80
  • andersh
    #80
    ráadásul őt is jól átbasszák mert megveszi tök drágán
  • morden
    #79
    Igaz!
    Én is ha látok az utcán negy nikeba öltözött iphonés emberkét, nekem nem az jut eszembe, hogy de menő arc, hanem az, hogy milyen ostoba, kvázi rabszolgatartók zsebét tömi, akik embertelnül dolgoztatnak más embert, csak azért, hogy a srác úgy érezze, hogy most aztán ő a menő arc, ha ezeket hordja/használja.
  • wraithLord
    #78
    Azért kíváncsi lennék, hogy egy chipet, sim-kártyát hogy szerel össze egy munkás... :D

    Ezek szerint gyakorlatilag mindenhez vér tapad, mivel mindent ázsiaiakkal (/olcsó munkaerővel) gyártatnak.
  • Glutamin
    #77
    Egy kis áremelés pillanatok alatt megoldja az ellátási zavarokat. Annak idején nagyon olcsó volt a vezetékes ivóvíz. Az emberek ezzel locsolták a kertet. Utána megpattintották kicsit az árat és rögtön nem kellett korlátozni a fogyasztást. Ilyen k**va egyszerű ez.
  • archrodney
    #76
    A PC vs laptop vs okostelefon témához csak annyit szólnák hozzá, hogy ezek más igényekre vannak kitalálva, nem feltétlen helyettesítik egymást. Ez inkább teljesítmény vs mobilitás...
  • archrodney
    #75
    Nagyon zavaros ez a cikk:

    "mert akit ilyen konstrukcióban dolgozik, annak a törvény szerint csak a minimálbér 75 százalékát kell kifizetni."

    "miközben a termékeket készítők gyakran még a törvényileg előírt minimálbért sem kapják meg."
  • Laza
    #74
    Ez az iPhone-os példa is érdekes ... megcsinálja egy ázsiai emberke, talán még öngyilkos is lesz, az Apple kva nagyot kaszál, mert olcsóért csináltatta és rátesz egy lapáttal, a hülye emberek meg megveszik, és idióta értelmetlen programokat nyomogatnak rajta ...
  • TheWbtist
    #73
    Sziasztok,

    mindenkinek aki még nem látta, ajánlom figyelmébe Hetesi Zsolt kutató előadását a fenntartható fejlődésről.

    Itt találod az előadást

    Már a hivatalos média szerint is elértük az olajcsúcsot 2006-ban, azóta nem tudunk többet kitermelni 85millió hordó/nap-nál, pedig az igények nőnének. 2011-2012-körül már ellátási zavarok lehetnek...
  • Willenbrock
    #72
    Az gyakorlatilag elenyésző,ha lehet hinni a széltében-hosszában terjesztett információknak.A biszbaszok előállítási ára elenyésző töredéke a piaci árnak.A szállítást elvégzik a román és ukrán fuvarozók óccsón.Sőt ha jól tudom általában a megrendelő szállítja el a cuccot.Az energia nagyon kedvezményes,adózni nem kell,állami támogatás jár.
  • Zoliz
    #71
    Nekem KELL az iPhone és imádom Sthol Andrást! Jó fejnek tartom Havas Henriket és a többi celebet! Tisztelem őket..
    És persze hazudok.
  • morden
    #70
    Erre már írtam, hogy van más mód is mint a barlang, (de nem jutott célhoz sajnos )
  • ewuk
    #69
    Azzal, hogy aszkéta módon élek egy barlangban és nem veszek semmit, mint azt már említette valaki? Amivel mellesleg a munkahelyük is megszűnne, akármilyen szar is.
  • andersh
    #68
    Baromság, ők a mi helyünkben még a belünket is kitaposnák. Ilyenek ezek a sárgák.
  • morden
    #67
    Nagyon jól megfogalmaztad, egyszerűen szerencséd volt, hogy jó helyre születtél, eztuán már csak pár lépés lenne, hogy a tőled telhető módon segíted azokat akik nem voltak szerencsések, és nem helyeselsz ahhoz, ha kizsákmányolnak embereket.
  • ewuk
    #66
    Ha nem ide, hanem Kínába, Thaiföldre vagy Fülöp-szigetekre születtem volna valszeg örülnék egy ilyen munkának is. De mást dobott a gép, ennek viszont lehet örülni.
  • Amergin
    #65
    Jó cikk, csak ez k.ra nem érdekel senkit, mert:
    "Akinek nem tetszik el lehet menni..."
    továbbá
    "Lehet menni tüntetni. Előbb-utóbb megunják, hazamennek"
    Lárifári.
  • Sir Ny
    #64
    http://velvet.hu/blogok/randi/2010/11/30/minden_harmadik_del-afrikai_ferfi_eroszakolt_mar_meg_not/
  • morden
    #63
    "Rabszolgaság nincs, és nem is volt soha." oké főnök, ezt megbeszéltük szerintem :D
  • Sir Ny
    #62
    A rohadt kurva életbe. Tudod mi van? Az, hogy te is ilyen kibaszott paraszt vagy, és én is. Te is jársz boltba, te is megveszed a dolgokat, a Kínaiak meg meghalnak! Ő a te gondolataidat írta le!
    Mondjuk egy kicsit erősen fogalmazott, de ez a lényeg.
  • Sir Ny
    #61
    Ez hülyeség. A rabszolgaság nem az, amikor munkára kényszerítik az embert, mivel mindenkinek mindig dolgoznia kéne valamit. Aki nem dolgozik, az éhenhal. Aki dolgozik, az meg nem hal éhen. Rabszolgaság nincs, és nem is volt soha.
  • Sir Ny
    #60
    Buta vagy!
  • NEXUS6
    #59
    Így van az ENSZ, meg a világszervezetek nagyon hatékonyan tudják támogatni a tőkéseket a szabadkereskedelmet ösztönző programjaikkal. Ideje lenne a szakszervezetek globalizációjának is. És talán akkor végre annyit keresnénk mi is mint a szintén EU tag sógorok, pár száz km-re nyugatra!

