Napi Online

Az érdektelenség a gátja az internet további térnyerésének

Bár a számítógép-használat fokozatosan terjed, a digitális szakadék továbbra is létező probléma. A legnagyobb gondot változatlanul az érdektelenség jelenti, jóllehet ez évek óta tartó jelenség, amin a kormányzatok különböző kampányokkal, programokkal igyekeztek változtatni - úgy tűnik, nem sok sikerrel, márpedig a leszakadók felzárkóztatása egyre nagyobb kihívás.

Néhány éve még kevesen gondolták, hogy Magyarországon az internet térnyerésének nemhogy abszolút felső korlátot nem állít majd az aktuális PC-penetráció, de éppen a világháló használata fogja indukálni a PC-ellátottság növekedését. A BellResearch infokommunikációs jelentése ugyanakkor rámutat, hogy az utóbbi években lezajlott örvendetes fejlődés ellenére továbbra is az érdektelenség és az ismerethiány a legfőbb akadály a lemaradók számára, márpedig ők teszik ki a hazai lakosság mintegy felét.

A számítógép-használatban több dimenzióban is tetten érhetők különbségek, a legmarkánsabb ezek közül az életkor. Ma a képzeletbeli határvonal azoknál húzódik, akik még a '80-as évek első felében jártak középiskolába, amikor a mai PC-k ősei még COCOM-listás, csak kevés szerencsések számára hozzáférhető eszközök voltak - az ennél idősebbek esetében az informatikai analfabéták vannak többségben. Akik már megtapasztalták a PC-használatból származó előnyöket, rendszerint ragaszkodnak is azokhoz. A felhasználók gyakran és ráadásul számos területen élnek az eszköz kínálta funkciókkal, míg a lakosok másik csoportja jellemzően mereven elzárkózik a használat elől.

A számítógéptől való tartózkodás okát ma már csak igen kis részben érdemes az anyagi tényezőkben keresnünk. Sokkal inkább az érdektelenség és a fel nem ismert előnyök alkotják a demotiváció alapját. Ez többek között azért szomorú tény, mert - ellentétben az anyagi korlátokkal - külső támogatásokkal nehezen kezelhető. Hiszen amíg nincs személyes tapasztalat, nincs saját élmény, hiányzik az elhatározás, addig nehéz felismerni, hogy érdemes energiát fektetni az alapok elsajátításába. Az alapvető kompetenciák nélkül pedig nem tapasztalhatók meg a használatból származó előnyök - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

Az ismeretek terén számos fehér folt akad; többek között a felkészültséget jellemző fogalomismeret tekintetében is hiányosságokra derült fény. Az internet a legismertebb fogalom, erről a 15 év feletti válaszadók 94 százaléka hallott ugyan, de csak négyötödük ismeri annak jelentését. Az ismertség képzeletbeli dobogójának második fokán az e-mail áll, míg a vírus a harmadik, amelyről a lakosság valamivel több mint fele tudja, hogy a fogalom hozzávetőlegesen mit takar. A pc-ről és a Windowsról a megkérdezettek kétharmada hallott, de csak alig több mint a felük ismeri behatóbban e kifejezések jelentését.

Az ismereteket érintő lemaradás terén különösen a leginkább veszélyeztetett rétegek felzárkóztatása jelent kihívást. Kötött keretek között ugyanis akár "kényszer hatására" is elsajátítható a pc-használat, és megtapasztalhatók bizonyos előnyök, a leginkább veszélyeztetett középkorúak és idősebbek számára azonban legfeljebb a munkahelyi elvárások jelenthetnének nyomást. A munkáltatóktól viszont reálisan kevéssé várható el, hogy az egyébként nem pc-s környezetben dolgozók számára képzéseket indítsanak, így ez a feladat jórészt az államra, esetleg a civil szférára marad. Egyéni elhatározás és tudatos lépések nélkül azonban könnyen hasztalan lehet minden külső segítség. Az "evangelisták" dolga azonban nem lesz könnyű, hiszen az elzárkózók attitűdjét évek óta hasonlóan erős érdektelenség jellemzi.

