Berta Sándor

Menetrend és kulturális programtervező Androidra

A Zürichi Műszaki Főiskola hallgatói elégedetlenek voltak az elérhető alkalmazásokkal, ezért úgy döntöttek, újakat és jobbakat terveznek.

Jorim Jaggi az Androidot használó okostelefonján rendszeresen használta a meglévő mobil menetrendeket, de egyik sem nyerte el igazán a tetszését. Úgy vélte, ezeknél a programoknál ő is jobbat tud készíteni, ezért a 21 éves informatikushallgató és két kollégája három hónap alatt kifejlesztettek egy új menetrendi szoftvert, amely egyelőre csak svájci adatokat tartalmaz, de ingyen letölthető és szabadon használható.

Ugyan a svájci szövetségi vasutaknak, az SBB-nek létezik egy iPhone-hoz készült menetrendje, de az Androidra eddig ilyen alkalmazás még nem létezett. Jaggi megkérdezte a vállalatot, hogy hajlandóak lennének-e vele együttműködni, de mivel a céget nem érdekelte a projekt, így hárman vágtak bele. Az eredmény: egy a meglévő menetrendeknél intelligensebb program, amely az okostelefonok GPS-funkcióiban rejlő lehetőségeket is kihasználja. A szoftver képes arra, hogy megmutassa, hogy a pillanatnyi pozíció közelében hol és milyen irányban van a legközelebbi buszmegálló vagy hogy melyik járat melyik peronról indul.


Jorim Jaggi és Selim Cinek

A hallgató először a helyi közlekedési minisztérium honlapjáról megszerezte az összes svájci busz-, vonat, villamos- és hajómegálló pontos adatait, majd Selim Cinekkel közösen lefordították és átkonvertálták ezeket a nemzetközi koordinációs rendszerbe. Az androidos alkalmazás ma már a Google Maps szolgáltatásnak és a GPS-adatoknak köszönhetően képes néhány másodpercen belül megmutatni a legközelebbi megállók koordinátáit. Az információk ráadásul tovább küldhetők e-mailben, SMS-ben vagy akár a Facebookra is.

A fiatalember felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy nem egy hivatalos SBB-szolgáltatást használnak és hogy a menetrendi adatok a szövetségi vasút tulajdonát képezik. Ennek ellenére az első két hétben több, mint 5000-en töltötték le a programot és az emberek pozitívan fogadta a kezdeményezést. "Nagyon jó dolog, hogy egy olyan alkalmazást fejlesztettünk ki, amelyet az emberek használnak és megbecsülnek. Azt reméljük, hogy a pozitív fogadtatásnak köszönhetően az SBB-t is meg tudjuk győzni egy esetleges együttműködésről" - jelentette ki Selim Cinek.

A Zürichi Műszaki Főiskolán egyébként nem csak ezt a szoftvert alkották meg. Bernhard Plattner professzor csoportjának tagjai ugyanis elkészíthetik a saját alkalmazásaikat, majd azokat tesztelhetik is a Google által biztosított okostelefonokon. Az együttműködéssel mind a két fél jól jár. Jó példa erre egy másik fejlesztés, amely Steven Meliopoulos és Cédric Waldburger nevéhez fűződik. A két diák négy társával és az usgang.ch partiplatformmal közösen egy olyan programot alkotott meg, amely bármikor elérhetővé teszi az oldalon meglévő információkat.

Ezek akkor hasznosak, hogy ha valaki elmegy egy buliba, de a helyszínen kiderül, hogy az egyáltalán nem tetszik neki. Ilyenkor elég, ha behívja a szolgáltatást, amely azonnal a közelben elérhető szórakozóhelyeket ajánl a figyelmébe. A kijelzőn megjelennek a közelben található bárok, klubok, éttermek és ezek programjai. Amennyiben a felhasználónak sikerült kiválasztani a legszimpatikusabbat, úgy a GPS-funkció segítségével könnyen meg is találja azt. A két fejlesztés is jól mutatja, hogy az Android egyre népszerűbb a fejlesztők körében és folyamatosan nő a platformon elérhető alkalmazások száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #11
    Elsőre én is paráztam ettől, de mindig nálam van a töltője, legrosszabb esetben feldugom a melóhelyen a számítógépre és feltöltődik, amíg melózok...
  • pixx #10
    Nem avult el sőt, majd most jön 2.2-es frissítés, ami 2-5 -szeres sebesség nővekedést hoz magával az eddig mért adatok alapján. A desire így se lassú, de ha 2x-er gyorsabb lesz, akkor az már igen komoly előny, ha meg 3x-sor akkor lesz ott kakaó rendesen...
  • bakagaijin #9
    A google maps-en pl elég sok városban a megállók helyei szerepelnek a térképen - Budapesten is - és bizonyos helyeken helyi webes menetrend-tervezővel is össze vannak kapcsolva. Amit én jelenleg hiányolok azok az _összesített_ tervezők. Tehát ami pl. összehasonlítja hogy A városból B-be mi a jobb: vasút, távolsági busz, hajó, herripotter, mittomén. Ha ezen felül mindezt háztól házig tudja az mégjobb, de az már csak a hab a tortán. Jelenleg olyan kereső sincs, ami rendesen nemzetközi vasúti jegyeket adna el. Időpontokat általában tudják, de olyat amit árajánlatot is adna és meg is lehetne venni, még nem láttam. Így nehéz versenyezni a légi közlekedéssel...
  • moikboy #8
    Engem az érdekel leginkább, hogy hazai (legfőképpen fővárosi) vonatkozásban miért nincsen ilyen alkalmazás a mobilokra?

    Egyelőre az Apple-féle AppStoreban van egy BpMenetrend nevű alkalmazás, de ez csak egy egyszerű menetrend, holott egy útvonaltervező megvalósítása sem olyan ördöngősség - kell hozzá egy adatbázis a járatokról (ez úgysem változik sűrűn), majd pedig az adatbázisból felépített gráfon egy kicsit módosított (az egyes állomások között eltelt időt figyelembe vevő) Dijkstra-féle útkeresés és kész. Ha valaki megcsinálná, akkor biztosan szép összeget tudna vele keresni - persze csak amennyiben az ilyen jellegű alkalmazások terjesztésének nincsen jogi vonzata (a BKV felé)...
  • acdc #7
    A htc desire mar elavult,jon a desire hd super amoleddel,vagy a htc evo 4g vagy samsung galaxi s ha jatszani is akarsz.

    desire vs samsung vga
  • Ferrer #6
    Na majd meglássuk, hogy alakulnak az árak őszig.
  • Tetsuo #5
    Azert azt tegyuk hozza, hogy az akksija gyenge ill a telo fogyaszt sokat. :S
  • Gerygrey #4
    Egyértelműen Android, HTC Sense-szel. Tudom ajánlani a Desirét, lassan 3 hónapja nyúzom és nagyon meg vagyok vele elégedve, nem cserélném le iPhone-ra még akkor se, ha az iPhone olcsóbb lenne mint a Desire.
  • willcox #3
    Vegyél mindkettőt, és akkor nagyon trendi leszel.
  • willcox #2
    Egy alkalmazás vagy jó, vagy nem. Ez teljesen független attól, hogy milyen OS-re készül.