Berta Sándor

Ausztráliában is bíróság elé áll a szuperspammer

Lance Thomas Atkinson egy vérbeli webes reklámszakértő, előszeretettel megy ügyfelei idegeire. A 26 éves fiatalember beceneve szuperspammer, ami valljuk be, nem éppen hízelgő rá nézve.

A gyanú szerint Lance Thomas Atkinson egy 35 ezer fertőzött számítógépből álló hálózat segítségével több milliárd kéretlen reklámlevelet küldött el naponta. A férfit most Ausztráliában állították bíróság elé.

Lance Thomas Atkinson az ausztráliai Queenslandben született. A tárgyalás nem igazán hozta lázba, ami nem csoda, mivel rövid időn belül harmadszor áll bíróság előtt. Előbb az Egyesült Államokban ítélték 16 millió dolláros pénzbüntetésre, majd Új-Zélandon kötelezték 100 000 új-zélandi dollár (körülbelül 50 000 euró) megfizetésére. A fiatal spammer semmi jóra sem számíthat, ugyanis Brisbane ügyésze - átszámítva - kereken 130 000 eurós pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyet tárgyaló testülettől. Az ítéletet csak jövő hét kedden születik meg, Lance Thomas Atkinson addig is gondolkozhat tettein és azok következményein.

A queenslandi fiatalember egy amerikai nővel közösen üzemeltette a világ legnagyobb spamhálózatát és naponta potom több mint 10 milliárd kéretlen elektronikus levelet küldött el. A leggyakrabban a megbízhatatlan forrásból származó gyógyszereket, elsősorban hamis Viagrát reklámozott, de népszerű témája volt leveleinek a pénisznagyobbítás is. A csomagokat általában Indiában adták fel a megrendelőknek, míg a hitelkártyákkal kapcsolatos számlákat Cipruson és Grúziában állították ki.

Csak az elmúlt fél évben 3 millió (!) panasz érkezett a hatóságokhoz Lance Thomas Atkinson tevékenységével kapcsolatban. A SpamHaus nevű spamellenes csoport adatai szerint volt idő, amikor a páros a világ teljes kéretlen elektronikus levélforgalmának az egyharmadáért felelt. Joggal merült fel számos kérdés, hogy vajon Atkinson képes lesz-e kifizetni a pénzbüntetéseket, mekkora vagyont gyűjthetett össze és börtönbe vonul-e, ha nem tud fizetni? Az ezekre a kérdésekre adott válaszokkal viszont egyelőre még adósak az amerikai, az új-zélandi és az ausztrál hatóságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasziszdasz #4
    Úgy kell a büdös cigánynak, most megszopta. Most lesz ideje 2 seggbekuki közt elgondolkodni hogy fog-e még valaha spammelni. Mindegyik ilyen köcsögnek ez kéne.
  • chuky123 #3
    Na az ilyen embernek kéne csukloból levágni két kezét (úgy is az most divat) hogy ne tudjon billenytűhöz nyúlni
  • jamborl #2
    a srac biztos kompenzalni akart egy komplexusat a reklamanyagok temajat tekintve:)
    latjatok hiaba a sok penz ha valami nem mukodik, akkor nem mukodik,:D , de azert masokon meg segithetunk gondolta O.
    erdekes cikk, tetszik
  • bertino #1
    életfogytiglant neki.