Gyurkity Péter

Megugorhat a mobilok működési ideje

Egy kanadai egyetemi hallgató fejlesztésének köszönhetően a többszörösére ugorhat a mobil készülékek akkumulátorainak működési ideje. A megoldás a vezetékek elhagyásával ígér nagyobb hatékonyságot.

Az Ontario tartományban lévő Carleton Egyetem PhD-hallgatója még novemberben publikálta kutatásának eredményét, ebben pedig egészen pontosan azt ígérte, hogy megoldása révén akár 12-szer nagyobb hatékonyságot tudnak elérni a mobil, hordozható készülékek akkumulátorainál. A szakemberek szerint valódi áttörésről van szó, amely jó eséllyel kerülhet hamarosan kereskedelmi forgalomba - az még kérdés, hogy a mindennapos használat során pontosan mekkora előrelépést érhetnek el.

A hallgató egy egyszerűnek hangzó, ám radikális változtatásra szánta el magát, a tesztelés során felhasznált telefonok esetében ugyanis megszabadult az antennát az akkumulátorral összekötő vezetékektől/áramköröktől, az antenna energiaellátását pedig egy készüléken belüli, vezetéknélküli egységgel oldotta meg. A vezetékek elhagyásával természetesen eltűnt azok ellenállása is, amely pedig a veszteség jelentős mértékű csökkenésével jár együtt. A hatékonyság növelése azt jelenti, hogy az akkumulátor jóval hosszabb ideig tudja ellátni feladatát, vagyis megugrik a működési idő.

Kanadában és az Egyesült Államokban már be is adták a szabadalmi kérelmet, Európában pedig eközben a Vezetéknélküli Technológiai Konferencia szakértői nyilatkoztak kedvezően a megoldásról. A rendezvényen a legjobb beadványnak minősítették a munkát, a résztvevők szerint pedig nagyon is jó esély van a közeli piaci megjelenésre. A megoldást kifejlesztő hallgató szerint ezzel például az iPhone működési idejével kapcsolatos gondokat is orvosolhatjuk majd, a vezetéknélküli technológia pedig számos egyéb területen is felhasználható lesz.

Azt még persze nem tudni, hogy megoldás pontosan mikor és mely készülékekben jelenhet meg - ez a jövő évre marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adamul #28
    Asszem hamarosan az lesz a következő hír, h akcióóóóósan kapható vezetéknélküli-antennajel ellopó KIT kémeknek...
  • okosan gyerekek #27
    Persze, a kecske is jól lakott, meg a káposzta is megmaradt... (B

    "az antenna energiaellátását pedig egy készüléken belüli, vezetéknélküli egységgel oldotta meg. "

    Tehát, a mostanában sokat hangoztatott energiasugároztatásról van itt szó, vezetéknélkül küldök energiát, és persze az még jobb üzlet is nekem, mintha vezetőt is használnék... :)
    Ezért folyik jelenleg is a nagy harc, hogy hogyan tudnánk hatékonyan mobilokat, PDA-ákat tölteni vezetéknélkül, és ezért csak 50% a hatásfok jelenleg.
  • polarka #26
    A cikkel nem stimmel vmi.
  • Molnibalage #25
    Én nagyon nem értek az elektromossághoz, de azért itt nagyságrendi dolgokról van szó. Egyszerűen nem látom be, hogy mitől lenne ez a jelentős javulás. Pontosan azt érzem, mint az előttem kétkedők. Valamit vagy mi nem értünk vagy a cikkel nem stimmel valami.
  • GG #24
    "Klassz, már csak egy napelem kéne az aksi hátoldalára és egy átlátszó hátlap. Nyáron nyakba akasztva hónapokig nem kéne tölteni...." Az iqua már csinált napelemes headsetet és autós kihangosított. A napelemes mobil nem fikció a japánok tuti hogy megcsinálták.
  • darkhill #23
    hülyén van ez megirva. mert nem azért lesz hosszabb az élettartam mert a kábelt kihagyják (amiből ugye mindenki a kábel ellenállására asszociál) hanem azért mert az antenna és a aku között vannak még bizonyos egységek amiket azzal h a vezetéknélkül viszik át az energiát (amit még mindig nem tiszta h hogyan de midn1) ugy ezeket a egységeket kivághatják és nincs rájuk szükség innetől fogva.. na most az energia nagy része pedig ezekben a egységekben veszett el eddig. csak ez ebből a cikkből ugye nem derült ki pontosan..
    de ezt az energiát csak akkor sporolod meg ha használod az antennát tehát ez mondjuk főleg azoknak az embereknek jó akik sokat telefonálnak.. aki MP3 ra használja a teliját az sokat nem fog érezni belőle sztem max akkor sporol rajta amikor alapüzembe adatot küld a toronynak de az nem hiszem h tul sok energiát használna..
  • NEXUS6 #22
    OK tegyük fel a dolog tényleg műxik, és a gyakorlatban is van értelme. A következő kérdés, hogy akkor miért nem csinálták eddig is így?

    A. válasz: a mobilgyártók addig faragták a fejlesztési költségvetéseket, hogy mára csak olyan szakemberek maradtak, akik max egy új doboz megtervezésére képesek.

    B. válasz: a mobilgyártók és a partnercégeik érdeke a rövid élettartamú gyorsan lemerülő akkumulátor, vagy hogy állami pénzeket vegyenek fel olyan soha meg nem valósuló/elterjedő dolgokra, mint alkohollal üzemelő mikro-üzemanyagcella, meg egyéb lükeségek.
  • Scroll #21
    Én először azt hittem az akksiba építette az antennát ezért lett jobb, de tovább olvasva kiderűlt nem erről van szó.
  • kvp #20
    Gratulalok a palinak, feltalalta a Tesla fele legmagos transzformatort. Az osszes Telsa altal keszitett antennanak ez volt az egyik alap epitokove. Nem ertem, a szabadalmi hivatalokban nem olvassak a regi dokumentumaikat?
  • oneman #19

    annak aki nem venné észre a linket...

    http://www.mwjournal.com/2008/EuMW/PDF/euwitbestpaper.pdf