Berta Sándor

Nemzetközi internettörvények kellenek?

Nemzetközi megegyezés szerinti általánosan elfogadott internetjogi keretfeltételek kidolgozását tartja szükségesnek Bernd Neumann német kulturális és médiaügyekért felelős miniszter.

"A politikától továbbra is azt várják, hogy a késői 20. századnak ezt a forradalmát a felhasználók érdekeinek megfelelően alakítsa. A legsürgetőbb probléma számomra a szerzői jog hatékony védelme, de emellett az úgynevezett telemédiajog és az adatvédelem kérdéseit is tisztázni kell. A Google, a Facebook, a Twitter és más hasonló internetszolgáltatások nagy sikereinek pszichológiai hatásai is vannak. A World Wide Weben mozgó hatalmas információmennyiségek a dezorientáció veszélyét is magukban hordozzák." nyilatkozta Bernd Neumann.

"Az igazi kihívást a kiválasztás képessége jelenti. A megfelelő döntéshez szükség van megkülönböztetésre és értékelésre. Vagyis az embereknek ahhoz, hogy dönthessenek, először össze kell tudniuk hasonlítani a különböző szolgáltatásokat és információkat. Éppúgy, ahogy az irodalomkritika is csak fél dolog lenne a világirodalom meghatározó művei nélkül, a Google és a Facebook világában sem elég, ha valaki nem értékeli megfelelően az információkat."

A politikus ugyanakkor leszögezte, hogy nem egy konzervatív szemlélet mellett foglal állást, mivel a régi világ sem volt mentes a komoly problémáktól. De fontos tudni, hogy nem minden régi dolog elavult és túlhaladott. Éppen ezért egy olyan nemzetközi kulturális politikára van szükség, amely figyelembe veszi a múltat is és felteszi a kérdést: miként oldották meg abban a korban a problémákat? Ezekre ugyanis szükség van a jövő kérdéseinek megválaszolásához és megfelelő alapot jelenthetnek a jövőbeli döntésekhez.

Bernd Neumann korábban támogatta azt az elképzelést, miszerint lehetetlenné tennék az illegális másolatokat letöltők internetezését. A miniszter ezenkívül jelentősen növelni akarta a szerzői jogi művek védettségének időtartamát is. Szerinte ugyanis hibás az a nézőpont, hogy a kultúra mindenki számára ingyen hozzáférhető termék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #5
    nem értesz egyet egy jogvédő érveivel? TE náczyrászistá Holokauszt™ tagadó
  • Lowosan #4
    A zene és videóletöltésekre gondol, ez a filmes mamutok vagy lemezkiadók (mellesleg egykutya, pénzfaló piócák mind) egy új támadása a letöltés ellen, ezúttal más köntösben.
  • Vastag Elemer #3
    Nemzetközi ? Magyarán mocskos , büdös , cionista ZSIDÓ...
  • DeviloftheHell #2
    mennyivel tömték a kis munkatábor szövekény zsebét?
  • Penge4 #1
    "Szerinte ugyanis hibás az a nézőpont, hogy a kultúra mindenki számára ingyen hozzáférhető termék."

    Szerintem pedig hibás nézőpont, hogy ez a humanoid sejtburjánzás oxigént lélegezhet.