Kruza Richárd

Virtualizálásra optimalizált gépeket gyárt a Dell

A ma oly népszerű szerver virtualizáció fokozottan megterheli a hardveres hátteret. A Dell úgy döntött, egyes modelleket ennek a speciális igénybevételnek megfelelően fog kifejleszteni.

A Dell kifejezetten szerver virtualizálásra kialakított szervergépeket fog hamarosan a piacra dobni. Bár maga a szerver virtualizálás alapvetően egy szoftveres módszer, és elméletileg minden x86-os rendszeren képes futni, mégis speciális igénybevételnek minősül. A virtualizáció lényegében annyit jelent, hogy egyetlen szerveren egyszerre több operációs rendszer is fut, tehát egy gép több gép feladatát látja el - egyszerűen fogalmazva olyan mintha több gép lenne.

Természetesen ehhez erőteljes szerverekre van szükség, de a mai jobbfajta Intel Xeon és AMD Opteron processzorokkal szerelt szervereknek többnyire nem szokott gondot okozni ez a művelet. Ennek a módszernek nyilvánvaló előnye, hogy kevesebb szervergépet kell megvásárolni, tehát lényegesen lehet csökkenteni a kiadásokat még akkor is, ha egy ilyen gép valamivel drágább mint egyszerűbb társa.

"A világon jelenleg a szerverek 8 százalékán futnak virtuális szerverek. 12 hónap múlva minden egyes eladott szerver képes lesz a virtualizációra. Ez nem azt jelenti hogy csak így képes működni, de nem kizárt, hogy a jelenlegi 8 százalékos arány felmegy 40-50 százalékra."-mondta Rachel Chalmers, a 451 Group elemzője

Egy ilyen célra felhasznált szerver általában jócskán meg van terhelve, ezért annak érdekében hogy évekig megbízhatóan működjön szükséges, hogy másképpen legyen felépítve. Éppen emiatt döntött úgy a Dell, hogy erre célra speciálisan felszerelt szervereket fog a piacra dobni. Minden ilyen Dell szerverben két processzor lesz - ez persze nem új találmány, bár ennek most, a két és négymagos processzorok korában más jelentősége van mint a régi egymagos processzoros szerverek idején. Az új gépek felépítése minden részében a megnövekedett igénybevételt fogja szolgálni. Sok szofter egyidejű futtatásakor alapvetően több memóriára, megnövelt hálózati teljesítményre és gyakran nagyobb tárkapacitásra is szükség van. Jay Parker, a Dell PowerEdge Server Group igazgatója szerint ez év második felében fognak megjelenni az új szerverek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #1
    ". Sok szofter egyidejű futtatásakor alapvetően több memóriára, megnövelt hálózati teljesítményre és gyakran nagyobb tárkapacitásra is szükség van"

    vazz, azért a mesedélután szintjére azért ne süllyedjünk már le
    ok, hogy magazin, nade akkor is!