Berta Sándor

Merre tart az internet a bloggerek szemszögéből?

Az internet egykor tudományos, katonai és kutatási célokat szolgált, ma már viszont elképzelhetetlen lenne nélküle a legtöbb ember élete. Az idei re:publica mottója NowHere - Nowhere volt.

A re:publica konferencián a világháló jelenéről, jövőjéről, problémáiról és lehetőségeiről is tárgyaltak a résztvevők. "Mi most a jelenben élünk, valós időben vagyunk egymással hálózatba kötve, de sehol sem találjuk magunkat. De úgy is fogalmazhatnék, hogy a digitális társadalom még csak az út elején tart és egyáltalán nem tudjuk, hogy merre tart" - nyilatkozta Markus Beckedahl blogger, a netzpolitik.org üzemeltetője és a konferencia társszervezője. A re:publicán 30 országból összesen 265 blogger, szakember, újságíró vett részt. A 165 előadást összesen 2500-an tekintették meg a helyszínen.


Daniel Schmitt a Wikileaks működését ismertette

"Az internet kulturális technológiaként masszívan befolyásolja az emberek életét, s mindezt gyorsabban teszi, mint korábban minden más technológia. Ennek köszönhetően a digitalizáció egyre fontosabb társadalmi témává válik, amellyel a hálózatban nem tevékenykedő személyek is foglalkoznak" - tette hozzá Markus Beckedahl. A témák között szerepeltek az internetblokádok és az internetsemlegesség, a magánélet és az adatvédelem, az online tevékenységek és az elektronikus kampányolás. "Mi nem a klasszikus médiák konkurenseként, hanem a kiegészítőjeként tekintünk magunkra. Az oknyomozó újságírást nem feleslegessé, hanem finanszírozhatóvá akarjuk tenni" - hangsúlyozta a konferencián Daniel Schmitt, a Wikileaks szóvivője.


Sokari Ekine az afrikai blogoszférát mutatta be

Sokari Ekine nigériai írónő az afrikai blogoszférába engedett bepillantást. Ekine a Blacklooks.org nevű oldalt működteti, amely progresszív és feminista perspektívából mutatja be a mai Afrikát. A fő sajtóorgánumokkal szemben itt megtalálhatók az olyan tabunak számító témákról, mint például nők jogairól, a homoszexualitásról vagy éppen az emberi jogokról szóló írások. "Ha ma van internetkapcsolatod, akkor a korábbinál jóval szélesebb körű véleményekhez is hozzáférhetsz. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy Afrikában az emberek többségének nincs internetelérése" - szögezte le az írónő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kerub #1
    Még mindig ugyan az megy mint 5... 10 éve