Felföldi Beáta

Egyszerűbb alkalmazásfejlesztés Androidra

A Google bemutatta új programját, amelynek segítségével könnyedén írhatunk alkalmazásokat Android alapú mobiltelefonokra. A fejlesztést közel egy évvel ezelőtt jelentették be.

A szoftver különlegessége, hogy az alkalmazás programozásához nem kell különösebb programozói tapasztalat, így szinte bárki egyszerűen megalkothatja a számára szükséges alkalmazást. A fejlesztők úgy alakították ki az új felületet, hogy programkódok helyett azt kell megtervezni, hogyan nézzen ki a programunk, majd az előre megírt programblokkok segítségével határozhatjuk meg, mit is csináljon az alkalmazás. A Google App Inventor csapata szinte mindenhez alakított ki programblokkokat, amit egy Android alapú készüléken ma használni szeretnénk vagy használhatunk.


Az általunk vizuálisan megtervezett felülethez - vagy annak egyes részletéhez - bátran társíthatunk olyan előre megszerkesztett blokkokat, mint az adatokat bekérő -, feltételes esetben induló -, vagy valamilyen feltétel teljesüléséig magát ismétlő ciklusok. Természetesen az App Inventor nem csak a kezdő programozókat segíti. A tapasztaltabb fejlesztők bonyolultabb alkalmazásokat is írhatnak - mint például ami a készülékünk szenzorait is igénybe veszi - , miközben időt és energiát spórolhatnak az új felület alkalmazásával.

Az App Inventor nem csak játékok fejlesztésére, hanem bármilyen alkalmazás készítésére alkalmas. Megkönnyítheti a tanulást, kvíz-szerű kérdésekkel kikérdezi a leckét, ráadásul az Android text-to-speech funkciójával erre akár szóban is képes. A különböző programok a GPS előnyeit is ki tudják használni, így olyan ötletes alkalmazások születhetnek, amik megmondják hol parkoltunk, megmutatják, merre járnak a barátaink vagy nyaralás közben városnéző túrát szervez nekünk. Az általunk írt programok még a közösségi oldalakkal is kapcsolatot tudnak teremteni, mint a Facebook vagy a Twitter.


A Google App Inventor fejlesztői a biztonságra is ügyeltek. Programunkba olyan blokkot - No Text While Driving - is építhetünk, amely automatikusan értesíti a hívó felet, hogy pl. vezetés miatt nem fogadjuk, vagy ami felolvassa a kapott sms-ünket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #7
    Azért nézzük meg honna jött az android, és mit ért el az elmúlt egy évben, jövő ilyenkorra, már meg fogja szorítani az Apple-t főleg, hogy az Android rendszer készülék független, és elég sok gyártó most ezt a rendszert tolja...
  • warnjames #6
    Azt kéne előbb megnézni hogy milyen ütemben fejlődik az android,nagyon hamar le fogja hagyni az appstore-t, az már más kérdés hogy közben mennyire fognak figyelni a minőségre,de szerintem a jövőben nem lesz gond ezzel sem.
  • Bordapapa #5
    Tessék észrevenni a finom iróniát a kolléga hozzászólásában plusz az aláírásában. Minden bizonnyal viccnek szánta. :)
  • Bounti #4
    :D 1-0 neked.
  • TomecK #3
    Erre csak annyit tudok mondani, hogy jelen esetben a programok minősége a program megtervezőjén vagyis rajtad múlik. Bár abban biztos vagyok, hogy ilyen kis butus hozzá állással te valószínűleg tényleg sokkal szarabb appokat csinálnál mint az appstore, úgyhogy te tényleg használd azt ... :). Mennyire szeretem én az ilyen embereket :).
  • farxis #2
    ez gagyi! az appstore sokkal jobb 1000x minősségib programok vanak rajta! az aple figyel a minösségre!
  • Azorut #1
    Na ezt szépen ki is próbáljuk :D