MTI

Éjjel van az igazi csúcsforgalom az interneten

Az internetes csúcsidőszak este 9 órától hajnali 1 óráig tart világszerte, ekkor az adatforgalom 20 százalékkal nő meg az átlagos órákhoz képest, egy kapcsolat átlagosan 18 megabájt adatforgalmat generál óránként, szemben a normál időszakban mért 15 megabájttal.

Az amerikai Cisco kutatása szerint az internetes adatforgalom 25 százalékát, ami 93,3 megabájt naponta és kapcsolatonként, az internetes főidő alatt generálják a felhasználók. Az átlagos szélessávú kapcsolatok forgalmának több mint harmada video- és közösségi oldal-szolgáltatás, illetve csoportmunka-alkalmazások igénybevételéből származik. A Cisco kimutatta azt is, hogy napjainkban egy átlagos szélessávú internetkapcsolat 11,4 gigabájt forgalmat bonyolít havonta. Ez naponta körülbelül 3000 szöveges e-mail, 100 mp3-fájl vagy 360 csak szöveget tartalmazó elektronikus könyv letöltésének felel meg internet kapcsolatonként.

A szolgáltatói hálózatokon 2009 harmadik negyedévében több mint húsz országban lebonyolított adatforgalom alapján az átlagos szélessávú kapcsolatot használók havonta körülbelül 4,3 gigabájtot fordítanak vizuális hálózati alkalmazások igénybevételére. Ez egy internetkapcsolatra vetítve naponta körülbelül 20,5 internetes rövidfilm, illetve 1,1 órányi internetes videoanyag megtekintésének felel meg. A felmérés kimutatta azt is, hogy a világszerte bonyolított adatforgalom több mint 20 százalékát az előfizetők 1 százaléka generálja, míg az adatforgalom több mint 60 százalékát az előfizetők felső 10 százaléka.

A felmérés megerősítette, hogy az IP-hálózatok és az internet a legnépszerűbb kommunikációs csatornák közé tartoznak világszerte. A fejlett szolgáltatások széles körű használata a tanulmány szerint az internetes piac bővülésének egyik legfontosabb motorja. Mindez azonban annak is függvénye, hogy a szolgáltatók lépést tudnak-e tartani az internet iránti igény folyamatos növekedésével, és képesek-e minden eddiginél közösségibb, személyesebb és interaktívabb IP-hálózatokat biztosítani előfizetőik számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • torcipepe #11
  valószínűleg mindenhol helyi idő szerint.
 • [HUN]FaTaL #10
  "Engem nagyon érdekelne hogy világszerte az ottani helyi idő szerint vagy világszerte a magyar idő szerint?"

  Szerinted?
 • Ferrer #9
  "Egy időben mértem a forgalmamat, és így is meghaladta havonta a 30 Gigát"

  Hébe-hóba.. :D
 • flashess #8
  "Az internetes csúcsidőszak este 9 órától hajnali 1 óráig tart világszerte"
  Engem nagyon érdekelne hogy világszerte az ottani helyi idő szerint vagy világszerte a magyar idő szerint?
  Szvsz MO.-n a csúcs 19:00- 21:00 között van.
 • Hedgehunter #7
  akarom mondani byte-ban...
 • Hedgehunter #6
  Kaspersky internet security-ben van ilyen funkcio programra lebontva meg tudod nezni mikor mi mennyit hasznal (mbye-ban)....
 • B0nFire #5
  "Cisco kimutatta azt is, hogy napjainkban egy átlagos szélessávú internetkapcsolat 11,4 gigabájt forgalmat bonyolít havonta." – Ettől kezdve az összes mobil szolgáltató kenheti a hajára a 3 Giga adatkorlátos mobilinternetjét. Nem vagyok nagy warezkirály, de hébe-hóba szoktam néhány dolgot tölteni. Egy időben mértem a forgalmamat, és így is meghaladta havonta a 30 Gigát.
 • B0nFire #4
  Én egy darabig a DU Meter-t használtam. Elég megbízható. Indításkor a tálcára helyezi magát, és méri a feltöltést és a letöltést. Csinál napi, heti, havi bontást is táblázatban, amit el lehet menteni.

  Nem ingyenes, de ez nem hiszem, hogy gondot okozna.
 • BB7 #3
  Engem is érdekelne egy ilyesmi!
 • FoodLFG #2
  93,3 mega ? Az jó. Már pár jutub videó több mint 100 mega. Kíváncsi vagyok, hogy azok az emberek, akik ennyire lehúzzák az átlagot, azok mire használják az internetjüket. Egy héten egyszer elküldenek egy e-mailt ? xD