Berta Sándor

Energiatakarékosak lesznek a jövő háztartási berendezései

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) slágertermékei a számítógépek és az okostelefonok mellett a gyakran intelligensnek nevezett mosógépek, hűtőszekrények és indukciós tűzhelyek voltak.

Frederic Vester kibernetikai szakember szerint nem mosógépekre, hanem tiszta ruhákra van szükségünk. Nos, az IFA-n látható termékek alapján kijelenthető, hogy megjelent elektronikai cégek többsége is Vesterhez hasonlóképpen vélekedik a kérdésről. A kiállított mosógépek, mosogatógépek, hűtőszekrények, indukciós tűzhelyek jóval energiatakarékosabbak voltak a jelenleg használt társaiknál. Az új modellek bár egyelőre drágábbak a hagyományos háztartási készülékeknél, de azoknál jóval kevesebb áramot használnak és számos érdekes, ugyanakkor rendkívül hasznos funkciójuk is van. Emellett előnyük, hogy képesek együttműködni az intelligens áramhálózatokkal.


Többek között a Bosch, az AEG, a Siemens és a Samsung az idén is igazán kitett magáért és számos érdekes terméket vonultattak fel. A legtöbb bemutatott modell megegyezett abban, hogy képesek csatlakozni az internetre, ez a közeljövőben fontos lehet. Jelenleg a háztartások energiafogyasztásának 40 százalékáért a háztartási berendezések felelősek. Így egyáltalán nem mindegy, hogy egyetlen hónap alatt 30 vagy 100 kilowatt megy el a mosógép, a bojler, a hűtőszekrény és a fagyasztó üzemeltetésére.


Az első elképzelés az, hogy csatlakoztassuk mindegyik háztartási készüléket egy otthoni szerverre és állítsuk be, hogy csak akkor működjenek, amikor a legolcsóbb az áram. A Miele és a Samsung be is mutatta az első Smart Grid-komaptibilis mosó-, mosogató-, valamint szárítógépeit. Mindegyik berendezést a felhasználó állíthatja be, ellenőrizheti és vezérelheti, akár a mobil- vagy az okostelefonjáról is. A Miele mérnökei kifejlesztettek egy ingyenes iPhone-alkalmazást, amely megmutatja a lakásban található Smart Grid-kompatibilis készülékek pillanatnyi állapotát. Ha bármelyik elromlik, a szervizszolgálat azonnal értesítést kap.


A Samsung Galaxy Tab segítségével pedig nem csak a hűtőszekrény, a mosógép és a fűtés vezérelhető, hanem beállítható, hogy mikor végezze munkáját a konszern munkatársai által megalkotott robotporszívó. A Siemens és a Bosch automatikus mosópor-adagoló megoldásokat mutatott be. A mosógépek lemérik a behelyezett ruha súlyát, meghatározzák a textil fajtáját és az előmosás során megállapítják a szennyeződés mértékét. Ezután a berendezés csak annyi mosóport használ fel, amennyire szükség van. Egy adag folyékony mosószer így akár 20 mosásra is elegendő lehet.

Az LG hűtőszekrénye a különleges világítótesteknek köszönhetően 3 héten át is képes frissen tartani a zöldséget és a gyümölcsöt, míg a Samsung hűtőjének LCD-kijelzője megmutatja a felhasználóknak, hogy mely élelmiszerek meddig fogyaszthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #22
    A mosogatógép vízzel meg az időddel takarékos, nem a tablettával. Mondjuk szerintem nem használ többet, mert én spec fél tablettát rakok bele annyi cuccba, amire kb ugyanannyi folyékony mosogatószert elhasználnék, de az tény hogy a tabletta sokkal drágább.
    A mosogatógép a semmihez viszonyítva elsősorban nem takarékos, hanem plusz komfortérzet ad, amit meg kell fizetni - akinek igénye van rá. Pl mi 250eFt-s tűzhely+mosogatógép combot vettünk az új lakásunkba, ami cirka 200eFt-vel több, mint egy sima tűzhely. Ha külön veszem kb 100eFt-al olcsóbb lett volna, de így van +1 szekrénnyi hely, ami nekem megért 100eFt-t. Érted, egy szekrénnyi pakolóhely, 100eFt-t. A másik 100-at meg megéri az, hogy csak berakom az edényeket, és ha csipog kiveszem szárazon.
    Van aki meg vesz mondjuk 1 Passatot 7 miláért. Én meg pl új autót nem vennék sose. Van aki erre költi a pénzt, van aki arra.
  • Komolytalan #21
    Rá se ránts, mosógépből átlag feletti a műveltségem :-D
  • lapaleves #20
    igazad van, benéztem. ilyen közvetlen meghajtású nincs nekik. fingom sincs honnan szedtem.
  • Komolytalan #19
    Mielenek szerintem nincs Direct Drive mosógépe, legalábbis a weboldalukon nem találtam. Bár lehet 17 éve volt, csak az újakból kiszedték ezt a featuret, miután az LG szabadalmaztatta :-)
    Persze a Miele ettől még nem szar márka, csak ezt spec nem tudja.
  • DeviloftheHell #18
    nem tudom te hol tanultál olvasni de nálam a vesszö az gondolat menet váltást jelent, a hatásfok a tüzhelyekhez semmi köze mert az hövé alakitja az egészet.... azzal annyi a baj hogy amint eléri a höfokot lekapcsol lehül vmennyire és visszakapcsol és igy lofaszt melegit
  • fade2black #17
    biztos mert nem hőszivatyús 200%+os hatásfokkal.
  • lapaleves #16
    bocs, de egy villanytűzhely hatásfoka hogy lehet rossz? 50%-ot melegít a többit meg elfűti, vagy hogy?

    ha belegondolsz egy gáztűzhlynél ömlik a forróság az edény oldala mellett, egy csomó hő egyszerűen kárba vész. ehhez képest egy villanytűzhelyen csak a felület fűt, ráadásul érintkezik a lábossal. minimális a veszteség, pláne 40% atomenergia.

    mindettől függetlenül a ki-be kapcsolgatás és lassú melegítés legfőbb oka a fazék aljának egyenetlen volta. még az olcsó vastagtalpú cuccok sem valami jók, mert míg hidegen illeszkednek, melegen már domborúak.
  • DeviloftheHell #15
    talán ha nem venne fel több ezer wattot a drága gép és nem csak a töredéke lenne a hasznos teljesitménye mindjárt jobb lenne, nagyon dicsért energia takarékos elektromos tüzhelyek fél ora mire a 60 fokos vizet felforralja és miért? mert folyamatos fütés helyett kibe kapcsolgatja azt a rohadt fütötestet.... nesze neked energia takarékosság
  • Tetsuo #14
    Nyugaton??? R U OK?
  • lapaleves #13
    ez csak annyit jelent, hogy nem értenek a konyhatervezéshez.