Berta Sándor

Mindenkinek jár az internet-hozzáférés

A technológiák következményeit kutató svájci TA-SWISS központ legújabb felmérése szerint az emberek azt szeretnék, ha mindenkinek alanyi jogon és lehetőleg ingyen járna az internet.

A TA-SWISS április 18-án hirdette meg a Jövő internetje című programot, amelynek keretében a helyi állampolgárok közölhették javaslataikat és elmondhatták véleményüket a világháló jövőjével kapcsolatban. A legtöbben azt szeretnék, ha az internet mindenkinek szabadon, ingyen és alanyi jogon elérhető lenne. Emellett sokan fontosnak tartották azt is, hogy a gyerekek és a felnőttek is tanulják meg öntudatosabban használni az online hálózatot, hogy így kerülhessék el a különböző támadásokat és visszaéléseket.

Az állampolgárok követeléseiket egyaránt címezték a politikusoknak, a hivataloknak, a gazdasági élet szereplőinek és a társadalom tagjainak. A megkérdezett felhasználók úgy vélték, hogy a svájci államnak vagy teljesen ingyen vagy pedig nagyon olcsón kellene biztosítania minden lakosa számára az internetet. A válaszadók kiemelték azt is, hogy a világháló biztonságos és megfelelő használatának legalább annyira természetessé kell válnia mindenki számára, mint a fogmosásnak. Különösen az iskolákban kellene nagy hangsúlyt fektetni az internet használatának oktatására, a különböző online veszélyek bemutatására, a virtuális támadások megelőzésének lehetőségeire. A témák között szerepelnie kellene a felelősségvállalásnak, a biztonságnak, az adatvédelemnek, az egészségnek és az etikának.

A felhasználók leszögezték továbbá, hogy az online támadások áldozatait külön is segíteni kellene, hiszen sokan azt sem tudják, hogy a rendőrség mellett kikhez fordulhatnak ilyen esetekben. Azt ugyanakkor Danielle Bütschi, a TA-SWISS projektfelelőse is elismerte, hogy nem egyszerű megvalósítani a követeléseket, különösen igaz ez a mindenki számára ingyenes vagy olcsó internetelérésekre. Éppen ezért új fejlesztési, befektetési modelleken kell dolgozni, hogy teljesen kiépíthető legyen a szükséges infrastruktúra. 'Az internet kezelésének megtanulására sincsen egységes szövetségi szabályozás, minden kanton és minden iskola másképp kezeli ezt a kérdést" - tette hozzá a szakember.

A TA-SWISS munkatársai legutóbb azt próbálták kideríteni, hogy vajon merre tart a World Wide Web? A kutatók végül több kérdést találtak, mint választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #13
    alanyi jogon és ingyen viz, gáz, áram aztán lehet szó a luxusról azaz a netröl idiota emberek....
  • skodatuning #12
    "az evvel/ezzel és az avval/azzal alakoknál, ahol a névmásoknál szokásos hátraható hasonulás és a -val/-vel ragnál szokásos előreható hasonulás szembekerül egymással, mindkét megoldás lehetséges (bár az előreható hasonulás valamivel gyakoribb)."

    forrás:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hasonul%C3%A1s
  • Anotino #11
    pelda
  • Anotino #10
    Erre mar volt Magyarorszagon nem is olyan regen. Vicces szokasokhoz vezet, pl az emberek nyaron folyo ivovizzel hutottek le a gorogdinnyet, mert ugy gyorsabb.
  • Olmütz #9
    Érdekes, a svájciakról azért feltételeztem annyit, hogy tovább látnak az orruknál, de látom, hogy ez naiv elképzelés volt.
    Olyasmi, hogy ingyen internet, nem létezik.
    A hálózatot ki kell építeni és fenn kell tartani, ennek a költségeit valakinek viselnie kell. Ha a szolgáltató nem kap bevételt, akkor nem fog szolgáltatni - ki fogja akkor ezt ingyen elvégezni helyette? Szerintem senki sem szeret ingyen dolgozni, a beszállítók is kevéssé vehetők rá, hogy ingyen szállítsák a hálózati elemeket. Ha pedig kap a szolgáltató bevételt, akkor azt az állam biztosítja majd számára, hogy az emberek ingyen kapják a netet. Az állam ezt kizárólag az adókból tudja fedezni, tehát végső soron ott vagyunk, ahonnan elindultunk, csak sikerült egy közvetítőt beiktatni a rendszerbe.
    Nincs ingyen ebéd, én is szeretnék ingyen kenyeret kapni, de a pékek azt mondták, vessek búzát, arassam le, őröljem meg, készítsek kenyeret és süssem meg magam. Ez a realitás.
  • B0nFire #8
    Vajon miért érzem úgy, hogy emögött a hardverlobbi áll?
  • Pares #7
    *Ezzel
  • Oláh Herkules #6
    most is így tesznek... vécét tiszta vizzel lehúzás pl, mindenben hatalmas pazarlás van (pl energia is, de itt nem szaros izzók cseréjéről van szó), és mivel egyeseknek ez az érdeke így is fog maradni.
  • [HUN]FaTaL #5
    Evvel az a probléma, hogy, ha így lenne, akkor mindenki borzalmasan pocsékolna.
  • FefeeX #4
    Azt azzal mosnád a kocsit, mi? :D
    Pedig a korlátlan ingyen víznek még sokkal nagyobb pazarlás lenne a vége...
    Hozzám amúgy bármikor húzhatják a száloptikát, nem fogom kizárni őket...