Berta Sándor

Online támadások a Nobel-bizottság ellen

Távol-keleti hackerakciók árnyékolják be a Nobel-békedíj átadását. Az elismerést kiérdemlő, jelenleg is börtönben ülő Liu Xiaobo kínai polgárjogi aktivista díját Kína támadásként értelmezi.

Az elkövetők a díjátadás előtt intéztek támadást a Nobel-bizottság honlapja ellen. Azt ugyanakkor egyelőre még nem lehet tudni, hogy a célpont Liu Xiaobo volt-e, vagy esetleg a díjat odaítélő testület. A négy héttel a díj odaítélése után végrehajtott akciók tényét Geir Lundestand, az oslói Nobel Intézet vezetője is mondta el az Aftenposten nevű norvég újságnak. A vezető hozzátette, hogy emellett arra is történt egy kísérlet, hogy egy kártevővel fertőzött e-mail segítségével feltörjék a munkahelyi számítógépét.

Lundestad elmondta, hogy az intézet egyik szolgáltatójának e-mail címéről küldtek neki egy elektronikus levelet. Amikor azonban kiderült, hogy egy honlapon meg kellene adnia a jelszavát, akkor gyanút fogott és azonnal értesítette a helyi rendőrséget. A norvég adatvédelmi felügyelet egyik szóvivője közölte, hogy az időben felismert hackertámadás egy jól koordinált akció részét képezte, amelynek célja a Nobel Intézet IT-rendszereinek feltörése, majd azok vírusokkal való megfertőzése volt.


Az aktivista 11 éve börtönben, felesége pedig házi őrizetben van

A Nobel-bizottság honlapját egyébként néhány nappal ezelőtt kártevőkkel fertőzték meg az ismeretlen elkövetők. A portál felkeresésekor a Firefox 3.5-ös és 3.6-os verziójának esetében egy trójai program települt fel a látogató számítógépére, amelynek segítségével a támadók megszerezhették az ellenőrzést a PC felett. A biztonsági hibát a Mozilla időközben befoltozta.

A hivatalos szerveknek sikerült kideríteniük, hogy az intézet honlapja elleni támadásokat egy tajvani szerveren keresztül hajtották végre és azokért egyetlen személy vagy csoport felelős. A nyomozók ugyanakkor nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy még forgalomban vannak kártevőkkel fertőzött e-mailek. Ezek minden bizonnyal a díjátadási meghívónak álcázott levelek, amelyeknek a csatolmányai tartalmazzák a vírusokat.

Kína az elmúlt hetekben többször is élesen támadta Norvégiát amiatt, mert Liu Xiaobónak ítélték oda a Nobel-békedíjat. Az ázsiai ország politikai és gazdasági következményekkel fenyegette meg a skandináv államot, és minden az átadón részt vevő hivatalos képviseletet figyelmeztetett. (A norvégiai magyar nagykövet ennek ellenére ott lesz.) Lundestand bejelentette, hogy az elismerést a tervezett időpontban, december 10-én adják majd át az oslói városházán, de az ünnepségen sem Liu Xiobo, sem a felesége nem lesz jelen, mivel a kínai hatóságok fogva tartják mindkettejüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #8
    Nem mert nekik picit több atomjuk van, az első becsapódás előtt Európából már semmi se lenne :D
  • pasi29uk #7
    Kb onnantól fogsz mezítláb mászkálni és könyvtárban könyvet olvasni...
  • Sir Quno Jedi #6
    Nekik van több atomfegyójuk szal. ezzel elkéstél vagy 60 évet... :D
  • bigjoe #5
    Atomot kínára (mielőtt nem lesz túl késő)!!!!!!!
  • sh4d0w808 #4
    Nem hackerek, crackerek!
  • Tower Guard #3
    -
  • Rotyoka #2
    +
  • Tetsuo #1
    A Nobel-dijak politikai dijak...