Gyurkity Péter

Még idén jön az Android 3

Elsőként egy rajongói oldal számolt be a mobil operációs rendszer harmadik generációjának várható változtatásairól, amelyek a nagyobb kényelem és átláthatóság mellett további követelményekkel érkeznek.

A beszámolóban elsősorban olyan újításokat sorolnak fel, amelyek létezését többé-kevésbé már most meg tudják erősíteni, így ezeket nagyjából biztosra vehetjük. Az egyelőre Gingerbread kódnéven ismert Android 3.0 főként a kezelőfelület terén kínál majd új érzést, legalábbis ezen részletekbe nyertek bebocsátást a jó kapcsolatokkal rendelkező fanatikusok.

A változtatásokkal kapcsolatban rögtön megemlítik, hogy Martias Duarte, a Palm-féle webOS egykori főtervezője nemrég a Google-hez igazolt, hogy némileg biztosabb otthonra találjon korábbi cége HP által történő felvásárlását követően. Mivel a webOS meglehetősen jó kritikának örvend, néhány elemző komolyan számol azzal, hogy Duarte érkezése az Android háza táján is új lendületet hozhat, bár erről még nem tudni részleteket. Olyan apróságok derültek ki eddig, miszerint a zöld szín több helyen és jobban dominál majd a kezelőfelületen (így például a kezdőképernyőn is), némileg változnak, jobban letisztultak lesznek az ikonok, a Google pedig ezzel egy időben igyekszik biztosítani, hogy a különálló alkalmazások is jobban simuljanak az operációs rendszerhez.

A fejlesztők további elemek hardveres gyorsítását tervezik (mint ahogy a 2.2-es verzió is komoly előrelépést jelentett ezen a téren), bár ezeket még szintén nem tudják megerősíteni. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy a keresőcég minimális hardveres követelményeket állít a külső gyártókkal szemben (mint ahogy a Windows Phone 7 esetében is erre került sor), ezek szerint pedig a Gingerbread kizárólag a legalább 1 GHz-es processzorral, 512 MB memóriával, valamint 3,5 hüvelykes kijelzővel ellátott készülékeken fut majd el. Bekerül a videochat funkció, amely a Google Talk asztali változatánál megszokott protokollokra támaszkodik, a Google Voice esetében pedig a SIP-támogatás lesz megoldott.

Az illetékesek korábban az utolsó negyedévre tervezték a végleges verzió megjelenését, ám ebből valószínűleg 2011 első negyedéve lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #15
    "Az androidban az is jo, hogy linux van alatta, tehat az osszes asztali linux-os alkalmazas lefordithato es futtathato alatta."

    Ez szerintem így nem igaz. Az SDK-val Javaban írhatsz alá alkalmazást, ami Java CSAK és kizárólag az Android alatt üzemel. Késöbb kijött az NDK, amivel lehet készíteni natív kódott, de az azzal írt program annyira HW függő lesz, hogy pl. csak X gyártó Y gépén megy majd. (Mondjuk azért annyira sok cpu+gpu kombó nincs szerencsére.)

    Ennyi erővel a Samu, Nokia, LG saját mobil linuxára is igaz lehetne, még sem így van.

    Androidból az 1.5 óta van PC-n vagy Netbookon futtatható verzió, csak értelme nincs. Ugye Netbook és Tablet vonalon a Chrome-ot támogatja a Google.

    Hardwares minimum meg eddig is volt megadva, csak pár gyártó lesz*rta. Aztán mezei user meg tenne fel ilyen-olyan alkalmazást a Marketről és az nem megy fel HW elégtelenség(!) okán, akkor meg néznek mint Rozi a moziban vagy hackelgetik a programot.
  • sanyicks #14
    A dalvik gondolom semmit. Tudod winen sem szól hozzá semmit a jvm vagy a .net runtime a c++ kódhoz, sőt linuxon sem ;)
  • Ulkesh #13
    "Az androidban az is jo, hogy linux van alatta, tehat az osszes asztali linux-os alkalmazas lefordithato es futtathato alatta."

    Ez persze nem igaz, de azért megnézném, hogy szegény Dalvik mit szólna egy Linuxos kódhoz. :)

    "Erre az ios nem igazan alkalmas, de megfelelo szoftverek es rendes flexibilis hardvertamogatas sincs hozza. (ios-t nem igazan lehet pc-re rakni, mig androidbol mar van x86-os valtozat)"

    Segítek, az iOS eredeti elnevezés Mobile OSX, szerinted az OSX-nek nincs x86-os változata? :)
  • Ulkesh #12
    "aztán hirtelen hogy Jobs bácsi bejelentette ARM alapokon kell továbbmenni mert az jó, és még szerződést is kötött a snapdragon procik gyártójával már rögtön itt is azt keztdék el mondani hogy az milyen jó, és van benne lehetőség....."

    Ezzel több probléma van.
    Az iPhone mindig is ARM alapú volt.
    A Snapdragon nem proci hanem SOC.
    Az A4 nem Snapdragon, inkább Hummingbird-höz hasonló SOC.
  • sathinel #11
    irónia? Direkt azért mondtam mert még életemben nem láttam fogtam Iphone-t:D Szerinted van aki még nem látott, használt minimum egyszer életében iphone-t angliában? Nem hinném hogy sok ilyen ember van.
  • Ferrer #10
    Rengeteg Iphone van Angliában! Nem a tanyáknál kellene szétnézni.
  • sathinel #9
    Nem én csináltam a videót, de érdemes a hozzászólásokat olvasni is. Egyébként nagyon nincs sok Iphone angliában. Igaz android is igen elterjedt. Kicsit érdemes megnézni kik milyen eszközzel jönnek ki és hány országban lehet már kapni, hogy veszik:D

    A tipik Ifag tényleg így viselkedik sokszor de mint ott is mondják még Iphone tulajoknak is tetszett.... De van az elvakult részük akiknek persze mint a videó is mutatja semmit nem lehet megmagyarázni.

    Ez olyan mint ment a snapdragon fikázása, aztán hirtelen hogy Jobs bácsi bejelentette ARM alapokon kell továbbmenni mert az jó, és még szerződést is kötött a snapdragon procik gyártójával már rögtön itt is azt keztdék el mondani hogy az milyen jó, és van benne lehetőség.....

    Ennyit az elvakultságról.
  • Ferrer #8
    Szerintem ezzel csak magadat égeted. Látszik, hogy még életedben nem használtál Iphone-t, de fikázod attól még, mert irigy vagy.. :)
  • sathinel #7
    A tipikus iFag

    Linus is beszopta mert noobok helyett IT geekeknek mutatta be mit vett. Ennyi dislike még szerintem egy videójához sem volt és a hozzászólások is durvák:D
  • asysoft #6
    Egyébként szédületes, milyen ütemben tolják ki az újabb verziókat (azért szerencsére még mindig nem egy Chrome), de azért jó lenne, ha a gyártók tudnák és akarnák is követni:)