Felföldi Beáta

Webanalitikával egészült ki a Blogger

A Google webanalitika alkalmazással egészíti ki egyik szolgáltatását, a Google Bloggert. Az új szolgáltatás olyan adatokat tár elénk, mint a blog látogatottsága, log statisztikák és mindezt grafikusan jeleníti meg számunkra.

Eddig ha valaki meg akarta tekinteni blogjának statisztikai adatait, valamilyen erre szolgáló alkalmazást kellett letöltenie vagy például a Google Analiticsra feliratkoznia. A most bemutatott fejlesztés a Blogger szolgáltatás szerves része lett, így egy könnyen használható web statisztika áll rendelkezésünkre. Az újonnan beépített, külön fülön megjelenő újdonság a Stats nevet kapta. Alkalmazásához nem kell semmit letölteni, installálni vagy külön beállításokat elvégezni. A program egyszerű és jól érthető grafikai felülettel mutatja meg blogunk statisztikai adatait.


A Stats alkalmazással olyan adatokat tudhatunk meg, hogy melyik kulcsszavak kapcsán jutott el a látogató az oldalunkig, melyik országból internetezik és azt is, hogy milyen böngészőt használt. A legjobb dolog a fejlesztéssel kapcsolatban, hogy szinte teljesen jelen idejű adatokat mutat. Így a web analízis megtekintésekor láthatjuk, melyik bejegyzést nézték meg legtöbben, vagy hogy éppen melyik oldal küld adatokat a blogunkba. Ez akkor érdekes, ha egy látogató valamely közösségi oldalon - Twitter, Facebook - megosztja egyik blog bejegyzésünket és az arra reagálók számát is megjeleníti a Blogger Stats szolgáltatás. Természetesen nem csak a pillanatnyi adatok tekinthetőek meg, de akár bizonyos időintervallumok közötti statisztikát is láthatunk, amik napok, hetek vagy hónapok is lehetnek.

A kiegészült Blogger mellett párhuzamosan a Google Analytics - a nagyvállalati szintű internetes elemzési megoldás - szolgáltatásait is ütközésmentesen alkalmazhatjuk, azonban előfordulhat, hogy az elénk tárt adatok nem egyeznek meg, ami azért fordulhat elő, mert a két program eltérő algoritmus alapján analizál. A Blogger Stats a privát blogokat egyelőre nem támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!