Gyurkity Péter

Holtversenyben az Android és az iPhone

A legújabb adatok szerint a Google mobil platformja továbbra is egyre nagyobb erővel kelti fel a vásárlók érdeklődését, míg az iPhone csak ideiglenesen tudott ebben a folyamatban némi lassulást előidézni.

A ChangeWave legfrissebb felmérése elsősorban arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy az elkövetkező 90 napban okostelefont vásárolni kívánók közül milyen arányban választják majd az egyes mobil operációs rendszereket. Rögtön kiemelik, hogy több mint egy éve folyamatosan az Android előrenyomulását mérték ezen tanulmányokon keresztül, a folyamat pedig most sem gyengült.


Egyre nő azok aránya, akik Androidos telefont akarnak venni

Nagyon érdekes megfigyelés, miszerint az iPhone 4 júniusi felbukkanása csak ideiglenesen lassította le a Google térhódítását az okostelefonok szegmensében, az egy évvel korábban meginduló rohamos bővülés ekkor torpant meg egy időre, hogy 30 százalék körül nyugodjon meg - vagyis ekkor minden harmadik potenciális vásárló kívánta letenni voksát az Android mellett. A nyár végére azonban az Apple momentuma véget is ért, immár 37 százalékon áll a konkurens mobil operációs rendszer, miközben az iOS gyorsuló ütemben szorul vissza. Míg négy hónappal ezelőtt még 50 százalékon állt az Egyesült Államokban az okostelefont beszerezni kívánók között, addig ez az arány most 38 százalék, vagyis a két rivális fej-fej mellett áll.


Júniushoz képest romlott az iPhone, de javított az Android

A 2009 nyara óta tartó trend tehát folytatódik, az Apple-nek nincs sok ideje hátra, mielőtt komoly hátrányba kerül a keresőcég szoftverével szemben. Az okok között említik, hogy míg az iOS-t futtató készülékek csak egyetlen szolgáltató kínálatában kaphatók, addig az Android okostelefonok mind az 5 nagy amerikai cégnél hozzáférhetők, ennek eredményeként a Google naponta 200 ezer (!) új okostelefont aktivál, az értékesített készülékek számát tekintve pedig már a második negyedév óta magabiztosan vezet. Az almás cég mindössze kettő fejlesztést árul jelenleg, ezek az iPhone 3GS és az iPhone 4, miközben az Androidra támaszkodó megoldások egyre nagyobb számban bukkannak fel a piacon.

Steve Jobs cége valamivel jobban áll a vásárlói elégedettség terén, hiszen 74 százalék továbbra is "nagyon elégedett" az iOS platformmal, de a Google itt sem marad el tőlük jelentős mértékben - az Android esetében 65 százalékról beszélhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #43
    Ez szerintem egy teljesen hülye kérdés. Ha ugyanaz az app megvan mindkettőre normálisan írva, akkor egy nagyjából ugyanolyan hardveres androidon és iphone-on is ugyanúgy fog futni.
  • Thaison #42
    Ízlések és pofonok! Én az androidot jobban szeretem, azaz egyre jobban. Ugyan most Iphone-om van, de van mellette egy androidos is. Tervezem hogy hamarosan teljesen áttérek majd androidra! Android számomra jobb így ezt javaslom:)

    A távolságmérő megmutatja hogy mennyire van tőled a Burger King!
  • edisonson #41
    Lehet hogy tág volt a kérdés :D Akkor egyszerűsítek, pl szerinted melyik a jobb applikáció megnyitásához? Ha muszáj lenne választani, melyiket választanád.

    Burger King távolságmérő.. az mit jelent?
  • Thaison #40
    Azért azt te is érzed hogy ez egy elég tág kérdés, mármint az írásod első fele:)

    Szerintem jelenleg a legjobb telefon, ami úgy összességében a legjobb, androidos fronton az a SGSII míg a másik oldalon értelemszerűen az Iphone! (ahogy a topik címe is sugallja:))

    Applikációkat sok helyről tudsz letölteni, alapjáraton az android market-ből, aztán még van számos lehetőség is de ez már csak haladóbbaknak van.