    És ere talán még ewuk sziklaszive is meglágyulna, és értelmet találna a kizsákmányolás elleni küzdelemben.
  • Balintos
    #58
    Ha bojkottálnák azoknak a termékeknek a vásárlását, jobb lenne? Nem hiszem, csak elvennék ezektől az emberektől a munkát. Pedig ők önként felmondhatnának most is, de nem teszik, mert szükségük van a munkára. Csak elvennék tőlük a választás jogát.
    ENSZ szinten esetleg lehetne lépni, hogy létrehozzák a szakszervezetek lehetőségét, utána már ők maguk megoldanák talán. De az, hogy nem veszünk tőlük terméket, nem hiszem hogy megoldás.
  • bimi3
    #57
    Holnap mindjárt szólhatsz is a főnöködnek hogy háromszor annyit szeretnél dolgozni egy héten, szabadság nélkül, és ehhez csökkentse a fizetésed úgy 90%-kal mert neked ez tetszik...
  • NEXUS6
    #56
    De akkor most elismerted, hogy érzéketlen tahó vagy?
  • NEXUS6
    #55
    Ok, egy jelentkező már van!


    Bármit megtennék a munkásosztály kizsákmányolásának megszüntetéséért!
  • ewuk
    #54
    Ez hülyeség. Nekem teljesen jó volt a viszonyom anyukámmal, néha az is előfordult, hogy nem rajtam oltotta el a cigijét. Fairtrade meg olyan,mint a kommunizmus, szép, jó és kivitelezhetetlen.
  • andersh
    #53
    Szerintem a megoldás meg az lenne, hogy ki kellene küldeni egy delegációt Kínába, akik végigkúrják az összes szűz nőt, így nem tudnának kiket alkalmazni a multik.
  • ewuk
    #52
    Amíg akkor tömegek vannak ott, sose fognak virágozni a nagy lóvét egy kis réteg nyúlja le. A többi egy milliárd meg robotolni fog még nagyon-nagyon sokáig.
  • morden
    #51
    Csodálatosak vagytok, remélem veletek is ilyen szolidáris lesz más ember, ha bajba kerültök.... ÉS VAN MEGOLDÁS ÚGY HÍVJÁK, HOGY FAIRTRADE (meg nem veszünk alapból márkás ruhát, minden évben új IT cuccot)

    A legújabb kutatások szerint sérült anya gyermek kapcsolatra vezethető vissza az empátia és emberi érzések teljes hiánya, szóval nem ti vagytok a bűnösök, hanem a kedves anyukátok .... (bocsi a személyeskedésért)
  • bimi3
    #50
    Csak idő kérdése és megfordul a világ. Európa lesz elmaradott, robotoló és kihasznált, Ázsia és India meg virágozni fog.
  • ewuk
    #49
    Ezzel teljes mértékben egyet kell, hogy értsek. Igazán nem érdekel, hogy hányan haltak meg az xboxomért. Van példa modernkori rabszolgatartásra Magyarországon is a nagy gyáraknál, mégse tesz ellene senki semmit. Hőzöngeni könnyű otthon a gép előtt, de azért jó érzés, hogy az alja munkát más csinálja.
  • NEXUS6
    #48
    "Szegények pedig mindig lesznek, a gazdagok pedig mindig ki fogják őket használni, mert a világ már csak ilyen és ez akkor sem fog megváltozni, ha a wikileaks publikál, vagy a green peace odaláncolja magát valamihez vagy akárki akármit is csinál... tetszik vagy sem, ez viszi előre a világot."

