Kruza Richárd

Újra Windows XP a Dell számító­gépeken

Sokan vannak, akik a Vista kipróbálása után inkább lépnének - visszafelé. A Dell egy közvéleménykutatás eredménye miatt úgy döntött, újra árul Windows XP-s számítógépeket.

A Dell IdeaStorm nevű saját közvéleménykutatási weboldalára érkezett vélemények és kérések hatására nemrég Linux operációs rendszerrel is elkezdte árulni számítógépeit. A cég csütörtökön jelentette be, hogy az új gépeket opcionálisan a régebbi Windows XP-vel is meg lehessen kapni.

A többi számítógépgyártóhoz hasonlóan a Dell januártól majdnem teljes termékskáláját átállította Windows Vista-ra. Kiderült azonban, hogy sok vevő bizony visszasírja az XP-t. "Vásárlóink világosan és egyértelműen közölték, hogy szeretnék ha opcióként rendelkezésükre állna a Windows XP operációs rendszer is az új számítógépeken" - közölte a Dell az "Ideas in Action" nevű weboldalon. A cég oldalán ugyanis a szavazás eredménye 10 ezer pont lett - ez sokkal több, mint a Linux vagy OpenOffice témakörével kapcsolatos eredmény.



A Vista megjelenése óta az XP-s számítógépek ugyan nem tűntek el teljesen, de elég nehéz ilyet beszerezni. A HP a jövőben is fog egyes típusokat árulni XP-vel a kis és középvállalatoknak, és a CompUSA is tart a raktáron üzleti célra szánt XP-s rendszereket, de a Lenovo gépeket is lehet még kapni XP-vel. A Dell azonnal lép, és négy Inspiron laptop és két Dimension asztali típus máris kapható lesz Windows XP Home és Professional operációs rendszerekkel. Mindezt annak ellenére teszi, hogy egy hónappal ezelőtt még azt közölték, hogy nem tervezik az XP visszahozását - ebből is látszik, mekkora az igény a régebbi Windows-ra.

Elemzők szerint ez nem jó hír a Vista számára. "A Vista-val kapcsolatos problémák miatt a piac egy jókora szegmensében még mindig fennmaradt az igény a Windows XP-re" - mondta Richard Shim, az IDC elemzője. Shim szerint januárban, közvetlenül a Vista megjelenése után, a vártnál nagyobbak voltak az eladások, de ez részben annak tudható be, hogy sokan a megjelenésre vártak új számítógépük vásárlásánál. Az első negyedév végén az eladások már lényegesen csökkentek, és szerinte a piac reakcióját a Vistára majd csak egy év eltelte után lehet felmérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #73
    Kevered a szezont a fazonnal.
  • BiroAndras #72
    "És láttam 3,6 GHz-es P4-est, Vistával, amelyiknek könyörögni kellett, hogy méltóztasson felfutni."

    Hát jól szét lehetett barmolva. Nálam a Vista sokkal gyorsabban és stabilabban indul, mint az XP. Pl. amikor a desktop megjelenik a Vista azonnal használható, az XP meg még jó fél percig úgy tekeri a vinyót, hogy nem érdemes semmit indítani (ugyanazok a progik vannak telepítve). Később is gyorsabban indul el minden.
    Neked is javaslom, hogy ugyanazon a gépen, ugyanazokkal a progikkal hasonlítsd össze őket.
  • BiroAndras #71
    "Ugyhogy a Vista hasznalhatosagat, elkeszultseget az hatarozza meg (szamomra, mas velemenye meg nem erdekel, kiveve ha hajlando ő szivni helyettem a FELKESZ szoftverrel) hogy mukodik-e ugy, mint az XP MOST."

    A használhatóság tekintetében igazad van. Az elkészültség esetében viszont nincs. A Vista készen van. A baj az, hogy nagyon sok HW gyártó és SW fejlesztő nem készült még fel annak ellenére, hogy másoknak ez már 2 éve sikerült. Sokan egyszerűen nem foglalkoznak a problémákkal az utolsó utáni pillanatig.
    Hogy megéri-e most Vistára váltani, az leginkább attól függ, hogy mire használod. Ha minden általad használt HW és SW működik vele, és van elég RAM-od, akkor nagyonis megéri váltani, mert sok szempontból jobb (gyorsabb). Még az Aero-nak is van gyakorlati haszna, nem csak csicsa.
  • kacsi01 #70
    Kíváncsi volnék hány MS fikázó pötyögte be a szokásos "ilyen meg olyan fos a win, meg a faszom ilyen olyan linux gyorsabb, többet tud, meg ez felmegy egy kettévágott pendrive-ról is" dumáját windows alól. Mintha akármelyikőtök is eredeti win-t használna... majd ha adtok érte pénzt akkor ugassatok. Én sem szidom a bkv-t hogy tetű, meg büdös van, meg a hajléktalanok, mert nem fizetek érte évek óta. Örülök hogy ingyen van.
  • Hegyikecske #69
    most csodálkoznak? egy home basicnél számomra többet ér egy xp prof...
  • sathinel #68
    egyébként két monitorral is használtam már berylt:D jól néz ki mikor 2 desktopot forgatsz el) alapból van így 8:D
  • sathinel #67
    ja és bootolj be a live mini cd-vel a graf kártyádnak megfelelően aztán desktop-ról instalálj. Akkor már eleve beryl-el települ a vinyóra is:D
  • sathinel #66
    sabayon-ba van egy live help chat is beépítve, úgyhogy ha megy a net akkor chat-en köbekérdezhetsz hogy mit hogyan kell telepíteni.
  • Gabe Dearborne #65
    Hát, hogy is mondjam? Van egy Dell Optiplex 110-esem, nem nagy durranás, 775 MHz-en fut. Rajta egy XP Professional. A bekapcsolástól addig, amíg szörfözni is tudok (ebben benne van a tárcsázó ideje, meg mindenféle franckarika) lemérve 47 mp az idő. És láttam 3,6 GHz-es P4-est, Vistával, amelyiknek könyörögni kellett, hogy méltóztasson felfutni. Szóval nem mindig az utolsó ordítás a legnagyobb.
  • MrImy #64
    Épp ez a téma