    Más dolog, kérdéstől függetlenül: Egyik nap láttam a Burger King androidos alkalmazását, régebben voltak vele zűrök, de most egy nagyon jó kis alkalmazás lett, teljesen jól használható. A távolság mérő tetszik benne! Használta már innen valaki?
  • edisonson #39
    Sziasztok,

    Szerintetek Mobil applikációk megnyitásához melyik a jobb telefon? Sok helyen látom, hogy lehet ilyen meg olyan hasznos applikációt ingyenesen letölteni, és a legtöbb helyen melléírják, hogy letölthető Androidra vagy iPhone-ra. Szerintetek?
  • cateran #38
    En aztan nem szoktam ajnarozni az applefanokat vagy a ceget,de itt teljesen jogos a commented...hacsak nem tevedek kapitalisat,az Android 1 op. rendszer,az iPhone meg 1 telefon..."windowsbol tobbet adtak el,mint apple computerbol"...es?A 2nek csak minimalis koze van egymashoz...
  • narumon #37
    Egyetértek. Ráadásul én nem akarok a telefonomhoz romot főzni meg szoftvert vadászni innen onnan meg még mittomén mit szórakozni. És én még értek hozzá de a világon sokkal többen vannak akik nem, ez akar nehezen leesni a cégeknek. (most hogy apple letarolt mindent most leesett és ebbe az irányba indult el mindenki; marketplace, Winmo7,)
  • asysoft #36
    Alighanem arra gondolt, hogy még mindig nem kompatibilis a Bluetooth fájlátvitel más gyártók készülékeivel (most lehetőleg ne rójuk le a szokásos "de ott az e-mail"/"csúnyawarez" köröket, nem mindig alternatíva/e-mailes korlátozások itt is lehetnének...), kézbesítési jelentés nem támogatása még mindig meglepő...
    WM a PocketPC-ből nőtte ki magát, amely -ahogy a neve is mutatja- inkább egy zsebszámítógép akart lenni, mintsem egy okos mobil. Kár, hogy a kezelőfelülete ehhez mérten is csapnivaló, s most nem az ujjal történő kezelhetőség hiányára gondolok, ebből a szempontból az ősöreg PalmOS is jobban tetszett, más kérdés, hogy az más jellegű technikai kihívásokkal küzdött. Egyébként érzésem szerint a WM legnagyobb hibája a túlzott rugalmasság, azaz a gyártók dönthetnek sok komponens meglétéről, interfacek alkalmazásáról, driverek használatáról... WP7el már ezt "korrigálták", más kérdés, hogy talán kicsit túlságosan is átestek a ló túloldalára:)
  • sanyicks #35
    álom... pc-re már úgy beette magát az m$ a semmivel sem kompatibilis szarjaival, hogy onnan kevés az esély kirobbantani... mobilnál azért sikerült, mert ott nem tudott behálózni mindent, mert nem volt soha eléggé elterjedt.
  • Bagoly81 #34
    milyen hiányosságra gondolsz? én per pill még szabadabbnak érzem a telomat mint winmo idején, és csak igyenes dolgokat tettem, plusz olyan dolgokra használhatom a telomat amire eddig nem.
    pl:
    vér, vizelet tudástár magyarul, ingyenes.
    midi vezérlő dj programot lehet vele vezérelni - fizetős.
    elfogatod a telot egyből van tudományos számológép winmo feltöltös..(nem használom de van)
    alapba van stopper
    időjáárás dolog alapba van rajta
    magyar turisztikai étterem adatbázis
    ingyenes navi t-mobilosoknak per pill
    szuper szép játékok amik ki is használják a telot , nincs olyan hogy ehhez ilyen verzio kell olyan wga qwga keressedki a telod felbontását stb..

    mindent pár kattintással könyen egyszüen összerakott menű

    áhh holvan itt winmo? androiddról előbb elhiszem ezeket de winmo még egy normális weblap sincs ahol ezeket leszedheted. magyar aztán meg végkép nincs