít az internetsemlegességet megsértő internetszolgáltatók ellen.

Az Európai Bizottsággal folytatott korábbi nyilvános konzultáción a brit BBC is az internetsemlegesség korlátozása ellen emelte fel a szavát. A műsorszolgáltató képviseletében Erik Huggers, a BBC jövőbeli médiákért és technológiákért felelős igazgatója azt állította, hogy az internetsemlegesség feladása csökkentené a világháló növekedését és megakadályozná a további innovációkat. Hasonló véleményen volt a Google is.

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális ügyekért felelős biztosa a múlt héten rendezett internetsemlegességi konferencián kifejtette, hogy az Európai Bizottság kizárólag egy nyitott és semleges világhálót tud támogatni. A politikus hozzátette, hogy ha egy internetszolgáltató nem kezeli minden szolgáltatását egyenlőként és megpróbál bizonyos ajánlatokat korlátozni vagy törölni, akkor az EU szabad piaci versenyre vonatkozó szabályai lehetővé teszik a szolgáltatóváltást. A tagállamoknak jövő júniusig kell a nemzeti szabályozásba átültetni az európai uniós távközlési csomag elemeit. A csomag kimondja, hogy minden internetszolgáltatónak tájékoztatási kötelezettsége van az ügyfelei felé és azonnal jeleznie kell az előfizetőinek, ha átirányítja vagy korlátozza a forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #10
    Akkor lassan itt az ideje az SMTP - POP3 alapú fájlcserélők elterjedésének...
  • petyminger #9
    akkora egy balfaszt... remélem elneveznek egy halálos betegséget róla...
  • remark #8
    "meg kell engedni az internetszolgáltatóknak, hogy bizonyos tartalmak továbbítását előnyben részesítsék"

    Már hogy úgy érti hogy bizonyos tartalmak továbbítását megnehezítsék... Csak nem ezt mondja, mert jobban hat az emberekre ha pozitív szavakat használnak a szlogenekben. Ennek a tudatalatti manipulációjánál van jelentősége.
  • polarka #7
    pont, h a birteknek és amcsiknak vannak ilyen ambícióik, mi majd csak utánozzuk őket, ahogy mindig
  • Cat #6
    Nincs magyar távközlési miniszter. Évek óta nincs megfelelő, a gazdasági fontosságához illő kormányszinten kezelve a téma.
  • Crane #5
    Szerintem azt sem tudja mit beszélt, csak felolvasta ez elé tolt papírt.
  • Ferrer #4
    Először nem olvastam el azt, hogy brit, azt hittem, magyar. Nem lepődtem volna meg rajta.
  • Rotyoka #3
    húha..
  • mrzed001 #2
    Megkérdőjelezem a brit távközlési miniszter értelmességét ...
    lobbisemlegességét ...
    esetleg PH semlegességét (milyen vegyületeket alkot savval-lúggal? :p)

    Úgy csendben jegyezem meg, hogy egyfajta priorizálás már eleve létezik, ami pl a VOIP hívásoknál használatos. Ennek van értelme. Más nem kell.
  • Solten #1
    Hurra, egy ujabb multik altal penzelt es iranyitott babfigura... Micsoda bohoc.