Berta Sándor

Hálózatba kötött otthonok: közeleg az áttörés?

Eddig elsősorban költség okokból nem foglalkoztak a felhasználók az egymással összeköthető háztartási berendezésekkel és az intelligens otthonokkal. Az áttörés azonban néhány éven belül megtörténhet.

Mennyire egyszerű és nagyszerű lenne, ha a lakásba belépve automatikusan az általunk akart kiválasztott fény- és hőmérsékleti viszonyok fogadnának bennünket, a családtagok szobáiban pedig az adott személy kedvenc zeneszámai csendülnének fel! A kávéfőző azonnal megfőzné a kávét és előre elkészülne a tea. A mosógép kimosná az előre berakott szennyest és a hűtőszekrény megrendelné a hiányzó élelmiszereket. Az intelligensnek nevezett házakat, amelyek önmaguktól vagy az előre beállított értékeknek megfelelően szabályozzák a fűtést, a hűtést, a világítást, az ablakok kinyitását és minden más jellemzőt, azonban egyelőre csak néhány kiváltságos ember engedheti meg magának. A gyártók ezen változtatnának.

Ahhoz, hogy az intelligensnek nevezhető otthonok valóban elterjedjenek nem csak az épületeket irányító rendszereknek kell olcsóbbá válniuk, hanem egységes kommunikációs szabványokra is szükség van. Ezek nélkül ugyanis hiába lesznek nagy tudású eszközök, nem fognak tudni kapcsolatba lépni egymással és a központi rendszerrel. Mindez hamarosan megváltozhat. "Minden kávéfőző, kenyérpirító és HiFi-berendezés saját internetcímet fog kapni. A technikai feltételek már most is sok háztartásban adottak ezekhez a megoldásokhoz" - állította Michael Schidlack, a BITKOM szakmai szervezet szakértője. Valóban, a WLAN- vagy a Powerline-technika már jelenleg is elérhető.

A BITKOM prognózisa alapján a következő években több milliárd euró értékű lehet majd az intelligens épületek és azokhoz kapcsolódó háztartási, illetve szórakoztató elektronikai készülékek piaca. Az ötlet talán abszurdnak tűnik, de könnyen lehet, hogy néhány év múlva már egyáltalán nem fogunk csodálkozni, ha éppen a kenyérsütőnknek kell majd e-mailt vagy SMS-t írnunk. Az új piacot egyre több cég fedezi fel magának. A Deutsche Telekom és az RWE már közösen tesztelik azt a vezeték nélküli rendszert, amely elvileg az év végétől lesz kapható és amelynek a segítségével a felhasználók szabályozhatják majd otthonaik fűtését, világítását, klímaberendezését, mozgásérzékelőit, riasztóit és más készülékeit. A termék jóval kevesebb, mint 1000 euróba kerül majd és ezáltal akár a kevésbé tehetős családok számára is elérhetővé válik. A központi rendszert a Microsoft fejlesztette ki, míg a hardvereket az ELV/eQ-3 cég szállítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #45
    "Sot valamivel tobbert felesegul is lehet venni. (ismerosom rendelt igy maganak feleseget azsiabol, azota van egy kislanyuk)" - akkor nagy balek lehetett az ismerősöd. Azért még fizetnek is (nem keveset), ha idejöhetnek feleségnek!
  • willcox #44
    Ennek a konyhai számítógépes adatbázisnak nem sok értelme van. Képzelj el egy háziasszonyt, aki épp főz, időnként kivesz dolgokat a hűtőből, majd visszatesz dolgokat. Gondolod, hogy majd azzal fog foglalkozni, hogy aktualizálja az adatbázist? Itt mindenkinek hűtőház méretű hűtője van, hogy adatbázis nélkül nem tudja eldönteni, hogy mi van a hűtőben, és ami van, abból mennyi van? Már ennyire az elhülyülés határára értünk?
    Félreértés ne essék, amiket leírtál, az valóban egy megvalósíthatósági lehetőség, ez nekem is eszembe jutott, csak éppen az értelmét nem látom. Meg lehet valósítani teljesen értelmetlen és felesleges dolgokat is számítógépes rendszerrel, csak éppen az a kérdés, hogy van-e értelme. Ennek nincs, tehát felesleges agyalni rajta.
  • kvp #43
    "Amennyiért te ilyen házi robotot tudnál venni, annyiért hosszú évekre alkalmazhatsz egy nagyon csinos bejárónőt, akit meg is döngethetsz, ha éppen olyan kedved van."

