Berta Sándor

Távozott a Wikileaks szóvivője

A leleplező portál szóvivője belső vitákkal indokolta távozását, ugyanakkor még azt sem lehet pontosan tudni, hogy magától jött el, vagy Julian Assange rúgta ki.

"Az elmúlt hónapok mindannyiunk számára őrült stresszesek voltak. Történtek hibák, amely még elfogadható is, ha az ember tanul belőlük. De az utóbbihoz először el kell ismerni, hogy hibáztunk. Elsősorban a bizalom szűnt meg, nem húztunk már egy irányba" - jelentette ki Daniel Domscheit-Berg, alias Daniel Schmitt. A Wikileaks szóvivője elsősorban azért bírálta kollégáit, mert úgy vélte: a platform csak a nagy projektekre összpontosított és elhanyagolta a kisebb jelentőségűnek tulajdonított nemzeti dokumentumok megjelentetését. Az ezzel kapcsolatos véleményét elmondta az oldal alapítójának is.

"Többször megpróbáltam visszatérni erre a témára, de Julian Assange minden kritikámra azzal a felvetéssel reagált, hogy megtagadom a neki való engedelmességet és nem vagyok lojális a projekthez. Emiatt vita tört ki. A helyzettel több munkatársunk is elégedetlen és néhányan biztos, hogy ki fognak szállni" - tette hozzá Domscheit-Berg. Az oknyomozó honlap szerkesztői ugyanakkor egy Twitter-bejegyzésben reagáltak az egykori szóvivő szavaira. Az üzenet szerint a Spiegel által megjelentetett információk félrevezetőek, ugyanis nem Schmitt mondott fel, hanem egy hónappal ezelőtt felfüggesztették a munkaviszonyát. A megfogalmazás azonban a lényegen nem változtat.

Az immár a valódi nevét is vállaló férfi közölte: eddig a platform teljes munkaidős munkatársa volt. A szakember korábban egy IT-biztonsági cégnél dolgozott, majd az ismerőseinek köszönhetően 2007-ben került kapcsolatba a leleplező oldallal. Tavaly év elején feladta az akkori munkáját, hogy teljesen a Wikileaksnél végzett feladatára koncentrálhasson. Domscheit-Berg szerint egyébként a platform "egy személyes kapcsolatokra épülő nagy hálózat".

A Domscheit-Berg által említett stressz nem véletlen, hiszen számos bírálat érte a portált az afganisztáni dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt, majd a Julian Assange elleni svédországi nyomozások is csak rontottak a helyzeten. A Wikileaks alapítója ellen szexuális zaklatás és nemi erőszak gyanúja miatt elfogatóparancsot adtak ki, amelyet később visszavontak, majd az ügyben ismét elrendelték a nyomozást. Assange cáfolta a vádakat és azt állította: a Wikileaks ellenségeinek lejárató kampánya áll az egész dolog mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Biztos pedofil volt ő is.