Berta Sándor

Blogok Oroszországban, avagy az "ötödik hatalom"

A blogokat Oroszországban egyszerűen csak ötödik hatalomnak nevezik, ezzel is utalva a kiemelkedő befolyásukra. Rusztem Rinatovics Adagamov az egyik legismertebb blogger, oldalát naponta 600 000-en olvassák.

A blogger nemrég találkozhatott Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel, igaz az eset furcsa körülmények között következett be. "Véletlenül elfelejtettem feltenni a szemüvegemet és nem láttam őt. Siettem és fellöktem a lépcsőn. Ezután Natalija Tyimakovának, a Kreml sajtószolgálata vezetőjének kellett megnyugtatnia az elnök testőreit. Ez még júniusban történt, amikor Medvegyev elnök Steve Jobshoz igyekezett a kaliforniai találkozójukra. A Kreml két fotósa mellett én lehettem egyedül jelen a nem mindennapi beszélgetésen, de kizárólag egyetlen fénykép erejéig, utána el kellett hagynom a helyiséget. Szürreális érzés volt. Csak Medvegyev, Jobs és én. Meg persze a mesterlövészek körbe a tetőkön" - elevenítette fel legérdekesebb esetét a blogger, akinek honlapja már 600 000 látogatóval büszkélkedhet.


Adagamov nem ekkor találkozott először az orosz elnökkel. Mint elmondta, szenvedélyes fotós és az oldalán írt arról, hogy miként fényképezteti magát Barack Obama és miként Dimitrij Medvegyev. Obamát mindig hús-vér embernek mutatják, néha látni lehet az izzadságcseppeket a homlokán. Ha a testőrei egy pillanatra félrenéznek, azonnal rámosolyog a feleségére, Michellere. Ezzel szemben Oroszország jelenlegi első emberei olyanok, mint a szakrális figurák. Még sosem látott képeket Putyin gyerekeiről és senki sem tud semmit a jelenlegi miniszterelnök családjáról.

Bár senki sem szeretne Putyin magánéletében vájkálni, de ezt bizonytalanságot erősítő állapotnak tartja, ráadásul Medvegyevet szintén nem lehet fotózni. Ezután írt egy levelet a Kremlnek, ahol Natalija Tyimakova a kezdetektől támogatta, annak ellenére, hogy folyamatosan bírálta a kormányt a kimért protokoll miatt. "Tyimakova rendszeresen olvassa a blogomat, ráadásul állításuk szerint Medvegyev is. Az utóbbi vidoeblogja azonban kiábrándító: csak felolvassa a szöveget, nagyon merev. Olyan benyomása van az embernek, mintha ott nem is egy hús-vér valaki ülne. A twitterezés ugyanakkor jobban megy neki, ott látszik, hogy ő is hibázhat. Már az első tweetjében vétett egy hibát" - közölte a blogger.


Adagamovnak több olvasója van, mint sok moszkvai napilapnak, például a Vedomosztyi, az Izvesztyija vagy a Kommerszant. A titok nyitja, hogy megpróbálja a világ eseményeit fotómontázsokkal megjeleníteni. Ezek lehetnek saját felvételek vagy a Reuters képei. Az emberek szeretik ezeket a beszámolókat, hiszen gyorsan megértik a hírek lényegét. Sokaknál Adagamov blogja helyettesíti a napilapokat.

"Az interneten drugojnak nevezem magam, ez a szó a lelkillapotomra utal. Idegen vagyok, egy megfigyelő. 10 évig Norvégiában éltem és dolgoztam egy reklámügynökség kreatív igazgatójaként, de a hirdetések a prostitúció egyik formáját jelentik a szememben, Norvégia meg olyan, mint egy akvárium: kényelmes, meleg, de mégis csak egy négy fallal körülvett ketrec. Szeretem azt az országot, sokkal magasabb ott az életminőség, de nagyon unalmas. Oroszországban ezzel szemben mindennap történik valami, Moszkvában az idő pulzusában vagyok."

Oroszországban több mint 7,5 millió blog van. Ennek oka, hogy régen, még a Szovjetunióban kizárólag a konyhában lehetett szabadon beszélni. Ma a webnek hasonló szerepe van. Még mindig nincsenek hangsúlyosan jelen a politikai pártok, illetve csak a fikciók szintjén léteznek.