    Sot valamivel tobbert felesegul is lehet venni. (ismerosom rendelt igy maganak feleseget azsiabol, azota van egy kislanyuk)

    "De ha már van robotod, akkor szükségtelen az egyes eszközöknek intelligenseknek lennie, intézzen mindent a robot, nem?"

    Egy buta robot kepes kivenni egy dobozt (keszkaja) egy masik dobozbol (huto), bettenni egy harmadik dobozba (mikro), majd kivenni es bevinni a szobaba, mindezt infras utkozes elkerulessel es elore beegetett lakas terkeppel. Viszont ha barmelyik dobozon kis gombok vannak, meg kijelzo, akkor mar latnia is kell, meg a latott kepet feldolgozni, meg a gombokat eltalalni, a kiirt visszajelzest feldolgozni, stb. Ezek a dolgok azok amik egy robotot megdragitanak, mert egy robotnak egy radios parancsot konnyebb kikuldeni hogy mondjuk 'microwave.on(60 sec)' mint fizikailag kezelni az embereknek szant gombokat. Ezert jo jobb egy buta robot szamara az onmukodo ajto, mig az emberek a kilincsekkel is siman elboldogulnak.

    "Egy becsomagolt felvágottról egy ember is képtelen felismerni, hogy mi van a csomagoláson belül, kivéve, ha kibontjuk és megnézzük. A hűtő honnan a francból tudná felismerni?"

    Idealis esetben, ha gyari csomagolasban van a vonalkodbol es az eu-s vonalkod adatbazisbol, a lejarati datumot meg kezzel beuti az ember. Ha nem gyari, hanem a boltban szeleteltek, akkor bepakolaskor a konyhai terminalon beuti az ember, hogy parizsi, N deka, X szelet, majd a gep nyomtat egy ontapados vonalkodot, amit ranyomunk a csomagolasra. A rendszer megjegyzi, hogy N deka parizsi bekerult adott idopillanatban a hutobe. Ha megeszunk 1 szeletet es ezt fel is visszuk az adatbazisba (kivet: parizsi, 1 szelet), akkor mar tudja, hogy csak X-1 szelet van a hutoben es azt is hogy mikor fog lejarni. A megoldas alapvetoen hasznalhato, persze ehhez nem intelligens huto, hanem egy konyhai szamitogep kell, vonalkodnyomtatoval es adatbazissal. Egyebkent a westend-ben a media markt-ban lattam jopar eve ilyet, egy nagy huto ajtajaba volt beepitve.
  • Komolytalan #42
    Mobiltelefon helyett vegyél alapul egy Wifi routert: 5000Ft-ért kapsz mellé még 1 Wifi USB kütyüt is, ami külön 2500Ft volna. Szóval 4000-nél biztos nem drágább a router. És van "hálókártyája", szoftvere, van benne webszerver, van memóriája (ami ráadásul nem is törlődik áramkimaradás esetén), vannak csatlakozói (igaz hogy UTP, ami nem a legjobb motor meg szivattyú vezérlésre, de lehet helyette jót rakni).
  • willcox #41
    "Amúgy meg hasznos lenne ez az elképzelés csak nem pont a hűtő meg a mosógép szempontjából." - és "Egyébként pl felismerné a tárgyakat, onnan tudná mi van benne a hűtő". Ha a hűtő szempontjából nem hasznos, akkor nem kell vele foglalkozni. De ha már itt tartunk. Egy becsomagolt felvágottról egy ember is képtelen felismerni, hogy mi van a csomagoláson belül, kivéve, ha kibontjuk és megnézzük. A hűtő honnan a francból tudná felismerni? Talán majd az is kicsomagolja és megnézi? Ahhoz, hogy a hűtő fel tudja ismerni, hogy mi van benne, olyan fejlett csomagolástechnika kéne egységesen, ami - ha jobban belegondolunk - egységesen kivitelezhetetlen, mellesleg felesleges is, mert ha az ember kinyitja a hűtőt, akkor látja, hogy kb miből mennyi van. És az ember kinyitja a hűtőt, elvégre nem azért tartjuk, hogy csak pakoljunk bele, hanem hogy ki is vegyünk belőle.
  • Komolytalan #40
    Nyilván a tárgy felismerés legegyszerűbben vonalkód alapján mehetne. Más kérdés hogy ezzel minden, amin nincs (már) vonalkód ki lenne zárva. Végül is az is egy életmód, hogy kivesszük a csomagolt kaját, eszünk belőle, a maradékot meg simán kidobjuk, fel se merül mondjuk egy 25 dekás kenőmájasnál hogy a maradék 15 dekát eltegyük holnapra. Elég sok cég szeretné, ha így élnénk, ezért akár még azt is vállalják, hogy trendivé teszik az önbevásárló hűtőgépet. Sőt akár az indexen is íratnak arról majd cikket, hogy ez milyen takarékos, mert amit kidobsz kaja sokkal kevesebbet ér, mint az így megspórolt munkaidőd.
  • Komolytalan #39
    És neked mi érved volt a teljes topic során? Vagy a szokásos irreleváns frázisok puffogtatása: média elhülyít, könnyen befolyásolhatóvá teszt - de ennek mi köze a hűtő vagy mosógéphez? Netán a seggedből kihúzott 200Ft-os ár? Ja, hogy egy Ferrari is 200Ft, ha te azt nyögöd be? Értem én. 0 érved volt az egész topic során, trollocska. Ezért is bánok úgy veled, ahogy egy trollal kell - elküldelek vissza anyukád p.csájába, hogy fejlődj még kicsit.
    Sértegetlek? Az a sértés az emberiségre nézve, hogy ilyen kötekedő gyökerek léteznek. Németül meg nem tudok, de nem is vitatkozom sosem német nyelvtanról. Te viszont hülye vagy az elektronikához, mégis belepofázol az istentiszteletbe.
  • boond #38
    A mostani generációt aki a Tescon és a Mcdonalds-on nevelkedett szerintem nem nagyon jellemzi ez a leírás.

