Berta Sándor

Kartellgyanú a német hálózatfejlesztéseknél

A Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke szkeptikusan nyilatkozott a nagy sávszélességű infrastruktúrák következő hónapokban várható bővítéséről.

"Természetesen támogatom az optikai kábel-hálózat további kiépítését. Azonban világos határok vannak. A szolgáltatók kooperációja nem szülhet a piaci versenyt korlátozó megoldásokat és nem jöhetnek létre kartellek. Az együttműködést nem csak nekünk kell majd megítélnünk. Szoros kapcsolatban állunk ugyanis ebben a kérdésben a Szövetségi Versenyhivatallal. Az az igazi művészet, hogy egyensúlyt találjunk az érdekek között. Nagyon fogunk figyelni arra, hogy a többi cég számára milyen feltételeket szabnak meg a szolgáltatók. A konkurens vállalatok nyilván részt akarnak vállalni a költségekből, de a hozzáférésüknek diszkrimináció mentesen kell megvalósulnia" - jelentette ki Matthias Kurth, a hivatal vezetője.

A szakember ugyanakkor elutasította azokat a korábban felmerült javaslatokat, miszerint a fejlesztések ösztönzése és elősegítése érdekében lazítani kellene a szigorúnak mondható jelenlegi szabályozáson. Hibás ugyanis az a feltételezés, hogy kevesebb vagy enyhébb a szabályozás, akkor automatikusan megnő a beruházások száma.

Kurth leszögezte, hogy az ő feladatuk pont a piaci verseny dinamikájának biztosítása. Azt viszont a Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke sem vitatta, hogy mielőbb szükség van a szélessávú hálózatok bővítésére. Kérdés azonban, hogy valóban megvalósul-e a tervezett mértékben a 2010-es határidőre a nagy sávszélességű infrastruktúra fejlesztése. Egy hete egyébként a német 1&1 távközlési szolgáltató is óva intette a hatóságokat attól, hogy elősegítsék az internetpiacon egy dupla monopolhelyzet kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!