22
  • Komolytalan
    #22
    A mosogatógép vízzel meg az időddel takarékos, nem a tablettával. Mondjuk szerintem nem használ többet, mert én spec fél tablettát rakok bele annyi cuccba, amire kb ugyanannyi folyékony mosogatószert elhasználnék, de az tény hogy a tabletta sokkal drágább.
    A mosogatógép a semmihez viszonyítva elsősorban nem takarékos, hanem plusz komfortérzet ad, amit meg kell fizetni - akinek igénye van rá. Pl mi 250eFt-s tűzhely+mosogatógép combot vettünk az új lakásunkba, ami cirka 200eFt-vel több, mint egy sima tűzhely. Ha külön veszem kb 100eFt-al olcsóbb lett volna, de így van +1 szekrénnyi hely, ami nekem megért 100eFt-t. Érted, egy szekrénnyi pakolóhely, 100eFt-t. A másik 100-at meg megéri az, hogy csak berakom az edényeket, és ha csipog kiveszem szárazon.
    Van aki meg vesz mondjuk 1 Passatot 7 miláért. Én meg pl új autót nem vennék sose. Van aki erre költi a pénzt, van aki arra.
  • Komolytalan
    #21
    Rá se ránts, mosógépből átlag feletti a műveltségem :-D
  • lapaleves
    #20
    igazad van, benéztem. ilyen közvetlen meghajtású nincs nekik. fingom sincs honnan szedtem.
  • Komolytalan
    #19
    Mielenek szerintem nincs Direct Drive mosógépe, legalábbis a weboldalukon nem találtam. Bár lehet 17 éve volt, csak az újakból kiszedték ezt a featuret, miután az LG szabadalmaztatta :-)
    Persze a Miele ettől még nem szar márka, csak ezt spec nem tudja.
  • DeviloftheHell
    #18
    nem tudom te hol tanultál olvasni de nálam a vesszö az gondolat menet váltást jelent, a hatásfok a tüzhelyekhez semmi köze mert az hövé alakitja az egészet.... azzal annyi a baj hogy amint eléri a höfokot lekapcsol lehül vmennyire és visszakapcsol és igy lofaszt melegit
  • fade2black
    #17
    biztos mert nem hőszivatyús 200%+os hatásfokkal.
  • lapaleves
    #16
    bocs, de egy villanytűzhely hatásfoka hogy lehet rossz? 50%-ot melegít a többit meg elfűti, vagy hogy?

    ha belegondolsz egy gáztűzhlynél ömlik a forróság az edény oldala mellett, egy csomó hő egyszerűen kárba vész. ehhez képest egy villanytűzhelyen csak a felület fűt, ráadásul érintkezik a lábossal. minimális a veszteség, pláne 40% atomenergia.

    mindettől függetlenül a ki-be kapcsolgatás és lassú melegítés legfőbb oka a fazék aljának egyenetlen volta. még az olcsó vastagtalpú cuccok sem valami jók, mert míg hidegen illeszkednek, melegen már domborúak.
  • DeviloftheHell
    #15
    talán ha nem venne fel több ezer wattot a drága gép és nem csak a töredéke lenne a hasznos teljesitménye mindjárt jobb lenne, nagyon dicsért energia takarékos elektromos tüzhelyek fél ora mire a 60 fokos vizet felforralja és miért? mert folyamatos fütés helyett kibe kapcsolgatja azt a rohadt fütötestet.... nesze neked energia takarékosság
  • Tetsuo
    #14
    Nyugaton??? R U OK?
  • lapaleves
    #13
    ez csak annyit jelent, hogy nem értenek a konyhatervezéshez.
  • gulyasandras
    #12
    Összes ismerősöm tűzhelye mellett mi van? Hűtőgép. Ezt kapd ki.
  • AgentKis
    #11
    A fűtött helységben tartott hűtőgép az akkora pazarlás, mint a nyári klímahasználat mellett benn főzni. Mindkettő igen gyakori ostoba dolog.
    Több adót kell az energiára tenni, hogy ébredjen a paraszt. Miért csak a közlekedési eszközbe helyezett energiahordozón lehet nagy adó?

    Az is megjegyzendő, hogy okos használattal, szigeteléssel sokat el lehet érni, de nem lehet csodát tenni. 3/4-ére 2/3-ára le lehet vinni az energiafogyasztást, de csak a háztartásokban.
    Az ipar és a közlekedés más téma. Az összfogyasztás nagyobb részét nem a háztartások adják. Globálisan nem azokon kellene spórolni...
  • extrem10
    #10
    Hogyha az emberiség tenni akar valami a földért illetve a környezetéért akkor valahol itt kell elkezdeni, még is csak a háztartási gépek azok amik folyton mennek az otthonainkban és amiket a legtöbbször használunk. A másik nem elhanyagolható dolog hogy sok pénzt is tudnánk spórolni velük, de azért Magyarországon még hiányzik az emberekből a környezettudatosság, nem úgy mint nyugaton...
  • lapaleves
    #9
    nemrég vettem egy 17 éves Miele mosógépet, összesen nem volt sokkal több 20 ezernél. ha jól tudom direct drive.

    ha jól értem az iphone app meg az lcd nem ugyanazon a készüléken van. ettől függetlenül pont a Miele az, aminél nem várja az ember, hogy elromlik. Mieleben egyébként is már több, mint egy évtizede jellemző az rs-232, hogy tudj fw-t frissíteni ha a laborban kitalálnak valami mégjobb protokollt.

    a mosogatógép máshogy mosogat. pl nem feltétlenül használja el a mosogatószert ha előmosáskor erős vízsugárral levereti a zsíros maradékot. nem folyóvizes mosogatásnál ezt nemigen tudod megcsinálni, folyóvizesnél meg nem ennyiből. mindemellett a sót és az öblítőt is pontosabban adagolja.

    egyébként meg nemigen látom a nagy energiamegtakarítást, az egyetlen fícsör az iccakai áram volt a cikkben, ami féligazság.

