Berta Sándor

A mikrobloggerek unalmas emberek

A mikroblog-szolgáltatásokat használók meglehetősen unalmas személyek, akik többnyire banális üzeneteket írnak. Erre a megállapításra jutottak finn kutatók.

A Helsinki Információs Technológiai Intézet (HIIT) munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy milyen személyiségűek a mikrobloggerek. A finn szakemberek a Jaiku nevű mikroblog-oldal kereken 400 000 bejegyzését vizsgálták meg. A szolgáltatást két éve már a Google üzemelteti. Kiderült, hogy a legtöbb bejegyzésben a következő szavak szerepeltek: munka, otthon, evés, alvás.

"A mikrobloggolás annak köszönhetően működik, hogy a felhasználóknak teljes ellenőrzésük van az általuk küldött üzenetek felett. Ugyanakkor ez egy hobbi is, ami sok idő emészt fel, sokaknak viszont erre a tevékenységre nincs sok idejük" - kommentálták az eredményeket a finn kutatók. A tanulmány elkészítésekor a mikroblog-szolgáltatások mércéjének számító Twitteren található bejegyzéseket a szakemberek nem vizsgálták meg. Mindenesetre a kapott eredmények így is érdekesek és alighanem sokan bírálni fogják az általánosítást.

Nemrég készült egy hasonló felmérés, amelyben az Oxford University Press (OUP) munkatársai már kereken 1,5 millió Twitter-üzenetet, úgynevezett tweetet elemeztek. A brit szakemberek is arra voltak kíváncsiak, hogy mely szavak szerepelnek leggyakrabban a bejegyzésekben. A toplistára ezúttal is felkerült a munka szó, amely összesen több mint 26 000 tweetben fordult elő. A legritkábban használt kifejezések egyike ugyanakkor a futás, amely csupán 3195 üzenetben lelhető fel.

A szakemberek megállapították, hogy a legtöbb mikrobloggernek komoly nehézséget okoz egy törzsolvasói tábor kialakítása, illetve az állandó érdeklődés fenntartása a honlapja iránt. Az eredményeket közzéteszik a Personal and Ubiquitous Computing Journal nevű tudományos folyóirat következő számában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #5
    Attól függ. Nem mindegyik úgy működik. Az enyém például nem. Szakmai blog, tehát nem írok arról posztot, hogy mit reggeliztem, és annak ellenére, hogy általában naponta, vagy akár naponta többször is illenék posztolni, én tényleg csak akkor írok, ha tartalmas írnivalóm van. Nem fogok azért egy semmitmondó bejegyzést írni, csak hogy szemeteljek.

    Nincs napi több ezer látogatóm, csak 200-300, és nincs ezer komment posztonként, de nem is az a célom, hogy fórumot üzemeltessek.

    A weblap az weblap, a fórum az fórum, a blog pedig blog legyen. Mindent a maga helyén. Vannak írott és íratlan szabályok, hogy milyennek kell lennie, de azoktól nemcsak hogy el lehet, de el is kell térni. Attól lesz eredeti.
  • Sadun Tryst #4
    totálisan egyetértek. a twitter többnyire tényleg unalmas mert valóban másról sem lehet olvasni, csak h éppen mit csinál az adott személy. arra meg ugye senki nem kíváncsi, h xy 1:23 perckor ment el ebédelni...

    de ott van a másik oldal is, mikor ha tényleg valami érdekes dolog folyik a nagyvilágban (utoljára pl. a VMA-s kánya westes dologról érdekes volt olvasgatni), akkor meg normálisabb képet tud kapni az ember, h valójában mi is történt...
  • Epikurosz #3
    Nem értek egyet az előttem szólókkal.

    A bloggolás kiváló alkalom gondolatok közlésére olyanoknak is, akiket a hivatalos média, az elkurvult hivatalos média, nem enged közölni. Ez az egyik.

    A másik: a mikrobloggolás lehet, hogy unalmas, mint ahogy valszeg a Pál utcai fiúk is unalmas lenne, ha szövegleemzésnek vetnők alá, mert a leggyakrabban előforduló szó a gitt, meg a grund, meg az "az" névelő, az "és" kötősző etc.

    Penig, a moldvai fiatalok tavaszi cécóját is twitter-forradalomként emlegetik, és az minden volt, csak nem uncsi. De minden héten nem lehet forradalom se, hiába vágynak egyesek állandó izgalmakra, amiből aztán jó kis szakdogát lehet írni.
  • Sanyix #2
    mer ha reklám van rajta, pénzt kapnak érte...
  • NEXUS6 #1
    A blogokkal általában nekem csak az a bajom, hogy valóban nem egy adott dologgal kapcsolatos információról szólnak, hanem az a céljuk, hogy a gazdájuk egy saját kis oldalon kiskirálykodjon, gyűjtsön hozzászólókat. Ehhez képest a tartalom másodlagos.

    A kérdés ugye az, hogy miért ezt az utat választják ezek az emberek napi vállveregetés begyűjtésére?

    A válasz a cikkben van.