Berta Sándor

Nem segíti a bűncselekmények felderítését a távközlési adattárolás

Az AK Vorrat civil szervezet álláspontja szerint a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) statisztikáiból világosan kiderült, hogy a telekommunikációs adatok megőrzése miatt nem lett hatékonyabb a bűnüldözés.

A BKA nyilvánosságra hozta a 2009-es bűnügyi statisztikáját, amelyből világosan látszik, hogy a távközlési adattárolás egyrészt se nem csökkentette az elkövetett internetes bűncselekmények számát, se nem növelte a felderített bűncselekmények arányát. Holott az online forgalmi adatok gyakran az egyetlen kapcsot jelentik az elkövetők és a bűnesetek között. Vagyis bebizonyosodott, hogy az az érv, miszerint az irányelv alkalmazása hatékonyabbá teszi a bűnüldözést, nem igaz.

2008-ban összesen 167 451 online bűncselekményt regisztráltak a hatóságok, amelyeknek a 79,8 százalékát derítették fel. Tavaly ugyanakkor 206 909 internetes bűneset történt, amelyeknek csak a 75,7 százalékánál tudták a nyomozást sikeresen lezárni. "Az új bűnügyi statisztika bebizonyította, hogy az alkotmányellenes távközlési adattárolás politikai indíttatású és szakmai szempontból teljesen légből kapott" - jelentette ki Patrick Breyer, az AK Vorrat szóvivője.

Michael Ebeling, a szervezet munkatársa hozzátette, hogy ezzel a jelentéssel hivatalossá válik, hogy ma az irányelv nélkül semmivel sem élnénk kisebb biztonságban, mint korábban. A jogvédő úgy vélte: csak és kizárólag a tárolt adatok minél előbbi és teljes körű törlése előzheti meg a komolyabb adatvédelmi botrányokat. A német kormánynak pedig végre tájékoztatnia kell az Európai Uniót arról, hogy nem őrzi meg többé a telekommunikációs forgalmi információkat.

Az AK Vorrat és Wolfgang Wieland, a Szövetség 90/Zöldek belbiztonsági ügyekért felelős szóvivője szerdán nyújtották be a német alkotmánybírósághoz azt a beadványt, amelyben azt kérik a testülettől: állapítsa meg, hogy a távközlési adattárolás alkotmányellenes Németországban. Emellett szeptember 11-re Berlinbe újra meghirdették a Félelem Helyett Szabadság nevű demonstrációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kambo #1
    hát igen, rommá titkosított adatokat hiába is tárolnak el...