Berta Sándor

Bloggerek a cenzúra ellen

Világszerte egyre több országban próbálják meg a kormányok ellenőrizni a világhálót. A szabad véleménynyilvánítást akadályozó intézkedések ellen leggyakrabban a bloggerek emelik fel a szavukat.

A re:publica 2010 konferencián a hollandiai száműzetésben élő Sami Ben Gharbia tunéziai blogger-újságíró számolt be a tapasztalatairól. Ben Gharbia a Global Voices Online nemzetközi polgárjogi szervezet munkatársaként dolgozik és fő szakterülete a nemzetközi bloggerközösség életének nyomon követése. A munkája során kiemelt figyelmet fordít a sajtószabadságot korlátozó államokban élő kollégáira. A Threatened Voices nevű szolgáltatásnak köszönhetően bárki valós időben követheti nyomon, hogy melyik országban éppen hány bloggert tartanak börtönben vagy száműztek.

A hatóságok világszerte előszeretettel alkalmaznak számos eszközt a számukra nem tetsző vélemények elhallgattatására. Ezek között van az adott oldal betiltása vagy az ahhoz, illetve az egyes tartalmakhoz való hozzáférések blokkolása. Tunézia többek között megakadályozza a bizonyos tartalmú e-mailek továbbítását, de előfordul, hogy manipulálja az elektronikus leveleket. De előfordultak érdekesebb esetek is. Egy hírlevélből például tudatosan és szisztematikusan kiszűrték a "nem megfelelő" politikai híreket és azok helyén férfiasságnagyobbító kezelésekkel kapcsolatos reklámokat helyeztek el.

A tartalomcserék módszerével akkor is előszeretettel élnek a hatóságok, ha bezáratnak egy blogot. Aki meg szeretné látogatni az egyik letartóztatott iráni aktivistanő honlapját, az egy barátságosan mosolygó lány fotójával találkozhat a begépelt címen. A Ligue Tunisienne des Droits de l'Homme (LTDH) nevű emberjogi portál korábban arab, angol és francia nyelven is elérhető, ma már azonban kizárólag kínai nyelvű (!) anyagok jelennek meg rajta. A Conseil National pour les Libertés en Tunisie (CNLT) hivatalos honlapján pedig a tartalmak helyett kizárólag reklámok láthatók.

Amennyiben egy kormányt támadó oldal szerverei külföldön találhatók, nem ritka, hogy hacker- vagy DDOS-támadást indítanak ellenük. Jó példa erre a mianmari (burmai) vezetés 2007 szeptemberi akciója. A másik megoldás a blogger elhallgattatására, ha letartóztatják és börtönbe vetik őket. Ezzel párhuzamosan pedig kialakítható a félelem légköre. Nem csoda, hogy sokan inkább vagy különböző okokra (egészségügyi, családi stb.) hivatkozva felhagynak a tevékenységükkel vagy pedig öncenzúrát vállalnak.

A legegyszerűbb védekezési lehetőség a bloggerek számára, ha szüneteltetik a tevékenységüket vagy egy új oldalt indítanak, amelyről a régi tartalmak továbbra is elérhetők maradnak. Szintén szóba jöhet a virtuális száműzetés mondjuk a Facebook rendszerébe vagy a saját anyagok más blogján való megjelentetése. A legérdekesebb megoldást az egyik felhasználó alkalmazta: a Zine El Abidine Ben Ali tunéziai elnök palotájáról készült fotókat látta el kiegészítő információkkal, majd azok a képekkel együtt felkerültek a Google Earth rendszerébe. A macska-egér játék tehát folytatódik, váltakozó sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nazir #3
    Sehol nem lehet genyázni a tőkével mert kinyirnak kirúgnak eltűntetnek.
    Ez is egy olyan dolog amit mindenki tud, de tenni ellene nem lehet.
  • RoyalPredator #2
    Magyarországot be se tudták írni, naez az igazi cenzúra ;)
  • Amergin #1
    Amíg gondolatok kimondásáért hazánkban is simán börtönbe lehet kerülni, addig miről beszélünk? Amíg politikai fogjok vannak itthon is addig miről beszélünk?
    Ezért nem kell elmenni Kínába...
    Ha blogot indítanék kizárólag tengerentúli szerverre tenném fel, mert a másságot és a másként gondolkodást "szerető" hatóságok az itthonit letiltanák.