Berta Sándor

Háztartási készülékek összekötése vezeték nélkül

A német Innovatív Mikroelektronikai Intézet (IHP) egy olyan rendszert mutat be az idei CeBIT-en, amelynek a segítségével minden a háztartásban található eszköz kényelmesen összeköthető vezetékek nélkül.

A HOMEPLANE a WLAN-technológián alapul és a segítségével kommunikálhatnak egymással a háztartási gépek (hűtők, mosógépek, tűzhelyek, mikrohullámú sütők stb.) és a szórakoztató elektronikai készülékek (televíziók, DVD-lejátszók, monitorok, HiFi-berendezések, set-top-boxok stb.). A projekt célja egy felhasználóbarát és az egyes gyártóktól való függőséget elkerülő vezeték nélküli hálózat létrehozása, amelynél egyaránt szerepet kap a rendelkezésre álló sávszélesség, a továbbított információk és műsorok minősége, az adatok védelme és a szolgáltatások jellemzői.


A legnagyobb problémát a sávszélesség és a fogyasztás optimális megosztása jelenti, hogy egyszerre megfelelő és biztonságos módon működhessen a konyhában a sütő, a fürdőszobában a mosógép és a család eközben megnézhesse az általa kiválasztott filmet a televízióban. A rendszer egyaránt vezérelhető a televízió és a személyi számítógép segítségével. Megszabható többek között, hogy mely eszközökhöz vagy tartalmakhoz a család mely tagjai férhetnek hozzá, és egyszerűen frissíthetők a hálózat részét képező különböző berendezések. Emellett kiemelt kérdés, hogy a kezelőfelületen a család bármely tagja könnyen eligazodjon.

A programot támogatja a német gazdasági és technológiai minisztérium. A HOMEPLANE létrehozásában részt vesz a Siemens, a Lintec, a Dortmundi Egyetem, az Innovatív Mikroelektronikai Intézet, valamint a Microsoft. A projekt koordinációs feladatait az IHP látja el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sionnach #8
    "A mosógéphez új frissítések érhetőek el. Letölti most?"
    "A hűtő szabálytalan műveletet hajtott végre, ezért leáll."
  • ilovems #7
    De tök jó, hogy ennyi kütyüt össze lehet kötni végre vezeték nélkül, kár, hogy az ábrán levőknől nekem csak egy van...azt nincs mivel összekötni
  • floatr #6
    Miérmáááár :)
    Ha pl a WC detektálja h hígfosásod van, akkor szól a hűtőnek h tejet ne adjon, meg a kávéfőzőnek h pihizzen pár napot.
    Nameg az ágynak h naponta cseréljen magát huzatot
  • dez #5
    Nem baj, növeljük csak az elektroszmogot...
  • [HUN]FaTaL #4
    Egyetértek. A kávét/ruhát/kaját úgyis bele kell tenni akkor meg már be lehet kapcsolni.
  • Turdus #3
    Mi ebben az új?!? Nálam már évek óta wlan van otthon, a kávéfőzőt és egyéb kütyüt meg már 2004 óta kötnek linuxra...
    http://tldp.org/HOWTO/Coffee.html
  • Vorpal #2
    abszolúte remek dolog - régóta keresgélem az alternativákat - a kérdés most már csak az interfész használhatósága
  • willcox #1
    Ez egy teljesen értelmetlen fejlesztés.
    Mi értelme van a háztartási gépek (hűtők, mosógépek, tűzhelyek, mikrohullámú sütők, stb.) hálózatba kötésének? Wlan-on keresztül nem lehet a mosógépbe betenni, illetve abból kivenni a ruhát. Ha meg már az ember odamegy, akkor be is tudja kapcsolni. Ugyanez a helyzet a többi háztartási géppel is (persze azokba nem ruhát kell tenni).