MTI

WikilLeaks-hívek internetes támadása

A WikiLeaks honlappal rokonszenvezők számítógépes támadásra készülnek, legalábbis erre utal, hogy megugrott azoknak a szoftvereknek a letöltése, amelyekkel megbéníthatják cégek internetes szolgáltatását. Hétfőtől magának a WikiLeaksnek is konkurenciája lehet: indul az Openleaks.

Az adatvédelemre szakosodott amerikai cég, az Imperva megfigyelése szerint mintegy 40 ezren töltötték le rövid idő alatt azt a szoftvert, amellyel komoly veszteségeket okozhatnak olyan internetes szolgáltatóknak, mint az Amazon.com vagy a PayPal cégek. A támogatók bosszút akarnak állni, mert mindkettő engedett a Washingtoni nyomásnak, és megtagadták pénzügyi és internetes szolgáltatás nyújtását az amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogtató WikiLeaksnek.

Akik letöltik az ingyen elérhető "Low Orbit Ion Cannon" nevű programot, azok számítógépükkel "gyorstüzelés" alá helyezik a kiszemelt cég rendszerét és a fertőzött levelek olyan adatforgalmat generálnak, amely megbéníthatja az adott honlapot. Az Anonymous fedőnév alatt verbuválódó "kíbergerilláknak" már sikerült elérhetetlenné tenni néhány órára a Visa és a MasterCard hitelkártyacégeket. A WikiLeaks óvatosan nyilatkozott, távolságot tartva a hívektől. "Nem ítéljük el őket, de nem is tapsoljuk meg ezeket a támadásokat" - hangzik közleménye.

Az Imperva közlése szerint figyelemmel követi az Anonymoust, amelynek láthatóan sikerül egyre több gépet csatasorba állítania. Ez pedig érzékenyen érintheti a szolgáltatók szokásosnál nagyobb karácsonyi forgalmát. Időközben vetélytársa akadt a WikiLeaksnek. Egy korábbi szóvivője tervezi, hogy hétfőn elindítja az Openleaks honlapot, amelynek révén névtelen források tehetik közzé kényes, közérdeklődésre számítható értesüléseiket. Daniel Domscheit-Berg mindezt egy vasárnap adásba kerülő svéd dokumentumműsorban jelenti majd be, amelyről az AP amerikai hírügynökség előre tudomást szerzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #3
    Hát ja.
    De nem baj, az állami médiákba már úgyis megszokott a "véletlen" félretájékoztatás. Ez itt már nem oszt, nem szoroz.
  • morden #2
    Másik cikkben az volt hogy 1500 ilyen gép kiütötte a mastercardot, vajon 40 ezer gép mit tud majd csinálni ?
  • miszterjoe #1
    "... a fertőzött levelek olyan adatforgalmat generálnak, amely megbéníthatja az adott honlapot."

    Ha ez a cikk tényleg az MTI-től származik, akkor ott egy hatalmas pofont kell adni a cikk írójának és elküldeni egy kis oktatára. Milyen fertőzött levelekről beszél ez?