Berta Sándor

A szolgáltatóknak kell megvédeniük a felhasználókat

Dave Rand, a Trend Micro biztonsági szakértője úgy vélte: az internetszolgáltatóknak sokkal nagyobb mértékben részt kellene venniük a vírusok és a kémprogramok elleni harcban.

A Trend Micro becslései alapján jelenleg világszerte 106 millió kártevővel fertőzött számítógépe lehet és több olyan botnet-hálózat is működik, amelyek egyenként több mint 100 000 fertőzött PC-ből épülnek fel. "Ezekből a számokból kiindulva, azt kell mondjam, hogy az internetszolgáltatóknak is jobban be kellene kapcsolódniuk ebbe a küzdelembe. Csak a felhasználók oldaláról ugyanis ezt a problémát már nem lehet megoldani" - nyilatkozta Dave Rand.

A szakember elmondta, hogy a bűnözők legújabb módszere az, hogy módosított modemekkel próbálják megszerezni a számítógépek feletti irányítást. "Egy felhasználónak egy ilyen támadás esetén semmi esélye sincsen, hiszen nem a saját PC-je az érintett az ügyben, hanem az internetszolgáltató által biztosított modemes hálózat. A módosított firmware-rel ellátott modemek egyszerűen a kiberbűnözőket segítő eszközökké válnak" - tette hozzá a szakember.

A botnetek többségét elsősorban spam e-mailek továbbítására használják a bűnözők. Rand szerint a helyzetet könnyen meg lehet oldani, illetve a spamek terjedését vissza lehetne szorítani. "Egy megfelelő európai törvénnyel a kontinensünkről származó spamek többségét egyetlen éjszaka alatt el lehetne tüntetni. Az eredményes fellépésére jó példa, hogy a török Telekom 1,7 millióról 30 000-re tudta visszaszorítani a fertőzött számítógépek számát. A legnagyobb gond azonban az, hogy sok internetszolgáltató inkább eltussolná, mintsem megoldaná a problémát. A felhasználóknak ezért is nyomást kellene gyakorolniuk a szolgáltatóikra" - szögezte le végül Dave Rand.

Januárban Udo Helmbrecht, az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) ügyvezető igazgatója hasonló gondolatot fogalmazott meg. A szakember közölte, hogy az internetszolgáltatóknak azonosítaniuk kell azokat a forrásokat, ahonnan a spam e-mailek származnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #3
    Ez az ember egy hülye :(

    Sokkal egyszerűbb lenne, ha az ISP meghatározhatna a hálózatába bekerülő eszközök gyártóját, típusát. Ki lehetne zarni a fos cuccokat.
    Pl ha egy eszközön át lehet írni a MAC-et vagy klónozni lehet, azt helyből tiltanám. Aki ismeri az Ethernet protokoll ide vonatkozó részét, az tudja miről beszelek.

    Továbbá elgondolkodtató, hogy a M$ miért nem felelős a fos Windowsert?
  • B0nFire #1
    Meg feljelenteni és bannolni az összes olyan webhelyet, amelyre kíváncsiságból regisztrál az ember, és utána nem lehet leiratkozni sehogy a spam hírlevelekről. Sem szép szóval, sem csúnyával.

    Persze az oldalak gazdái azzal védekeznek, hogy benne van az oldal szabályzatában, meg a FAQ-ban, a lap alján jól eldugott helyen, a 225. sorban 3 pontos betűvel szedve... Köszönöm szépen! Az ilyen jól látható helyen kell feltüntetni. Ha a dohánygyártókat lehet arra kötelezni, hogy a termék ártalmasságáról ordító felirat legyen látható minden doboz cigarettán, akkor az oldalüzemeltetőket is lehet így kötelezni. Írja ki regisztrációkor az orrom elé, jó nagy, piros betűkkel, hogy automatikusan felír a hírlevélre, amiről később nem lehet leiratkozni. Az ember pedig mérlegelne, hogy akkor egyáltalán regisztrál-e.