Berta Sándor

Ingyenprogramokat ígér orosz civil szervezeteknek a Microsoft

Már Brad Smith, a Microsoft alelnöke és főjogásza is kénytelen volt foglalkozni azzal, hogy a vállalat helyi ügyvédjei tevékenyen részt vesznek az orosz hatóságok ellenzéki csoportok elleni harcában.

A botrány azután robbant ki, hogy a The New York Times megírta: az orosz hatóságok a Microsoft ügyvédjeinek segítségével foglalták le több ellenzéki csoport számítógépeit. Bár Kevin Kutz, a redmondi konszern illetékes igazgatója kijelentette, hogy felülvizsgálják a vállalat oroszországi tevékenységét és igyekeznek megakadályozni a hasonló esetek bekövetkezését, minden jel arra mutat, hogy további, még szigorúbb vizsgálatok várhatók.

Brad Smith, az óriáscég főjogásza külön blogbejegyzésben tért ki az ügyre. A szakember azt írta: a Microsoft főjogászaként egyáltalán nem volt boldog, hogy ilyen történetet kellett olvasnia. Az első lépés mindenképpen az, hogy a cégnek a kalóztermékek elleni harc pozitív és negatív hozadékait egyaránt felelősséget kell vállalnia. Az eseteket egy független ügyvédi iroda fogja kivizsgálni és ezzel párhuzamosan azonnali intézkedéseket is bevezettek.

Annak megakadályozására, hogy a jövőben a nem kormányzati szervezetek (NGO) hasonló gyalázatos akciók áldozatául eshessenek, a vállalat ingyenes szoftverlicenceket biztosít a számukra, hogy így juthassanak legálisan a cég termékeihez. Smith ugyanakkor kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az ő kalóztermékek elleni kampányukat használták fel saját céljaikra, az ellenzéki újságok, politikusok és csoportok üldözésére.

Az Egyesült Államokban a Microsoft már néhány évvel ezelőtt meghirdette az NGO-szoftverprogramját, majd további 30 országra terjesztette ki azt. Oroszországban az Infodonor-programot a tavalyi év elején indították el. Minden NGO ingyen megkaphatja a Microsoft hat alkalmazásának ingyenes verzióit és azokat legfeljebb 50 számítógépen használhatja. Az egyetlen korlátozás: a licencek csak 2012-ig érvényesek, de szóba kerülhet a meghosszabbításuk.

Smith közölte: tavaly összesen több, mint 390 millió dollár értékben adományoztak szoftvereket több, mint 42 000 nem kormányzati szervezetnek. Az igazi kihívást a főjogász szerint leginkább az jelenti, hogy ezek a csoportok tudomást szerezzenek erről a lehetőségről. Ezenkívül kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy könnyebben ellenőrizhetők legyenek a Microsoft képviselői és partnerei. Ezért a cég elkészíti és elérhetővé teszi oroszországi hivatalos viszonteladóinak a listáját. Ettől függetlenül a redmondi társaság nem tett le a céljairól. "Tudjuk, hogy a szoftverkalózkodás visszaszorítása új életet lehelhet az orosz szoftveriparba és új munkahelyeket teremthet, mind a helyi cégeknél, mind az exportra dolgozó amerikai vállalatoknál" - szögezte le Brad Smith.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)