Berta Sándor

Szoftverrel az energiatakarékosságért

Egyre fontosabb szerepet kapnak az épületek energiafogyasztását szabályozó és ellenőrző programok. Napjainkban már számos cég foglalkozik épületgépészeti és épületautomatizálási szoftverek fejlesztésével.

Egy lámpa, amelyik észleli, hogy a szobában vagyunk vagy sem. A fűtés automatikusan lejjebb kapcsol, hogy ha kinyitjuk az ablakot vagy ha huzamosabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben. Mindez már nem fikció, hanem valóság. Günter Idinger, a bonni Moeller cég ügyvezető igazgatója büszkén mutatta be a Room Manager nevű alkalmazást, amely képes hatékonyan szabályozni az otthonok energiafelhasználását.

A rendszer minden áram-, fűtési és vízfogyasztási adatot eltárol és meg tud mutatni a televízió képernyőjén. A program még azt is megmutatja, hogy az adott évben várhatóan mennyi lesz a teljes víz-, villany- és fűtésszámla, illetve, hogy az egyes berendezések mennyi energiát fogyasztanak. Sőt. Amennyiben a gyermek túl sok időt töltött a számítógépe előtt és felhasználta az adott hónapra vagy hétre érvényes árammennyiséget, a Room Manager egyszerűen nem engedi bekapcsolni a PC-t.

Idinger biztos abban, hogy az épületautomatizálási megoldások jelentős mértékben hozzájárulhatnak az energiatakarékossághoz. Az információs technológiáknak pedig ebben szintén nagy szerepük lehet, mivel a szokásaik megváltoztatására kényszerítik az embereket. "Az IT-nek köszönhetően fejlődhet az energiahatékonyság" - jelentette ki a szakember.

Azonban mindez csak a kezdet. Már most vannak olyan tervek, hogy az energiarendszereket egyfajta energiainternetté alakítsák át, ahol intelligens koordináció segíthet az energiatermelésben és -felhasználásban. A Német Ipari Szövetség (BDI) már létre is hozta munkacsoportját, amelynek tagjai lettek a Siemens, az ABB, a Bosch, az IBM, az EnBW, a Rheinenergie és a SAP kutatói. Orestis Terzidis, a csapat vezetője úgy vélte, hogy elsősorban új üzleti modelleket kell kidolgozniuk és ehhez mindenképpen szükség van az információs technológiákra és a jelenlegi energiatermelési folyamatok átalakítására. A nagy központi termelőegységek helyett sok kis rendszerre van szükség.

A jövő energiarendszerét már tesztelik Baden-Württembergben, ahol elszórtan elhelyezkedő, de egymással összekötött energiatermelő modulokat szereltek fel. A családok pénzt takaríthatnak meg, ha a mosógépet abban az időszakban működtetik, amikor a legolcsóbb az áram. A program jelenleg 1000 háztartás vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #2
    aha. aztán jön egy programhiba, egy féreg, vagy egy vírus aztán leég a ház, de minimum a gatyánk rámegy a villanyra.
  • waterman #1
    nekem csak az nem tetszik, amikor intelligens házat gyártanak, aztán kar vastagságú vezeték-kötegek futnak a falakban, mert ahelyett, hogy egy passzív árnyékoló lenne az ablakok előtt, mindenhova fényérzékelőket, meg redőnymozgató motorokat, meg még elektromos kiscicát is beépítenek. még vezeték