    érdekes gondolatot hallottam múltkor, miszerint valaki a passzív házban úgy fűt, hogy nem engedi le a kádból a vizet. ezt nem lenne nehéz alkalmazni a mosógépekre / mosogatógépekre, csak egy nagyobb keresztmetszetű radiátor kéne a szennyvízcsőre egy ventivel. télen aktív, nyáron nem. de ugyanez igaz a víz betápra is, kötelezővé kéne tenni a melegvíz (napkoli) fogadására képes mosó(gató)gépeket.

    azon is filóztam, hogy a hűtő vajon hatékonyabb lenne-e egy kis ventilátorral megsegítve hátul. elméletileg alacsonyabb lenne az egyensúlyi hőmérséklet, kisebb lenne a terhelés a kompresszornak. de lehet rosszul gondolom.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    És akko mivan?! Mennyi az órabére egy átlag magyarnak és mennyi időt vesz el egy alapos mosogatás?! Az idő pénz. Ha dolgozol ahelyett, hogy mosogatnál, vagy csak pihensz és így többet tudsz majd dolgozni, vagy hatékonyabban utána, akkor máris megérte. A kényelmet meg amúgy sem lehet megfizetni eléggé. Nem beszélve arról, hogy mosogatógéppel ritkábban kell mosni, hiszen az emberek általában gyűjtik bele a mosatlan cuccokat és ha megvan teli, akkor tolják neki oda a kakaót. Vizet meg biztosan kevesebbet fogyaszt arányaiban.
  • bracsek #7
    40 százalékárt a háztartási berendezések felelősek.
  • defiant9
    #6
    Persze van 100 ft/tabis is, de a 20 ft -os sajátmárkás termékekkel sincs gond. A mosogatógép sem gazdaságosabb főleg ha beszámítjuk a bekerülési árat, annál ha a saját 'munkaerőd' dolgozik a gép helyett, bérköltség nincs, a kényelmet fizeted meg ezen gépek használatával. Tanyán áram sincs, ott majdnem 0 ft-ból jön ki a mosás, mosogatás, porszívózás, stb. A trend viszont az ahogy emelkedik az életszínvonal egyre többet ér a szabadidőnk egyre több dolgot gépesítünk.
  • waterman
    #5
    ez sajna a butítás. pl rettttentő takarékosak a mosogatógépek. azt mindenki elfelejti, hogy egy böszme tablettát kell beletenni, aminek 30as csomagja jó 3000 huf és egy rakás mosószer megy a lefolyóba, ellenben 3000 forintból én meg a folyékony mosószer kb 4+ évig mosogatunk. szóval amit megspórolok a vízen meg az időn, azt elbukom a környezetszennyezésen, meg eleve a kacat árán. és ez mindenhol így van.
  • Komolytalan
    #4
    Azért a takarékossággal is ésszel kéne bánni. Csinálnak egy mosógépet, ami magának adagolja a mosószert. De:
    1. Gondolom nem mind1 hogy mit rakunk bele, mert mosószerfajtánként más és más mennyiség mos tisztára. Tehát be lesz lőve egy prémium mosószer márkához - ha nem azt veszel vagy tiszta lesz a ruha, vagy nem. Vagyis spórolás sehol, mert a mosószer majd 1000 helyett 1500 lesz literenként.
    2. 1 liter mosószer kb 1000Ft. Hány litert kell megspórolni ahhoz, hogy bejöjjön az ár differencia egy "hagyományos" és egy ultramodern mosógép között? Az az igazság, hogy az sem érv, hogy "de előbb-utóbb tömegtermék lesz". Mi is egy tömegtermék mosógépet vettünk, de mivel Direct Drive, így 20eFt-al drágább, mint ugyanazon gyártó, minden más paraméterben tök ugyanolyan ékszíjas gépe. És azért a Direct Drive az nem mai technika.

    Ami meg a másik, hogy ha már iphone konzolos a cucc, akkor mi a ráknak rá a sok kijelző, meg kezelőszerv? Pont az volna az ip-s háztartási gépek lényege, hogy UI-t nem valósítjuk meg fizikailag, hanem csak egy alkalmazást írunk rá.
  • MsUser
    #3
    És ezeket a technológiákat a kínai piaci termékeknél is alkalmazzák fillérekért...
    Mivel otthon elég sok háztartási gép származhat nagy áruház akciós termékéből, vagy a piacról, a megfizethetőség miatt. Ez a hír a középosztály felettieknek lényeges, egy átlag felhasználó nem tudja a központi számítógépére csatlakoztatni az összes háztartási gépét, az kell a letöltésekhez, a család mozijához.
  • Tetsuo
    #2
    Ez Ángliaban ugyanugy divik. ;)
  • Mister
    #1
    ...a Samsung hűtőjének LCD-kijelzője megmutatja a felhasználóknak, hogy mely élelmiszerek meddig fogyaszthatók...
    Jah, osztán lesz nagy csodálkozás itthon, amikor berakom az aznap vásárolt, de fél éve lejárt, csak átcimkézett húst...