Az egyéni akarat és erőfeszítés gyengeségéről számos adat árulkodik. A valamely helyszínen hozzáférési lehetőséggel rendelkezők között csaknem másfél millió olyan lakost találunk, aki ezek egyikével sem él. Sokan az otthoni gép elé sem ülnek le, a munkahelyeken is csaknem negyedmillióan hagyják kihasználatlanul a lehetőséget, míg barátaiknál-ismerőseiknél ennél is jóval többen. A leszakadók felzárkózásának elvi lehetősége tehát részben adott. A szakadék betemetéséhez kevésbé az eszközökön, sokkal inkább az edukáción keresztül vezet az út.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #13
    Újonnan igen, de lehet venni 1.8-as P4-esel szerelt, CRT-monitoros, használt, kiépítést is 25 ezerért. Hirdetik nálunk is.

    Internetezésre jó.
  • Molnibalage #12
    Mechanikus számológépek akkor már voltak és használták is őket tudtommal. A lőelelemképzés is - mai szemmel primitív - de akkor is célszámítógépekkel zajlott már az I. Vh alatt is a csatahajókon.
  • Molnibalage #11
    Ennél többe kerül tissztességes kijelző, nemhogy az egész gép.
  • chuky123 #10
    Nagyon felfulják ezt a dolgot. Még kampányokra is költik ezt a pénzt feleslegesen.
  • teddybear #9
    Az egyik ismerősömet sem érdekli az internet, pedig csak negyven éves. Az a szavajárása, hogy a barátait nem az internetről válogatja, és nem is dróton keresztül tartja velük a kapcsolatot, és ha mégis kell valami neki az internetről, akkor a fia elintézi.
  • Amergin #8
    Tudom rég vót má': Afrikába' meg éheznek!
  • Darth Sith #7
    Ha nem érdekli, nem kell erőltetni. Legalább több sávszél marad még csúcsidőben is :D
  • paraszgyerek #6
    Ismertem egy külföldi műszaki ellenőrt, akinek egyik kedvenc szavajárása az volt, hogy egész Manhattant fel tudták építeni számítógépek nélkül... tudom sarkítás, de a lényeg érthető.

    az informatikából ne csináljunk vallást, még átvitt értelemben sem; és legalább ugyanekkora bajt jelent az amikor valaki mindent már csak a neten és gépen keresztül akar intézni, attól is be lehet szűkülni - valahogy úgy mint amikor a 2x2-t is a számológépbe üti be a kölök...
  • adamb #5
    "egy olyan probléma..." írod, akár a cikkíró , aki számára mi, "leszakadók" a "legnagyobb gondot" jelentünk, "nehezen kezelhető"-ek vagyunk, "kényszer hatására" sem akarjuk az új vallást elsajátítani az "evangélisták"-nak megtérni, akik nem látják mennyire "veszélyeztetett"-ettek vagyunk, mert "barátaiknál-ismerőseiknél" nem internetezni szoktunk, hanem kávézni, beszélgetni, stb. "Az ismereteket érintő lemaradás" a legjobb. Hány diplomátok van, hogy ennyire lenéztek minket?
  • mcganyol #4
    komolyan gondolod, hogy ma magyarországon a lakosság 95%-a nem volna képes 25ezer forint egyszeri beruházás (internet-képes számítógép) és havi 1500 forint (legolcsóbb adsl csomag), valamint 500Ft plussz áramköltség kifizetésére, ha szükségét érezné az internet használatnak?

    de mint a cikk is rávilágít, nem a pénz itt a probléma. pl a nyugdíjasok döntő többsége mereven elzárkózik a tanulástól. lehetne nekik akár ingyen netet is adni (ahogy pl ingyen utaznak), akkor se használnák többen.

    Mondjuk ez egy olyan probléma ami évek alatt "magától" is megoldódik, ahogy szépen hal ki a régebbi generáció. Ha valakit győzködni kell a használat előnyeiről, arra nem érdemes energiát pazarolni. El lehet mondani mire jó, lehet segíteni(anyagilag, vagy képzéssel), ha ki akarja próbálni, de milliókat vagy milliárdokat költeni népszerűsítő kampányra tök feleslegesnek tűnik.