Gyurkity Péter

Alakulóban a vezeték nélküli töltők

A Fujitsu kutatói jó eredményeket értek el a vezeték nélküli töltők kimunkálásában, a cég tervei szerint pedig a megmaradt főbb akadályokat már jövőre leküzdhetik, hogy 2012-ben megérkezzenek az első példányok.

A Fujitsu Laboratories közleményében arról olvashatunk, hogy sikerült nagy előrelépést elérniük a projektben, amely még évekkel ezelőtt indult, nagyjából egy időben az Intel, az MIT, illetve más vállalatok és szervezetek párhuzamos munkájával. A cél olyan vezetéknélküli megoldások kialakítása, amelyek nemcsak a kényelem, de a hatékonyság és biztonság terén is megfelelő alternatívát jelenthetnek a meglévő vezetékes termékekkel szemben, ez pedig immár nagyon is elérhetőnek tűnik.

A cég kutatói egy olyan "lapot" fejlesztettek ki, amelyben tekercsek, illetve egy kondenzátor kapott helyet, maga a technika pedig a mágneses rezonancia elvén alapul. Ennek alkalmazása és kiaknázása már 2006-ban felmerült, ám azóta küszködtek a megvalósítással, igyekezvén elkerülni a túlzottan bonyolult változatokat, folyamatosan szem előtt tartva az elkerülhetetlen interferencia minimalizálását. Most úgy tűnik, hogy munkájuk sikerrel jár, és lehetővé válik a még kisebb készülékek megfelelő iramban történő töltése, az elektromos autóktól a személyi számítógépeken át egészen a mobiltelefonokig.


Az új prototípus esetében 150-szeres gyorsulást értek el a korábbi példányokhoz képest, vagyis sokkal rövidebb idő alatt elvégezhetjük ugyanazt a feladatot. A hatékonyság, az áram továbbítása terén 85 százalékos adatot közöltek, ez pedig az alsó határ, ennél már csak jobb végeredményt kaphatunk. Az még nem világos, hogy az egyes készülékek és piacon kapható termékek pontosan milyen töltőt igényelnek majd - a vásárlók minden bizonnyal nem szívesen szereznek majd be minden egyes támogatott kütyühöz külön töltőt, így a szabványosítás terén is bőven van még tennivaló, a megjósolt 2012-es megjelenés előtt.

A Fujitsu a héten mutatja be megoldását az IEICE rendezvényén, Japánban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • redgreen #20
  Pontosan úgy oldják meg. Csak azt felejtetted ki, hogy a speciális (toroid) trafók hatásfoka érheti el a 98%-ot. Egy légmagos trafónál a 80% már nagyon jónak számít.
  A kérdés inkább az, hogy a telefon többi tekercsében elkerülhetetlenül indukálódó (persze jóval kisebb mennyiségű) árammal mi lesz?
 • sanyicks #19
  Ezt mikor mondta Jobs?
 • sanyicks #18
  Nemtudom hogyan oldják meg, de ilyen odatevős megoldásnál úgy is meg lehet csinálni, mintha egy 2 részes transzformátor lenne (bejövő tekercs a töltőben van, a kimenő tekercs meg a telefonban), egy transzformátor hatásfoka meg 98% vagy mi. Persze túl távolról ez nem működnek
 • Piel #17
  Az elektroszmog megtalál és nem fogod tudni, hogy melyik irányból kapod. De ott lapul a mobil a zsebedben, és ne mond, hogy az semmi! Manapság tele van a világ elektromossággal, sugárzással. Még ha nem is vesszük észre az elektromos töltések itt áramlanak körülöttünk. Ez bizonyos mértékig természetes is. Gondolj csak a napból áramló részecskékre amik a Földön keresztül is átszöknek!
 • Tetsuo #16
  Kovetkezo cikk meg szolhatna az elektroszmogrol..
 • Ferrer #15
  Pedig ez a jövő! Az elektromos város már régóta a sci-fik kedvelt tárgya, és most végre megvalósulhat.
  http://www.youtube.com/watch?v=xQVkDv-cz7g
 • socheater #14
  Sziasztok! Soha nem szoktam csúnyt írni, de.. :(

  Törjön le a keze annak, aki nem tudja bedugni a töltőt, és azért egy ilyen értelmetlen sz*rt kell használni.

  Az az ember is fogxatékos, aki a laptopjával nem mozdul sehova sem, de mégis a három méterre lévő routerbe képtelen egy lankábelt bedugni.

  Ha ez a hulladék elterjedne, az emberek 99%-át nem érdekelné hogy ki is lehet húzni, és eszükbe nem jutna a sugárzás. Hatalmas hibának és felelőtlenségnek tartom ezt az egész projektet. Így is már lehet hogy a szomszéd routere pont a fal mellett van, ahol alszom. Naná hogyazzal torrentezik egész nap... Nah, nem írok többet, mert valamitől fáj a fejem. :P
 • Piel #13
  Sőt! Ha az indukciós tekercsen keresztül kommunikál a töltő a telefonnal, akkor akár mindegyik ráhelyezett telefonnak a töltését személyre szabhatja!
 • Piel #12
  Ezt már nagyon régen megcsinálhatták volna, mert régóta rendelkezünk olyan kapcsolóüzemű tápokkal amik a fogyasztást minimalizálják! Ha egy ilyen lapot elkészítenek a telefon kijelzőjéhez hasonlóan, kapacitív érzékeléssel, akkor még a fogyasztását is csökkenthetik, mert lusta embernek nem kell kihúzni a konnektorból.
 • kvp #11
  Ezek a keszulekek csak tovabb novelik az elektromos szennyezodest. Arrol nem beszelve, hogy ha csak a szomszed hagyja bekapcsolva a toltojet a fal masik oldalan, az ugyanolyan rossz. A mikrosutot sem szoktuk nyitott ajtoval hasznalni, pedig lehetne, mint ahogy ezeket a toltoket is lehetne zart es szigetelt dobozba tenni csak valamiert a tervezok nem akarjak.

  Energiahatekonysag alapjan ha valaki betolt egy adott energiamennyiseget a telefonjaba/laptopjaba, akkor az energia kb. 15%-a landol a kornyezetben es melegiti azt, pl. a kozelben allo felhasznalokat. Ez ellen csak akkor tudnanak vedekezni, ha a tolto automatikusan kikapcsolna ha nincs rajta toltott tagy es a csatolo felulet (tehat a legmagos transzformator egyik fele) teljesen lefedheto lenne az arnyekolt keszulek altal (a tolto aktiv felulete kisebb lenne a telefon hatlapjanal, a fogkefes tolto is pont ilyen). Ez az arnyekolas telefonoknal pl. nem megoldhato, mert akkor nem lehetne veluk telefonalni (a fogkefenel es a borotvanal ez nem jelent gondot).