Gyurkity Péter

UTP-kábellel váltanák le a HDMI-t

Legalábbis néhány gyártó, akik összefogtak, hogy az internetelérésre használt kábelekkel megoldják a képi anyagok továbbítását, felváltva ezzel az egymástól eltérő megoldásokat - meghagynák az adatforgalmat is.

Az új fejlesztés az LG Electronics, a Samsung Electronics, a Sony Pictures, valamint a Valens Semiconductor közös munkájának eredménye. A résztvevő vállalatok HDBaseT névre keresztelték az új szabványt, amely ezzel is utal a kábel és a csatlakozó eredetére. Nem mást használtak fel ugyanis a munka során, mint a hálózati eléréseknél alkalmazott Cat5 és Cat6 UTP-kábeleket, valamint azok RJ-45 csatlakozóit.

A partnerek ezzel szeretnék kiváltani a HDMI platformot, valamint idővel az összes többi hasonló megoldást. Érvelésük szerint egy ilyen szabvánnyal jelentős mértékben csökkenthetjük az otthonokban ma megtalálható kábeldzsungel méretét és bonyolultságát, miközben (egyszerre több platform és adatforgalom támogatásával) kiválthatjuk a meglévő szabványokat. Alapvető céljuk a HDMI eltüntetése, amire meg is van minden esélyük, feltéve, hogy az ágazat is támogatni fogja ezen törekvésüket. A technikai háttér már adott, a nyilatkozat szerint ugyanis megoldották a HD és 3D-videó továbbítását, legfeljebb 100 méteres távolságra, mégpedig egyszerű és kényelmes módon.

A képi anyagok mellett egy hagyományos 100 Mbites elérés esetében a hálózati adatforgalommal sem lenne gond, ezzel pedig beemelhetnénk az olyan új szolgáltatásokat, mint amilyen a Google TV, ezzel is nagyobb kényelmet biztosítva a tévézőknek. A legnagyobb előny azonban az egymástól eltérő kábelek feleslegessé válása, bár az még egy fontos kérdés, hogy mi lesz a beépített tartalomvédelemmel, amely a HDMI esetében mindenképpen fontos szempont (legalábbis a forgalmazók és jogtulajdonosok számára). Egyértelműen rosszul járhatnak a kábelek és csatalakozók forgalmazására szakosodott cégek, már amennyiben valóban elterjed az új fejlesztés.

A szövetség még az év vége előtt megkezdi az első ilyen termékek piacra dobását, az igazi dömping azonban jövőre várható. Az úgynevezett mini csatlakozók problémáját (lásd mini-HDMI) valószínűleg mini-USB változatokkal oldanák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #74
    (Pontosabban simán skew.)
  • narumon #73
    Nekem egy fizikus barátom nagyjából igy magyarázta el, persze a lehető legegyszerűbbre forditva hogy mindenki megértse (ennél lényegesen bonyolultabb a dolog)

    Tehát a kábelen csak az egyszeri user hiszi azt hogy 0-k meg 1-k szaladgálnak. A kábelen elektromos impulzusok szaladgálnak amit ugy kell elképzelni mint egy fűrészfogat ahol a hegye az egyes a a két fog közötti rész meg a nulla. Ezzel nincs is semmi gond, de mivel olyan gyorsan olyan nagymennyiségű adatot küldünk ami ráadásul a kábelen torzul, így az a kihivás hogy a fogadó fél BIZTOSAN fel tudja ismerni hogy melyik a fog hegye (1) és melyik a köztes (0). Na ez nem mindig egyszerű, mert egymás hegyén hátán érkeznek az adatok!
  • narumon #72
    "Tudod mi történik ha egy számítógépben vándorló driver programkódokban 1 bit is megváltozik? kékhalál, fagyás. És hát ez normál esetben nem nagyon fordul elő. Na vajon hogyan"

    Számítástechnikában nem is nagyon van HDMI kábel. Csak audióvizuális technikában. Egy adat cdt leolvasol akkor ott van hibaellenőrzés pl, de ha HDMI-n kiküldesz egy jelet a tévére akkor ott nem lesz.
  • narumon #71
    "a lényeg hogy az aranyozott soktízezres hdmi parasztvakítás."

    Akkro félreértettük egymást. Az aranyozott soktizezres HDMI kábelnek pont pl az audio cd nél van lényege, meg mondjuk DVDA-nál. Gondolom egyébként esetleg képnél is lehet különbség, de elég kevés videot nézek ezirányú tesztet meg még nem csináltam szóval nem tudom. Mindenesetre szerintem te ott vagy elkeveredve, hogy egy video lejátszásnál a tulóldalon semmi nem ellenőrzi, hogy ugyanaz ment-e át mint az elején.
  • Tetsuo #70
    :) Ez mondjuk igaz.. en is utalom a szar csatikat.. leginkabb a MIDI-t.
  • dez #69
    Nem biztos, hogy pont olyan lesz a csati, mint a szokásos RJ45-ösök. (Bár nekem pl. azzal sincs gondom. Vagy ha van, előkapom a krimpelőfogóm. :) Meg egy új csatit. Néha a szerelők tényleg nagyon tré módon teszik fel. Rendesen megcsinálva nem egykönnyen lehet kitépni.)
  • okosan gyerekek #68
    Az tényleg senkinek nem jut eszébe, hogy a számítástechnika ma használt leggusztustalanabb szabványa a szóban forgó kábel? Hát bele nem lehet dugni a kurvä wi-fi routerbe, laptopba, modembe; akad, nem jön ki; nem lehet megállapítani, hogy normálisan dugtad-e be, vagy sem; ha beakad, kiszakíthatod a finom kis szär kábeleket belőle, mert hitvány módon van bele dugva; a kioldó pöcök is egy felháborító szär! El törik a sok használattól! Én azt várnám, hogy végre megszabaduljon a számítástechnika ettől az alja csirkebéltől, erre ez a pár távol-keleti majom, azért, hogy kevesebb jogdíjat fizessenek a HDMI-szabvány tulajdonosának, még lekarteleződnek és tovább éltetik ezt a kibäszott szärt!
  • dez #67
    -nek
  • dez #66
    A kábeleknek elektromos tulajdonságai (ellenállás, induktivitás, impedancia, stb.) alapvetően befolyásolják az átvinni kívánt jelek "tisztaságát", digitális jelek esetén az impulzusok felismerhetőségét, ami akár a fel- és lefutó éleket illeti, akár a logikai magas szint megkülönböztethetőségét az alacsonytól. Minnél nagyobb a jel frekvenciája, annál könnyebben sérül és csillapodik. Minnél problémásabb a kábel, annál alacsonyabb frekvencián következik be a felismerhetetlenség állapota, vagy pl. tökröződések jelentkezhetnek, stb.

    Párhuzamos kábeleknél fontos paraméter a skew-rate is, ami az áthaladó jeleknek az egyes erek némileg eltérő elektromos tulajdonságai miatt bekövetkező, egymáshoz képesti késését adja meg.

    Az órajeleknél különösen fontos a fel- és/vagy lefutó élek felismerhetősége és azok egyenletessége.

    Az elektromos tulajdonségok többek között a felhasznált anyagoktól függenek, nem csak a vezetőtől, hanem még a szigetelő anyagától is. Természetesen a vastagság sem mindegy, stb.
  • levelhun #65
    Mitől lesz kicsi egy kábal sávszélessége? - nem tudja továbbítani a rajta áthaladó elektronokat? miért?

    Hogy okozhat egy kábel órajel problémákat? - az egyes bitek különböző sebességgel jutnak el az egyik végéből a másikba? miért?