Berta Sándor

Intelligens ház nyílt Berlinben

Gyakran elhangzik, hogy az emberek a jövőben intelligens házakban, lakásokban élhetnek majd. Azonban eddig csak keveseknek volt alkalmuk kipróbálni, megtekinteni egy ilyen épületet.

A német fővárosban az Ernst Reuter téren magasodó TU toronyházban ezentúl bárki megnézheti és körbejárhatja a Service Centric Home (SerCHo) projekt keretében létrehozott intelligens ház prototípusát. A kutatók célja egy olyan épület kialakítása volt, amelyben nemcsak a szórakoztató elektronikai készülékeket, de a háztartási gépeket is egy hálózatba kötötték össze és ahol digitális személyi asszisztensek segítik a lakók életét és munkáját.

Ezek a programok segítenek például a televíziók, DVD-lejátszók, informatikai és távközlési berendezések, szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek kezelésében, illetve ennek elsajátításában. A 4-Star Cooking Assistant tarthat multimédiás főzőtanfolyamot, miközben a Smart Home Energy Assistant segítségével szabályozható a ház energiafelhasználása. A kommunikációs részleget felügyelő rendszer kezeli az összes audio- és videofájlt, a televíziókat, zenelejátszókat, az elektronikus programkalauz észben tartja az egyes lakók kedvenc műsorait. Az üzenetek rendszerezéséért a Message TV Assistent felel. Utóbbinak köszönhetően egyszerűen küldhetünk és fogadhatunk faxokat, e-maileket, vezetékes és mobil telefonhívásokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szakemberek célja, hogy a közös irányítás ellenére megmaradjanak az egyes emberek személyes részlegei, beállításai. A SerCHo alkalmazások nemcsak a felhasználók igényeit veszik figyelembe, de reagálni is képesek rájuk. Amennyiben a központi rendszer érzékel például egy bejövő e-mailt, akkor azt naplózza, majd megkeresi, hogy hol tartózkodik a címzett és a hozzá legközelebbi készüléken jeleníti meg vagy olvassa fel az elektronikus levelet.

A SerCHo projektet a next generation media program keretében a német gazdasági és technológiai minisztérium is támogatta és részt vett benne többek között az Alcatel-Lucent, a Bitkom, a Cycos, a DAI-Labor, a Berlini Műszaki Egyetem, a Deutsche Telekom Laboratories SevenSenses, a ProSyst, a Siemens és a WIK-Consult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Neerpelt #14
  Szerintem túl sok Nemere-könyvet olvasol, azok ilyen áltudományos olcsó gagyik...
 • roliika #13
  Uri Geller a 80-as években képes volt pusztán koncentrációval megzavarni egy IBM számítógépet.

  Ma már annyra aprók és ezzel érzékenyek a chipek, hogy erre ma már bárki képes lehet. Egely ott téved hogy szerinte az élő anyag körül forgatónyomaték jön létre...szerintem nem forgatónyomaték, hanem egyszerűen energia jön létre...koncentrált energia ami lehet hogy elektromágneses, lehet hogy részecske természetű valamiféle anyaghullám, de lényeg, hogy hat a környezetünkre, és semmiképp sem forgatónyomaték.

  Ezt kijelenteni olyan mintha azt mondanánk, hogy a gőz nyomása csak forgómozgást hozhat létre /egy ideig azt gondolták hogy munkára nem fogható a gőz mert csak tágul és forgató mozgásra semmiképp sem jó, dehát mégiscsak megjelentek a gőzgépek/.
 • roliika #12
  Nyár végére tervezem az Egely kerék megoldását digitális formában megvalósítani, és ezzel pontot tenni arra, hogy a cuccot a hő mozgatná, és bebizonyítva hogy az emberi tudat is képes bármilyen anyagban elemi változásokat előidézni.
 • roliika #11
  Az ember képes előidézni mások álltal is látható képeket, akár 3d-s mozgó képet is bizonyos körülmények között, ezt nevezik rendkívűl ... hmmm ... régies módon szellemnek. Az az érdekes, hogy ahol lekapcsolják az elekrtomosságot, vagy megszűntetik a sugárzást, megszűnnek a szellemek működni, van hogy nem, de ez pár rendkívűl erős emberi tudatnak tudható be akik annyira félnek, hogy előidézik ezen jelenségeket. Nem a szó szoros értelmégben hologramm. annál több ennél, rendelkezhet intelligenciával is...egy ideig...pl poltergeist is csak akkor jön létre ha megvannak a megfelelő körülmények és egy élő ezt előidézni képes erre fogékony ember akit rendszerint médiumnak neveznek, valójában az elektromágnesességre túlérzékeny és egyfajta erősítőként működik.
 • pepe003 #10
  A Home 1.0 elavult. Kívnánja frissíteni?
 • BiroAndras #9
  Az addig rendben van, hogy az elektroszmog bizonyos kürülmények közt okozhat halucinációkat, meg még pár érdekes jelenséget, de a hologrammoknak ehhez semmi köze. És a bluetooth meg wlan teljesítménye ehhez édeskevés (de én is úgy vagyok vele, hogy a kevesebb sugárzás biztosan nem árt).
 • hpteso #8
  Ti hisztek a szellemekben?
 • UnnameD #7
  MIVAN??? Fogalmad sincs az elektromágnesességről..
 • hpteso #6
  Ugy van .. hogyne .. szellemek:))ezt honnan hallottad? vagy talan te is szellemeket szoktal keszitgetni a szobadba?sztem alj le a droggal:)
 • cateran #5
  hallucináció, ami kinetikus energiával rendelkezik? és mások is látják? :DD bocs,de tudod mi az a hallucináció?:D Vagy te nem tudod,vagy én vagyok nagyon eltévedve:D