Berta Sándor

Lemondhat a távközlési adattárolásról Németország

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter úgy vélte: semmilyen problémát nem jelentene, ha Németország a jövőben nem alkalmazná a vitatott módszert.

"Jól tudok együtt dolgozni Thomas de Maiziére belügyminiszter kollégámmal és ezen még az sem változtat, hogy a távközlési adattárolás kérdésében más az álláspontunk. A célom az, hogy az alkotmánybíróság ítéletével összhangban lévő jogszabályokat alkossunk. Éppen ezért felelőtlenség lenne, ha megneveznék egy ütemtervet. A legfontosabb, hogy nem szabad túlértékelnünk a távközlési adattárolásnak a terrorizmus elleni védelemben játszott szerepét. Senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy továbbra is bárki hozzáférhet a telekommunikációs forgalmi adatokhoz" - nyilatkozta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

A politikus hozzátette: Németország simán lemondhatna a vitatott módszer alkalmazásáról, mivel más államok, köztük például az Egyesült Államok sem élnek ezzel a lehetőséggel. Az USA ezzel szemben a Quick-Freeze módszernek nevezett eljárást választotta, ami annyit jelent, hogy az információkat gyakorlatilag lefagyasztják és csak a konkrét gyanú esetén veszik elő. Ráadásul a német igazságügyi miniszter szerint hat európai uniós tagállam be sem vezette a távközlési adattárolást és emiatt nem érte őket semmilyen retorzió.

"Először mindenképpen meg kellene vizsgálni, hogy miként lehet megoldani ezt a problémát, valamint, hogy a telekommunikációs forgalmi információk megőrzéséről szóló európai uniós irányelv egyáltalán összeegyeztethető-e az európai alapvető jogi chartával. Pontosan ki kell értékelnünk az alkotmánybíróság ítéletét és azt bele kell szőnünk az európai fejlődési folyamatokba" - szögezte le Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy mielőbb egy új távközlési adattárolási törvényt kell kidolgozni, amely megfelelő módon szabályozza a forgalmi információk megőrzését és az azokhoz való hozzáféréseket. A német alkotmánybíróság március elején nyilvánította alkotmányellenesnek a távközlési adattárolásról szóló törvényt, aminek hatására Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa az irányelv mielőbbi felülvizsgálatát ígérte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nallunk meg 5 eve uzemel a rendszer...