    Igen is, meg nem is.
    Egyrészt Kína valójában óriásit nyert ezzel a dologgal, 1 évtized alatt 50 évet dolgoz le a hátrányából.
    Másrészt a nyugat meg veszít. Nem az a gond, hogy mennyire kizsákmányolják a kínai munkásokat/biorobotokat, nem csak az.
    A fő gond, hogy nyugaton eközben nincs gazdasági szerkezetváltás. Nekünk ugyan ilyen tempóban kéne áttérni valami fejlettebb gazdasági modellre. Robotizálásra, a munkaerő hatékonyabb kihasználására, a dolgozónak több lehetőséget adva a rekreációra és számukra még több jövedelem juttatásával a fogyasztás, a gazdaság még magasabb szintre történő pörgetésére.
    Ehelyett épp ellentétes folyamat zajlik. A pénzügyi válságok miatt a fogyasztás visszafogásával, a munkaerő extenzív kizsákmányolásával ahhoz a szinthez közelítünk inkább ahol a kínaiak vannak. Ez azonban az ottani tőkéseket is arra ösztönzi, hogy a gazdaság fejlődésével csak kevéssé javítsanak a munkások helyzetét.
  • andersh
    #47
    Nézzétek meg azt a filmet, hogy: Az ötödik pecsét

    Ha az én jólétem mások nyomorán múlik, akkor igen is dolgoztassák a kínaiakat mint a rabszolgákat, igázzon le az USA sok-sok országot az olajért, stb. Ha nekem ebből előnyöm származik (már pedig származik), akkor semmi kivetni valóm nincs ellene, én örülök hogy az elnyomók közé tartozhatok és nem a rabszolgák közé.

    Nektek is inkább örülnötök kellene, hogy valakik megcsinálják szarért-húgyért a cuccaitokat, minthogy itt sírtok, hogy "jajj, szerencsétlenek".
  • Rotyoka
    #46
    Pontosan ez viszi előre a világot, ha tetszik ha nem.
  • bimi3
    #45
    "ez viszi előre a világot"

    Most már csak azt kell tisztázni, mi az hogy előre? Előre az elnyomás és jogtiprás felé! Gazdagságot az uraknak, kizsigerelést a dolgozóknak...
    Ez az előre?

    A profit persze kell, de ésszerű keretek között.
  • djw
    #44
    Na de mégis kit érdekel az, hogy hány ember hal meg amíg elkészül egy notebook? Kit érdekel, hogy mennyi ember hal meg, amíg ideér a szobámba 1 kiló narancs? Egyáltalán, ki az aki elgondolkodik ilyeneken?

    A provokatív kérdéseken túl persze sajnálatos, hogy ilyen körülmények között élnek és halnak meg emberek, mint amilyeneket a cikkben is emlegetnek, de őszintén, ki az aki már elgondolkodott azon, hogy hány ember halt meg, amíg ő a boltba meg tudta venni a pendrájvját?
    Egyébiránt pedig van-e a világon olyan termék, aminek az előállításához nem tapad vér, vagy ha úgy tetszik, nem halt meg közben senki? Szerintem nincs. Szegények pedig mindig lesznek, a gazdagok pedig mindig ki fogják őket használni, mert a világ már csak ilyen és ez akkor sem fog megváltozni, ha a wikileaks publikál, vagy a green peace odaláncolja magát valamihez vagy akárki akármit is csinál... tetszik vagy sem, ez viszi előre a világot. El lehet gondolkodni ezen, kicsit mélyebben, minthogy "Te egy hülye vagy, hogy ez a véleményed" ;-)
  • Julius Caesar
    #43
    Nem értem az ázsiaiakat, az ipari forradalomtól (úgy 1750-1850-ig) Angliában is ez volt a helyzet. Gyerek meg női munka húgyér szarér és napi 18 órát dolgoztattak.

    Az angol (és később már európai/USA) melósok miért tudtak alakítani szakszervezeteket és szétverni a várost, ha jobb körülményeket akartak? Érdekes, egy idő után már a parlament érdeke volt, hogy a munkások rájuk szavazzanak.

    És félre értés ne essék, az angol-francia munkás tömegbe is belelőttek, de hajjajj.

    Nálunk errefelé van egy mondás: segíts magadon, isten is megsegít!
  • COOLancs
    #42
    Mihez nem? A wc-papír gyártáshoz is sok vér tapad, de ki nem szarja le? Amúgy a magyarországon dolgozo nagynevű multik is ugyanígy bánnak az emberekkel, túlóra orrba-szájba, fizetés meg egy nagyló*-*....Valóban talán sohasem szenvedett ilyen sok ember ilyen kevés jólétéért.
  • TH448
    #41
    andersh (26. hsz.) :kerlek mondd, hogy csak vicc (mert nem jon at)! Ugyanis ekkora kib@aszott paraszt hozzaszolast meg nem lattam...