MTI

A WikiLeaks CIA-dokumentumot tett közzé

Egy titkos CIA-jelentést tett közzé a Wikileaks oknyomozó honlap, de a dokumentum nem tartalmaz államtitkokat.

Elkészítői inkább gondolatébresztőnek szánták elemzésüket, amelyben azt taglalják, hogy milyen hatásai lehetnének annak, ha az Egyesült Államokról olyan kép alakulna ki, hogy "exportálja a terrorizmust", s ez mennyiben akadályozná Washington terrorellenes harcát. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) úgynevezett Vörös Sejtje - egy elemzőcsoportja - által készített háromoldalas dokumentum olyan eseteket sorol fel, amelyekben amerikai állampolgárok terroristák szolgálatába szegődtek külföldön vagy szélsőségeseket támogattak.

A dokumentum megállapítja: ha az ilyen esetek miatt olyan kép alakulna az Egyesült Államokról, hogy "exportálja a terrorizmust", a külföldi partnerországok kevesebb hajlandóságot mutatnának az együttműködésre Washingtonnal a terrorizmus elleni harcban, kiváltképpen az "igazságügyi eljárást mellőző" esetekben, vagyis amelyekben a gyanúsítottak elfogásáról, átadásáról és más országokban történő kihallgatásáról van szó. Másrészt olyan ellenszolgáltatásokat kérhetnek - állampolgárok vagy államtitkok kiszolgáltatását -, amelyek esetleg sértik az Egyesült Államok szuverenitását.

George Little, a CIA szóvivője nem tulajdonított nagy fontosságot a Wikileaks által közzétett dokumentumnak, mondván, a Vörös Sejt elemzői azt a feladatot kapták, hogy vessenek fel hipotetikus eseteket, és ismertessenek az általános gondolkodásmódtól eltérő nézeteket. Little szerint az ilyen elemző anyagok csupán gondolatébresztőnek alkalmasak.

A Wikileaks alapítója, a 39 éves ausztrál Julian Assange augusztus 14-én Stockholmban bejelentette, hogy nemsokára 15 ezer újabb titkos iratot tesznek közzé a szervezet honlapján az afganisztáni háborúval kapcsolatban. A weboldalon először július 23-án jelent meg egy 77 ezer dokumentumból álló csomag, amely ellen a Pentagon erőteljesen tiltakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lecs0 #57
    Vicces ez a jámbor félműveltség!:)
  • Amergin #56
    A zsoldosok ellen folytatott partizánháború sajnos áldozatokkal jár...
  • Amergin #55
    Őértük tényleg érdemes még a lelkünket is odaadni!
    Hozzák Haza Honvédeinket!
  • okosan gyerekek #54
    annyira éreztem, hogy miután szembe fordulni az amcsikkal nem lesz elég ándörgráund, nem lesz eléggé a lázadást szimbolizáló szellemiség, meg fognak jelenni az ilyen gennyes f@sz fejek, mint Te.

    Tudsz arról, hogy zsidók nem tartózkodtak a WTC-ben, amikor belerepültek az épületbe? Tudsz arról, hogy azt a retkes épületet épületet pár hónappal előtte adta el a New York-i városháza, egy egyébként magyar származású akkori polgármesterrel az élén? Van fogalmad arról, hogy mennyi a valószínűsége, hogy egy épület struktúrájának egyik oldalában keletkezett kár okán mennyi a valószínűsége, hogy önmagába rogyjék akárcsak egy épület, nem hogy kettő? Van fogalmad arról, hogy a hadi ipar hányad részét teszi ki az Egyesült Államok éves GDP-jének?

    Nem? :O Jah, neeem? Akkor, be lehet fogni a pofácskádat, mielőtt csak úgy dafke neki állnál verni a melled, hogy te aztán tényleg nagyon szélsőséges állásponton vagy. Amit te csinálsz kiscsillag, az a szkeptikus-sznobizumus csúcsa; a vita nem önmagáért való, hogy legyen mivel tölteni az időnket, hanem azért, hogy bizonyos problémákat elgördítsünk a mindennapjaink, de akár a világ útjából. Kéretik rendeltetésszerűen használni, és nem olyan vérlázító módon, amiért szívesen elbeszélgetnék veled vagy 5 sör után!
  • Lecs0 #53
    Ez az antantozás vicces, ne hagyd abba:)
  • kadar1 #52
    Csak ne felejtsük el , hogy az Afgánéknál sok az ásványkincs , mit még nem termeltek ki. Még egy darabig ott is lesznek.
  • Asperot #51
    A szovjetek kapcsán igazad, van az megszállás volt.
    Az is igaz hogy vidáman meghódítottak. Dugovics és Zrínyi védte a hont és nem volt terrorista, mint ahogy azok az iraki katonák sem akik szintén a hazájukat védték a sivatagi vihar alatt. /Itt jegyzem meg sokat és indokolatlanul használják ezt a szót: terrorista/
    Nem hiszem hogy az igazság és az erő kéz a kézben járna, de még magában az igazságban is csak kicsit. Érdekek állnak szemben egymással és itt valóban az erő dönthet. Afgánok és Tálibok érdekei pedig nem egyeznek.
    Amit mint „járulékos veszteség” belinkeltél, sajnos nem egyedi eset, sajnos nehéz hinni benne hogy az utolsó. Egy háborút nem lehet jól csinálni, nem lehet igazságosan ölni. Biztos Te sem gondolod komolyan hogy ezek szándékos akciók.
  • Amergin #50
    Járulékos áldozatok...
    "Sajnáljuk" és ezzel minden el is van intézve.

    Éljen az Egybesült Állatok, aki a békét és a szabadságot hozta el a terroristáknak!
  • Amergin #49
    Végül is az Oszmán Birodalom se szállta meg hazánkat, hanem "felszabadította". Digovics Titusz és Zrínyi pedig "terroristák" voltak. Ámen
    Gondolom a szovjet megszállás sem volt megszállás sem itthon, sem Afganisztánban a '80-as években, már a te értékrended szerint.
    A te értékrended: az erősebb kutya baszik és neki van igaza is automatikusan, igazság=erő.
    Én ezt máshogy nevezném, de ez nem tartozik ide.

    Ha mondjuk valamilyen csoda folytán a tálibok foglalnák el amerikát, akkor Joe a farmon ha puskát ragad és lövi az afgánokat akkor ő terrorista vagy szabadságharcos?

    Na ugye.
  • Rotyoka #48
    http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2010%2F08%2F27%2Fcastro_szerint_oszama_bin_laden_a_cia_ugynoke%2F

    KHMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

    Ezt már a Zeitgeist is megmondta (legalábbis asszem), de már Castro is igazolta.