Berta Sándor

Régiókra és nyelvekre specializálódnak a spammerek

A Retarus biztonsági cég szakértői egy új jelenséget figyeltek meg a kéretlen elektronikus reklámlevelek területén.

Az elmúlt hetekben egyre inkább elterjedt az a gyakorlat, hogy a nagy spamküldők először a kisebb partnereiknek, elosztóiknak továbbítják a kéretlen elektronikus reklámleveleket, amiket ráadásul hozzáigazítanak az adott régióhoz és az ott beszélt nyelvekhez. A spammerek szempontjából a módszer legnagyobb előnye, hogy az általános spamszűrők gyakorlatilag semmiképpen sem tudják kivédeni, kivéve, ha nagyon sok hasonló hangvételű, tárgyú vagy tartalmú levelet regisztrálnak. Éppen ezért mielőbb szükség lesz specifikusan egy adott nyelvre vagy régióra szabható spamszűrőkre. Nem csodálkozhatunk majd tehát, ha előbb vagy utóbb megjelennek a magyar vagy más közép-európai nyelvű spameket kiszűrő védelmi megoldások.

Az idei esztendő elején még a spam e-mailek 55,6 százaléka volt angol nyelvű. Néhány héttel ezelőtt azonban ez az érték 39,7 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor gyakorlatilag a kétszeresére nőtt a német, francia és más nyelvű spamek aránya. Jelenleg a spamek 19,5 százaléka német, 18,7 százaléka francia, 17,3 százaléka olasz, míg 16,6 százaléka spanyol nyelvű. Az új módszert különösen az amerikai spammerek alkalmazzák előszeretettel, mivel így elkerülhetik, hogy a helyi szolgáltatók már előzetesen kiszúrják a küldeményeiket. Az amerikai távközlési cégek szinte csak angol nyelvű szűrőket használnak, aminek köszönhetően a többi nyelven íródott reklámlevél háborítatlanul eljuthat a címzettekhez.

"A jelenség néhány hónapja figyelhető meg és az utóbbi időben jelentősen erősödött. A központunkban megvizsgált e-mailek csak megerősítették a korábbi gyanúnkat, miszerint a spamküldők igyekeznek célcsoport-, régió- és nyelvspecifikusan útnak indítani a küldeményeiket. Ahhoz, hogy eredményesen lehessen felvenni e levelek ellen a harcot olyan intelligens spamszűrő technikákra lesz szükség, amik képesek tartalom alapján is szűrni" - hangsúlyozta Oliver Pannenbäcker, a Retarus alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lukacsmacska #7
    legalább elnézést kérnek az inconviencies! ez azért kedves gesztus
  • Eriongtk #6
    Ebben a pillanatban kaptam :D

    Hogy fejezze be a invitel.hu web-mail fiókot,
    meg kell válaszolni az e-mailre azonnal és
    Adja meg a jelszavát ()
    Ez az üzenet a invitel.hu ügyfélszolgálat támogatás
    csapat üzenetközpont hogy invitel.hu e-mail fiók tulajdonosok.
    Jelenleg az adatbázisunkban javítása és az e-mail fiók
    közepén vagyunk törölni minden nem használt invitel.hu e-mail fiókok létrehozása
    több hely az új fiókot. megelőzésére fiókját, hogy
    zárt, akkor kell frissíteni az alábbi mezőbe, hogy mi is tudjuk, hogy
    it's a jelenleg használt fiókot.

    Erősítse meg IDENTITY ALÁBBI E-MAIL
    Felhasználói név: ..............
    Email Jelszó :...............
    Születési dátum: ..............
    Ország vagy terület :.......
    Várjuk meg a választ ............

    Elnézést kérünk az esetleges inconviencies, amint a invitel.hu mail melyet folyamatosan fejlesztenek majd elvégzi a szokásos módon, és ez lesz tovább erősíteni.

    Bocsi ezért, de ez gyöngyszem :D
  • Lukacsmacska #5
    miért az az üzenet nem nekem van? akkor nagy baj, hogy nyisadontam ki?
  • Maya Hill #4
    Egy kedves barátom Glázser Bozsó 5 éves kisfiának az ötlete volt anno a 2000-es évek derekán, hogy a barátaimnak elmondom, ha levelet akarnak nekem küldeni, akkor a levél tárgyában szerepeljen a "Glázser Bozsinak lesz a levél" mondtat, betűről betűre, kis-betű és nagy-betű eltérésekkel és persze az aposzt"rofok nélkül...

    képzeljek el, nem fogjátok elhinni, de azóta EGY DARAB SPAM az nem sok, de annyi nem jött...

    a kézbesítési beállításokban a levélszűrésre vonatkozó beállítási lehetőségek, pedig mitad isten ott vannak már az Outlook Express 4.0-es verzióától kezdve (Windows 98), de az összes létező általam ismert webes levelezőrendszerben is...

    HOGY MIK VANNAK !

  • amitakartok #3
    Ja. Fanfiction.net-en, első szemembe ötlő dolog egy hirdetés:
    "VAN NEKED EGY UZENET
    NYISAD KI MOSTAN AZ UZENETED"
    Röhejes próbálkozás.
  • caprocorno #2
    Istenem, ez szörnyű! Mármint nem az, hogy nyelv-specifikussá teszik a spamaket. Az is, de nem arra gondoltam. Hanem a próbálkozás. Biztosan kaptatok már ti is "magyar" nyelvű spamet. Hát az legalább szórakoztató:) és legalább rögtön ki lehet szúrni, hogy valami nincs rendben vele. Bár őszintén, nem tudom, hogy ez az egész mekkora haszonnal járhat. Feltételezem, hogy mehet az üzlet, mert különben nem csinálnák, csakmégis olyan nehéz elképzelni, hogy valaki rákattint egy ilyen levélre. Mire gondolhat közben? Hátha valami titkos amerikai nagynéni? Ugyanakkor az is igaz, hogy a történelem folyamán a legjobb üzlet mindig is az emberi butaság kiaknázása volt.
  • kadarcs #1
    villamos széket minden rohatt spammernek !!!!!!!!!!!!!