Gyurkity Péter

2009 a 10 gigabites hálózatok éve lehet

Több piaci szereplő is arra számít, hogy a megfelelő eszközök árának csökkenése beindíthatja a 10 gigabites hálózatok elterjedését, első körben nyilván az adatközpontok és a szerverek szegmensében.

Az áttörésre számító cégek az olyan friss helyzetjelentésekre hivatkoznak, mint amilyenek többek között a Dell'Oro csoport részéről is megjelentek. Ezekből ugyanis kiderül, hogy a vállalati felhasználásra szánt switchek terén minden szegmensben visszaesést tapasztaltak a piaci forgalomban, ami alól egyetlen válfaj jelent kivételt, ez pedig a 10 gigabites csatlakozókat kínáló fejlesztések csoportja. Ez lehet a jövő, sőt akár a jelen is, hiszen sok adatközpont már most megkezdte meglévő készülékeinek lecserélését.

Ebben természetesen a fokozatos árcsökkenésnek jut a legfontosabb szerep, ahogy azt Jason Waxman, az Intel High-Density Computing igazgatója is kiemelte a Registernek adott interjúban. Külső felmérések arra mutattak rá, hogy az eredeti 10 gigabites switchek portonként 20 ezer dollárt kóstáltak, ez pedig napjainkra 500 dollárra esett vissza, a gyorsabb ütemű terjedés pedig természetesen a csökkenés folytatódását jelenti majd. Az Intel részéről a szerverekbe szánt SR optikai adapterek eredeti áruk 70 százalékát vesztették el, ezzel egy időben pedig megjelentek az eleve olcsóbb, rézalapú példányok is.

Ennél talán még fontosabb, hogy az adapterek mellett egyre több integrált vezérlő jelenik meg a szervereken, amelyek tehát az alaplap részeként érkeznek. Ezzel egyre több konfiguráció támogatja a 10 gigabites hálózati sebességet, amire a cégek véleménye szerint az egyre növekvő forgalom miatt szükség is lesz. A vállalatok abban is egyetértenek, hogy a legtöbb technikai akadályt sikerült áthidalni, a fogyasztással kapcsolatos gondok pedig (amelyek korábban visszatartották a gyors elterjedést) szintén eltűnőben vannak. Itt a 4 watt bizonyulhat mérföldkőnek, amint ugyanis a rézalapú megoldásoknál sikerül ez alá menni, rögtön megugorhat a  10GBase-T eszközök népszerűsége.

Az év végére tehát a mainstream részévé válhat a nagyobb sebességet biztosító szabvány, ez azonban csak a vállalatok szegmensére vonatkozik, az otthoni felhasználás esetében egyelőre nincs igény (és szükség) erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #9
    Huuuuu... mit nyomsz otthon? Beowulf clustert? :) Nekem a 8 portos 3com switch-en elmegy két szerver (dual ethernet) mindkettő virtualizálva (4 server) és egy munkaállomás. És miért nem kombináltál 2-3 darab 8 portos Gigabiteset?

    Zoleeca: Az USB 3.0 nem hálozatra készült hanem az USB 2.0 fogja felváltani, gondolom, általában 1-2m az alkalmazási területe de biztos ennél többre is képes. Csupán azért említettem, mert 5Gbit és azért vicces lenne ha a kamerát 5Gbit-el a LAN pedig csak 1Gbit-el alkalmaznánk.
  • Zoleeca #8
    No comment.

    BlackRose: Az USB 3.0-át bár nem ismerem, de lehet hogy ott más gondok is vannak (távolság limit?). Bár jelenleg ha jól tudom a cisco kb 7m-re tudja elvinni a 10Gbit-et Cat6e kábelen. Ami elsőre viccnek tűnik, de "Top of rack switch" design mellett (optikai uplinkekkel) teljesen jó elképzelés.
  • juhand #7
    Egyelőre a 16 portos 1 Gbps switcheknek menne le az ára. A 8 portosak már vagy másfél éve korrekt áron kaphatóak, de a 16 portosak drágák. Így egy 8 portos giga és egy 16 portos fastether switch kombinációjával szenvedek itthon egy 16-os giga helyett.
  • Alwares #6
    Hát ez valahogy nem dobbantja meg a szívem, míg az én "8 megabites" adsl kapcsolatom alig tudja hozni a 3 megabitet... Köszöntem... (T)
  • BlackRose #5
    1-2 év és integrálva lesz majd az alaplapokra :) nemsokára jön az 5 Gbps-es USB 3.0, kicsit vicces lenne ilyen gépen az 1Gbps LAN :)
    Nekem még kb. megfelel az 1Gbps-es hálozat a kis otthoni "datacenter"-emben, de ahogy növekednek a dolgok, 1-2 év múlva szinte biztos nem lesz elég. 10Gbps elég szépen hangzik :) különben már egy ideje a 100Gbps-et is fejlesztik.
  • freemanone #4
  • Zoleeca #3
    Szerintem ennek fuss neki mégegyszer. A "szerverek" és "adatközpontok" szavak hallatán nehogymár a te kis otthoni netelérésed jusson eszedbe.
    Hidd el igenis jól tud jönni egy szervernek a 10Gbit, pláne ha ezt UTP-én keresztül tudják biztosítani megfelelően alacsony fogyasztás mellett.

    http://www.cisco.com/en/US/products/ps9402/

  • szlovákiai hun #2
    De fő, hogy korlátozgatni akarnak, de 10 gigabites netre számítanak...nonszesz
  • T0nk #1
    Igény van rá. Kérdés mennyi pénze van az igénylőnek.