    Lassan már azt mondanám, hogy amit te írsz az egy kisebb csoport -réteg ami még normális. De nem hiszem hogy ez lenne az általános jellemző a mai világban. (több ok miatt is)

    Amúgy meg hasznos lenne ez az elképzelés csak nem pont a hűtő meg a mosógép szempontjából. Hanem vmi más fontosabb funkciók tekintetében...

    Egyébként pl felismerné a tárgyakat, onnan tudná mi van benne a hűtő... az meg hogy menyinek kell lennie meg stb az meg a programtól függ, ill a beállításoktól.
  • willcox #37
    "űbermens fasz" és "kötekedő, tudatlan gyökér". Gratulálok. Én nem sértegettelek, te meg, miután elfogytak az érveid, sértegetsz. Egyébként, ha már fonetikusan írod, mert nem vagy képes pontosan ez eredeti német szót leírni, elárulom, hogy übermencs-nek kell ejteni, vagyis fonetikusan is így kell leírni.
    Amúgy meg miért is kéne mikrokapcsoló? Nyilván azért, mert mást nem ismersz. Accountod nincs semmihez, de nagy mellénnyel jössz a szervizek működéséről, miközben fingod sincs semmiről. Beégtél rendesen. Nem vagy vitaképes, csak halandzsázol hülyeségeket, amikkel nem vagyok hajlandó vitatkozni. Részemről lezárva a veled való vita. Gondolom, majd még sértegetsz tovább, de nem érdekelsz. "Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja". Te meg ebből a szempontból lényegtelen vagy.
  • Komolytalan #36
    "Arrol nem beszelve, hogy az elektronika nelkuli keszulekek megbizhatobban mukodnek, mert nincs minek elromlania."
    Nekünk spec a fentebb említett programtárcsás mosógépünk játszotta azt 2 év után, hogy időnként körbefordította a programtárcsát, mivel nem tudott már pontosan léptetni. A mai cuccok mechanikája _soha_ nem tart addig, amíg az elektronikus. Persze lehet csinálni olyan mechanikus cuccot, ami tartós, de az kb 5x ennyibe kerülne, és 5x nehezebb lenne mint amiket kereskedelmi forgalomban lehet kapni.