Berta Sándor

Már az e-mailek 95 százaléka spam

Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) felméréséből kiderült, hogy a spamhelyzet rosszabb, mint amire előzetesen számítottak. Bosszúságon kivül biztonsági problémát is jelentenek.

Az ENISA az európai internetszolgáltatók tapasztalatára volt kíváncsi, ezért felmérést készített az elektronikus levélforgalomról. A hivatal munkatársai összesen 30 európai állam száz netszolgáltatóját keresték meg. Ezekhez a cégekhez összesen 80 millió elektronikus postafiók tartozik. A jelentés rámutatott, hogy jelenleg minden az internetszolgáltatókhoz beérkező száz elektronikus levélből 95 spam.

Az ENISA szakértői ezenkívül arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes cégeknek milyen problémákkal kell leggyakrabban megküzdeniük és hogy milyen technikákkal, módszerekkel próbálnak meg gátat szabni a spameknek. A megkérdezett szakemberek elmondták, hogy általában spamlistákat használnak, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a felhasználók és a vállalatok felvilágosítására, valamint igyekeznek irányelveket kidolgozni és elérni, hogy a törvényalkotók szigorúbb jogszabályokkal büntessék a spamküldést.

A válaszadók 70 százaléka szerint a kéretlen elektronikus reklámküldemények rendkívül komoly, biztonsági problémát is jelentenek, és 25 százalékuk közölte, hogy az ügyfélpanaszok több mint tíz százalékát teszik ki a spamekkel kapcsolatos bejelentések. A szolgáltatók egyharmada évente több mint egymillió eurót fordít a spamellenes küzdelemre, míg a kisebb internetszolgáltatók egynegyedénél ez az összeg több mint 10 000 euró évente.

"A kéretlek reklámlevelek egy szükségtelen, időrabló és drága terhet jelentenek. Hatékonyabb megoldásokra van szükség: a szolgáltatóknak azonosítaniuk kell azokat a forrásokat, ahonnan származnak. A politikai döntéshozóknak és a hatóságoknak pedig meg kell oldaniuk a spamszűrők, az adatvédelem és a szolgáltatói kötelezettségek közötti konfliktusokat" - jelentette ki Udo Helmbrecht, az ENISA ügyvezető igazgatója.

Az internetszolgáltatók azért is igyekeznek eredményes harcolni a spammerek ellen, hogy ezáltal a konkurenseikkel szemben üzleti előnyre tegyenek szert és még több ügyfelet tudjanak magukhoz csábítani, illetve megtartani. Az ENISA bejelentette, hogy az idei év végén nyilvánosságra hozzák a botnetekre szóló jelentésüket is, hogy így segítsék a spam elleni harcot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #7
    nem csakm őket, hanem azt a céget is akinek a cucca spam-ben terjed.
    Szarok rá, hogy neki nincs köze hozzá, majd leközelebb utánna néz, hogy milyen céggel reklámozza magát.

    Amúgy az izraelieknek van egy spam ellenes megoldásuk, aki kifejelsztette, egyből betámadás áldozata lett a spammelők álltal. Azóta a Moszad foglalkozik a dologgal, valahogy nem piszkálják őket a spam küldők. A lényege: egy progi fut a gépen ami minden oldal nyitás elött egy adabázisból lecsekkolja, hogy az éppen megynitni kívánt oldal spammel reklámozza-e magát vagy sem. Amennyiben igen, úgy ezt jelzi a usernek, ezután a useren múlik, hogy letőlti-e az oldalt vagy sem. A tapasztalatuk az, hogy nem...

    de ez már legalább 8-10 éves hír azóta nem találtam róla semmit.
  • reszcsi #6
    A legegyszerűbb megoldás az, ha azt büntetik, akit a spam reklámoz, persze ezzel vissza is lehet élni, de akkor az a cég fog nyomozni, akit kamuból reklámoz. Mellesleg pedig ha a spamért senki nem fizet, egy idő után ez az ága is le fog állni. Ha nincs megrendelő, nincs spam, olyan ez mint az autólopás. Amíg van, aki megveszi a kétes forrásból viszont baromi olcsó alkatrészt, addig lopni is fognak alkatrészért autót. Ha nem tudja eladni a szajrét, nem fog autótlopni.
  • Garrett27 #5
    Ne sértegesd a tisztességes farmereket.. a szpemmereknek börtön jár, csakúgy mint a többi bűnözőnek.
  • duke #4
    Nem tudom miert nem lehet egyszeruen letiltani azt az ip cimet,ahonan 1000 level erkezik masodpercenkent ?
    Szerintem ez csak ugy mukodhet,hogy az egyes internet szolgaltatok egyutt mukodnek a spamerekkel.Vegso soron ezeket a szolgaltatokat kellene lekapcsolni a nemzetkozi halozatokrol,de gondolom az mar jogilag megoldhatatlan.
    Es ha megis van legalis igeny nagymennyisegu level kuldesre,akkor azt kulon keljen regisztralni,meg indokolni,esetleg fizetni erte.
  • Szefmester #3
    pénzbírság és ejnye-bejnye? ugyanmár.. számítógépektől való eltiltás egy életre, valamint kikülden kényszermunkára egy farmra.. "etesd a disznókat te spammerkirály"
  • slickboy #2
    Spamszűrők...az egésznek akkor van haszna ha még azelőtt elfogják a kéretlen levelet, mielőtt az az én fiókomban landol, mert utána már csak kényelmi haszna van. Miután az én fiókomba került és ott szűri ki a filter és teszi külön mappába, akkor felesleges adatküldést már nem tudtuk megelőzni, max nekem kényelmesebb, hogy nem kell válogatnom. Oké ez is valami.
  • Gascan #1
    Én pénzbirsággal és a vállalkozói engedély visszavonsávál jutalmaznám azt aki spamot küld, és azt a szervert is ahonnan a spamot küldik valamint, amire a spam irányul...

    ... felesleges elektronikus szemetet generálnak csak, aminek számszerűleg is hatalmas költségei vannak