Berta Sándor

Gyakorlatilag minden IT-eszközhöz vér tapad

A karácsony az egyik legnagyobb forgalmat garantálja a kereskedőknek, legyen szó hordozható és asztali számítógépek, vagy más készülékek értékesítéséről. Azonban ezek előállításába rengeteg ember hal bele.

Cecilia Tuico, a Workers Assistance Center (WAC) nevű Fülöp-szigeteki munkajogi szervezet munkatársa azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek a termékek milyen körülmények között készülnek. Miközben az emberek gyakran kapnak karácsonyra valamilyen informatikai vagy távközlési eszközt, az azokat elkészítő emberek nem részesülnek ilyen kitüntető figyelemben. Az Apple és más óriáscégek termékeit a gyártósorok mellett készítő ázsiai munkásokat kihasználják a munkaadók. Sokan nem bírják elviselni a körülményeket és öngyilkosok lesznek. Az éhbér, a rendszeres túlóráztatás, az egészséget veszélyeztető munkakörülmények tucatjával szedik az áldozataikat.

A helyzet nem csak Kínában borzasztó, hanem a Fülöp-szigeteken is, ahol az exporttermékek kétharmadát az elektronikai készülékek teszik ki. Itt készülnek többek között az Intel, a Hewlett-Packard, a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson, a Philips, a Toshiba, az Apple és számos más cég chipjei, merevlemezei és SIM-kártyái. Cecilia Tuico drámai fejleményekről számolt be. A foglalkoztatottak körülbelül 60 százalékára közvetítők segítségével találnak rá a cégek. Ez a megoldás különösen azért népszerű, mert akit ilyen konstrukcióban dolgozik, annak a törvény szerint csak a minimálbér 75 százalékát kell kifizetni.


Szakszervezetek gyakorlatilag nem léteznek, ami nem véletlen, tekintve, hogy a jobb munkakörülményekért harcoló munkaügyi vezetőket nemes egyszerűséggel megöletik. Tavaly óta 80 vezetőt gyilkoltak meg. Ezzel a Fülöp-szigetek ilyen szempontból a második legveszélyesebb ország a világon Kolumbia után. Az ideális munkaerőnek az egyedülálló, fiatal nők számítanak, akiknek nincsen családjuk vagy gyerekeik. Ráadásul különösen megalázó, hogy minden munkásnőnek bizonyítania kell a szüzességét. A műszak reggel hatkor kezdődik és este 18 órakor ér véget. Egyetlen, 20 perces ebédszünet van. Az alkalmazottak gyakran a hét minden napján dolgoznak, általában állva, ülni ugyanis szigorúan tilos, mivel a hivatalos indoklás szerint, akkor "kevésbé termelékenyek". A munkabér műszakonként 5 euró.

Andrea Ben Lassoued, a Clean IT nevű tisztességes munkakörülményekért harcoló szervezet munkatársa úgy vélte: ezek a tények bizonyítják, hogy jelenleg nem léteznek korrekt körülmények között gyártott számítógépek és IT-eszközök. Az Apple minden egyes iPhone és iPad után 50 százalékos hasznot zsebel be, miközben a termékeket készítők gyakran még a törvényileg előírt minimálbért sem kapják meg.


Legutoljára november 5-én követett el Foxconn-alkalmazott öngyilkosságot, ő volt a 18. áldozat. Ez a szám ugyan elenyészőnek tűnhet a cég által Kínában foglalkoztatott 900 000 munkavállalóhoz képest, de rávilágít az összes dolgozó kiszolgáltatottságára, mindennapos megpróbáltatásaikra. Az öngyilkossági hullám tavaly júliusban kezdődött, amikor egy kínai munkás elveszítette egy iPhone prototípusát, majd önkezével vetett véget az életének. A gyártó ugyan fizetésemelést ígért, de a dolgozók annyira elkeseredtek, hogy erre tüntetéssel válaszoltak. A helyzet az elmúlt hónapokban semmit sem változott.