"Alekszej Navalnyij barátom rendszeresen blogol az állami cégeknél és hivataloknál tapasztalható korrupcióról. Bátor, féltem is őt. Nálunk bizonyos embereket sokkal kisebb dolgok miatt is eltettek már láb alól. Nem vagyok pesszimista, csupán realista. Bizonyos dolgokba egész egyszerűen nem szeretem beleütni az orromat. Úgy gondolom, hogy ugyan nem fogjuk követni Kína példáját, de sokáig nem hagyják majd a szabad véleménycserét. Ez az utolsó szabad territórium, de már nem sokáig. Amíg viszont egy olyan ember ül a Kremlben, mint Medvegyev, aki szereti az internet, addig talán lelassítható ez a folyamat" - szögezte le végül Adagamov.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jimySz #26
    Oroszországgal foglalkozó nagyon jó hírújság és orosz szótár:
    posztinfo.hu
    oroszorszag.uhh.hu
    orosz-szotar.hu
  • Sir Ny #25
    Igazad van, legalább három vesszőhibát én is véte... ejtettem :)

    De nem is írnék cikket. De ha cikket írnék is, akkor megnézném a kommenteket, és ha valaki valami hibát vél felfedezni a cikkemben, akkor jelezném, hogy olvastam az észrevételt, és kijavítanám a hibát. Nagyjából így kéne működnie minden hírújságnak.
  • bosco05 #24
    Hiába, megmagyarázza ám :) Mondhatsz neki bármit :) #23-ban is van három szerkezeti hiba. Az is a nagy nyilvánosság ám Sir Ny, ha egy ilyen népszerű hír alá hozzászólást írsz :D Nos én leakadtam a témáról, különben is arra próbáltam rávilágítani, hogy ha hibát talál az ember a cikkben, akkor lehetne azt normális hangnemben kulturáltan közölni a bölcsész diploma hiányában szenvedő cikkírónak, de mivel ebben az országban mindenki ilyen kib*szott intelligens, ezért ez csak álom marad.
  • Sir Ny #23
    Te leszarod. Eleddig rendben van. Nekem van (nincs) bölcsész diplomám. Eleddig is rendben van. Az viszont, hogy a cikkírónak nincs bölcsész diplomája, az bizony nincs rendben. A magyarság, mint nemzet összetartó ereje a beszélt és írott nyelv. És azért, hogy ez egységes legyen, néhány ember megalkotta a magyar helyesírás szabályait. Nem azért, hogy mindenki úgy beszéljen vagy írjon, hanem azért, hogy aki szépirodalmat ír, vagy valami hivatalos cuccost, AZ tartsa be a magyar helyesírás szabályait. A cikkíró is. A köznépnek nem kell, sőt nem is szabad, mondhatni tilos, mivel a helyesírás szabályai az az éppen aktuálisan a legtöbbek által használt nyelvet fekteti le. Figyeld meg, ha hallgatsz tévét, vagy nézel rádiót, hogy az emberek több mint a fele nem mondja azt, hogy "az", hanem mindig "a"-t mond. Akkor is, ha a szó magánhangzóval kezdődik. És majd ezt nemsokára szentesíteni fogják a magyar helyesírás szabályaiban.
    De ez se lényeg. A lényeg ami lényeg, hogyha az ember nagy nyilvánosságnak ír, az írjon jól, és ne pocsékul.
  • smv #22
    Egyrészt irigylem akinek ez a legnagyobb problémája, másrészt sajnálom, hogy egy cikk/post/fórum hozzászólás elolvasása után valaki csak annyit tud hozzátenni a témához, hogy "elírtál valamit".... Nem lehetne már abbahagyni végre ezt a divatmajomkodást? Elhisszük, van bölcsész diplomád, lesz*rom.
  • Sir Ny #21
    Bocs, lemaradt: term oda nem kell vessző, de nagyon nem azért, amit te írtál.
  • Sir Ny #20
    Jó, akkor a rosszmájú nyelvtanbuzik, meg szokás lett, a cikkíró meg zseni és nyelvtanprof. ( nem kell ezt annyira mellre szívni. Ha felcsapsz egy könyvet akárhol, és elkezded olvasni, akkor tuti, hogy az első öt oldalon fogsz látni magyartalanságokat/érezhetően félrefordításokat )
  • Sir Ny #19
    Te hányszor buktál magyarból? Mert nagyon nem vagy képben.
  • bosco05 #18
    Amúgy annyira vicces, hogy mindig pont abban a mondatban van helyesírási hiba, ami a cikkíró írásképességeit firtatja :)

    "Vagy mert a cikkíró idióta, és nem tud magyarul?"
    / És elé soha nem teszünk vesszőt :P /
  • bosco05 #17
    Nem minden olvasó kezdi így, csak a rosszmájú "nyelvtanbuzik" és igen sajnos szokás lett sg-n, úgy látszik mindenkinek nagyon sok ideje van ilyen marhaságokkal foglalkozni :)