Berta Sándor

Connected Living: otthoni készülékek összekötése egyszerűbben

Megalapították a Connected Living Egyesületet, amelynek célja az intelligens otthon-rendszereket kínáló cégek közötti kapcsolatok erősítése.

Ma már számos olyan háztartási gép és szórakoztató elektronikai eszköz kapható, amelyeknek van hálózati adaptere vagy lehetővé teszik a más berendezésekkel való összekötést. A legnagyobb problémát a hiányzó egységes szabványok jelentik. Ezeknek a szabványoknak a kidolgozásában segíthet a Connected Living egyesület. A legfontosabb feladat, hogy a jövőben a számítógépeket, a szórakoztató elektronikai eszközöket, a távközlési készülékeket, az épülettechnikai és a háztartási berendezéseket egyszerűen és könnyen össze lehessen kötni egymással. A most alapított szervezet segíthet abban, hogy a különböző kutatóintézetek, egyetemek, cégek és fejlesztők egymásra találjanak.

A kutatási intézmények és a vállalatok számára az új szervezet egy olyan közös platformot jelenthet, ahol megismerhetik egymást és az általuk kifejlesztett megoldásokat. A Connected Living tagjai hiszik, hogy hamarosan minden háztartásban valóság lehet, hogy például a számítógép elindítja és felügyeli a mosógépet, esetleg a hűtőszekrényt. Vagyis, hogy megvalósulnak és világszerte elterjednek az intelligens otthonok. A fő célkitűzés, hogy minden háztartási készülék egyetlen hálózat részévé váljon és hogy ehhez a rendszerhez a ház minden lakója hozzáférhessen, akár az interneten keresztül is.

"Egy intelligens otthoni hálózat kiépítésének tudományos, technikai és gazdasági kihívásainak önmagában egyetlen ágazat nem tud megfelelni. Éppen ezért van szükség együttműködésre a különböző iparágak között" - jelentette ki Sahin Albayrak, a Connected Living elnöke, aki egyúttal a DAI Laboratórium vezetője. Az alapítótagok között megtalálható a TUB mellett a Deutsche Telekom, az EnBW és az AOK. Az egyesület 2010-re 50-re növelné a tagjai számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)