Gyurkity Péter

Fellép a Microsoft a mobilhackerekkel szemben

Az Apple korábbi példáját követi a szoftvercég, a jelek szerint ugyanis komoly lépésekkel készülnek a Windows Phone 7 mobilokat feltörő, a külső alkalmazások elkészítését ezzel megkönnyítő hackerek ellen.

Az elmúlt napokban több érdekes fejleményre is sor került a Windows Phone 7 háza táján, amelyeket több cikkben, illetve fejlesztői twitteren is figyelemmel kísérhettünk. A hangnem azt követően durvult el, hogy megjelent a korlátozásokat feloldó, szoftver, amely mindenki számára lehetővé tette, hogy a megkövetelt licencdíjak befizetése nélkül, szabadon elkészíthessék külső alkalmazásaikat a platformon.

A Microsoft szóvivője ugyanis minderre úgy reagált, hogy a felhasználóknak erősen ajánlják az eredeti állapot megőrzését, mivel ellenkező esetben elveszhet a garancia, komolyan befolyásolhatják a készülék működését, illetve lemondhatnak bizonyos online szolgáltatásokról. Az még nem világos, hogy a nem engedélyezett szoftvereket használó előfizetőket vajon feketelistára helyezik-e és letiltják az elérést számukra, bár ez nem lenne túlságosan meglepő, lévén hogy az Xbox 360 konzol esetében erre már volt példa. Ebben az esetben a telefonok védelmének későbbi visszaállítása sem segítene, hiszen a feketelistáról ezzel még nem távolítanánk el magunkat.


A ChevronWP7 alkalmazás készítői szerint ugyanakkor erre nincs igazán szükség, hiszen szoftverük nem segíti a kalózokat, mindössze annyit tesz lehetővé, hogy a külső programokat készítők a Marketplace központi rendszerén keresztül igényelt licencdíjak (évi 99 dollár) megfizetése nélkül is kialakítsák és elterjeszthessék alkotásaikat. Vagyis nem arról nem szó, hogy a kalózmásolatok terjedését segítenék, hiszen maga a program a beépített védelmet nem kerüli meg. A Windows Phone 7 egy hamarosan érkező frissítése viszont biztonsági résként értelmezheti a megoldást, ekkor pedig várható a komolyabb retorzió.

Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy mi is pontosan a cég álláspontja a kérdésben - és meglátjuk, hogy a felhasználók valóban igényt tartanak-e a törésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #18
    Szerintem a többség nem normális akkor mert néhány appnál azért szinte mindenkinek több van a telóján. (Mármint ha android vagy iOS)
  • levente68 #17
    Igen, ezzel én se értettem egyet, csak, hát én nem vok normális, ezért van most éppen 222 program telepítve az SGS-en, persze voltak ócskák, meg fagyogatósak, azok repültek, ezek között viszont pár nagyon komoly és igényes is van, messze fölötte járunk az elvárásaimnak, engem lenyűgöz az Android.
  • Tikal #15
    Androidra csupa intelligens szuper jo program van, egy se szar :)
  • narumon #14
    "a normális embernek nincsenek ilyen igényei, nekik elég az a pár értelmes program ami telepítve van :))"

    Hát persze persze.
  • narumon #13
    "Ha van egy jobban elterjedt es hasznalhatobb nyilt alternativa (android), akkor erdemesebb csak azt a platformot tamogatni."

    Ezt nem értem.

    "Az apple es a microsoft pedig amugy is csak a fizetos szoftverek fejlesztoiert versenyzik."

    Ami az appstoreban fizetős az a marketplacen is az. Nem nagyon látni különbséget.
  • bigjoe #12
    SZtem az Apple és az MS bekaphatja.
    Az ilyen hülye húzások miatt választottam az android platformot.

  • levente68 #11
    Ja, a cikkhez:

    szerintem butus húzás lenne ez MS-től, de nyugi, a szokásos kört lefutották mindig is, asztali és mobil rendszereken szintúgy.
    Tehát, várjuk ki a végét!
  • levente68 #10
    Gyerekek, nem hülyéznék le senkit, csak mert tájékozatlan, tehát finoman elmondom:

    1: Android eleve lehetővé teszi, hogy külső, általa ismeretlen forrásból származó programot telepíts!
    2: Vannak ilyen források!
    3: Tonnaszám vannak progik a valóban ócskától, a jópofákon, a haszon nélküli, de nagyszerűkön keresztül a vérprofikig!!!!!!!
    IIIIIgen, nagyon komolyak is vannak.

    Tehát, ha nem tudsz valamit, attól még van ám, érdeklődj!!!
  • Genin #9
    arról nem is beszélve, hogy ha kell valami, akkor megírom androidra és kényelmesen használhatom, míg apple-nél fizethetek azért, hogy fel tudjam telepíteni a saját progimat... ha pedig olyan alkalmazást készítek, amit nem akarok nyilvánossá tenni (felrakni a netre), vagyis nem akarom, hogy más is használhassa rajtam kívűl, akkor nem tudok mit csinálni legálisan sem a sziphone-nál, sem a winfosnál. de aki szereti, ha bekorlátozzák a lehetőségeit, az használja csak nyugodtan azokat. :D
  • sanyicks #8
    Ha meg nem elég, akkor képes bemásolni usb-n egy mappába egy fájlt.