Az öngyilkossági hullám miatt a Foxconn 80-ra mérsékelte a havonta elrendelhető túlórák számát, de ez még mindig több mint a kétszerese az elfogadott maximum 36 órának. Egyes üzemekben az alkalmazottaknak írásban kell igazolniuk, hogy "önként vállalják a túlórázást." Egy shenzheni Foxconn-munkás alapbére 900 jüan, ami körülbelül 100 eurónak felel meg. Az összegnek csupán a 40 százalékát kereste meg normál foglalkoztatásban, a többi pénz kifizetéséhez 136 túlórát kellett teljesítenie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • andersh #80
  ráadásul őt is jól átbasszák mert megveszi tök drágán
 • morden #79
  Igaz!
  Én is ha látok az utcán negy nikeba öltözött iphonés emberkét, nekem nem az jut eszembe, hogy de menő arc, hanem az, hogy milyen ostoba, kvázi rabszolgatartók zsebét tömi, akik embertelnül dolgoztatnak más embert, csak azért, hogy a srác úgy érezze, hogy most aztán ő a menő arc, ha ezeket hordja/használja.
 • wraithLord #78
  Azért kíváncsi lennék, hogy egy chipet, sim-kártyát hogy szerel össze egy munkás... :D

  Ezek szerint gyakorlatilag mindenhez vér tapad, mivel mindent ázsiaiakkal (/olcsó munkaerővel) gyártatnak.
 • Glutamin #77
  Egy kis áremelés pillanatok alatt megoldja az ellátási zavarokat. Annak idején nagyon olcsó volt a vezetékes ivóvíz. Az emberek ezzel locsolták a kertet. Utána megpattintották kicsit az árat és rögtön nem kellett korlátozni a fogyasztást. Ilyen k**va egyszerű ez.
 • archrodney #76
  A PC vs laptop vs okostelefon témához csak annyit szólnák hozzá, hogy ezek más igényekre vannak kitalálva, nem feltétlen helyettesítik egymást. Ez inkább teljesítmény vs mobilitás...
 • archrodney #75
  Nagyon zavaros ez a cikk:

  "mert akit ilyen konstrukcióban dolgozik, annak a törvény szerint csak a minimálbér 75 százalékát kell kifizetni."

  "miközben a termékeket készítők gyakran még a törvényileg előírt minimálbért sem kapják meg."
 • Laza #74
  Ez az iPhone-os példa is érdekes ... megcsinálja egy ázsiai emberke, talán még öngyilkos is lesz, az Apple kva nagyot kaszál, mert olcsóért csináltatta és rátesz egy lapáttal, a hülye emberek meg megveszik, és idióta értelmetlen programokat nyomogatnak rajta ...
 • TheWbtist #73
  Sziasztok,

  mindenkinek aki még nem látta, ajánlom figyelmébe Hetesi Zsolt kutató előadását a fenntartható fejlődésről.

  Itt találod az előadást

  Már a hivatalos média szerint is elértük az olajcsúcsot 2006-ban, azóta nem tudunk többet kitermelni 85millió hordó/nap-nál, pedig az igények nőnének. 2011-2012-körül már ellátási zavarok lehetnek...
 • Willenbrock #72
  Az gyakorlatilag elenyésző,ha lehet hinni a széltében-hosszában terjesztett információknak.A biszbaszok előállítási ára elenyésző töredéke a piaci árnak.A szállítást elvégzik a román és ukrán fuvarozók óccsón.Sőt ha jól tudom általában a megrendelő szállítja el a cuccot.Az energia nagyon kedvezményes,adózni nem kell,állami támogatás jár.
 • Zoliz #71
  Nekem KELL az iPhone és imádom Sthol Andrást! Jó fejnek tartom Havas Henriket és a többi celebet! Tisztelem őket..
  És persze hazudok.