Berta Sándor

A német bíróságok áttérnek az elektronikus adatfeldolgozásra

A Bundestagban, vagyis a német szövetségi törvényhozásban február 25-én, az összes párt egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben immár elektronikus úton is feldolgozzák a bíróságokra beérkező iratokat.

A német ítélőtábláknál is megkezdődhet az internetes ügyintézés korszaka. Mindez nem csak azt jelenti, hogy az ítélethozatal is fokozatosan elektronikusan fog történni, hanem azt is, hogy az ügyvédek vagy az állampolgárok már online, e-mailben is benyújthatják majd például a tanúvallomásokat vagy más fontos periratokat. De adott esetben megtörténhet ezután az is, hogy egy ügyvéd - akadályoztatása esetén - online kapja kézhez a perhez fontos iratokat, ezáltal nem lesz szükség a tárgyalások elnapolására és az egész ügymenet felgyorsulhat.

Hans-Christian Ströbele, a németországi Zöldek parlamenti frakció-vezetőhelyettese - aki maga is már 40 éve ügyvéd - nemes egyszerűséggel a német igazságszolgáltatást forradalmasító lépésnek nevezte a jogszabály hatályba lépését. Ugyanakkor néhány parlamenti képviselő még szkeptikus az ügyben abban a tekintetben, hogy az elektronikus adatfeldolgozás valóban eltünteti-e majd a bíróságokon tornyosuló papírhegyeket. Ennek egyik oka lehet, hogy sokak szerint hagyományos módon jobban olvashatók a periratok, mint monitoron nézve.

Brigitte Zypries német szövetségi igazságügyi miniszter rámutatott arra, hogy a szövetségi tartományoknak az elektronikus adatfeldolgozás megvalósulásához először létre kell hozniuk az ehhez szükséges infrastruktúrát. A törvény ugyanakkor kimondja, hogy a két módszer, vagyis az elektronikus, illetve a hagyományos adatrögzítés egyaránt, akár egymást kiegészítve is használható.

A Bundesrat, vagyis a német szövetségi tanács, ahol a szövetségi tartományok képviseltetik magukat szinte biztos, hogy el fogja fogadni az új törvényt, lévén a javaslatot korábban maguk a tartományok terjesztették elő. A német parlamenti pártok szerint az elektronikus adatrögzítés és -feldolgozás előnye egyértelműen a gyorsabb ügyintézésben rejlik, hiszen jelentős mértékben gyorsul a kommunikáció a bíróság és a per résztvevői között, illetve egyszerre gyakorlatilag korlátlan számú személy férhet hozzá a beadványokhoz.

Kényes kérdés a biztonság, azonban Brigitte Zypries úgy véli, az elektronikus aláírások, illetve a titkosítások elegendő és megfelelő védelmet nyújtanak az illetéktelen betekintéssel szemben. A német parlament elfogadta azt a kiegészítő javaslatot is, amely szerint a jövőben már minden német bíróságon elérhető lesz a nyilvánosság számára egy terminál, amelyen közhasznú információk lesznek, így például bárki választ kaphat majd arra a kérdésre, hogy hol, melyik tárgyalóteremben és mikor kerül sor egy adott tárgyalásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Lesznek hackerek akik erre specializálódnak. Tuti.
    (Bocsánat crackerek.)
  • Kis-Bob #4
    Nagy a visszaélés lehetőségének a veszélye,de ha ezt sikerül kiküszöbölni, akkor tényleg nagyon király. Nem beszélve arról, hogy mekkora papírmennyiséget lehet ezzel megspórolni.
  • Garfield #3
    A tanúvallomásokat eddig (sem) írásban tették meg, és ezentúl sem lesz rá lehetőség,

    Mindez nem csak azt jelenti, hogy az ítélethozatal is fokozatosan elektronikusan fog történni, hanem azt is, hogy az ügyvédek vagy az állampolgárok már online, e-mailben is benyújthatják majd például a tanúvallomásokat vagy más fontos periratokat.

    Ha pedig lehet tanúvallomást írásban tenni, akkor írásban is lehet figyelmeztetni.

    A hiánypótláshoz meg annyit, hogy azért van különbség még aközött is, hogy a titkárnő klikkel kettőt és elküldi emilben vagy elmászik a postára és sorbanáll.
  • TomiBone #2
    A tanúvallomásokat eddig (sem) írásban tették meg, és ezentúl sem lesz rá lehetőség, hiszen a tanút figyelmeztetni kell a hamis tanúzás következményeire, és ha már csak ebből indulunk ki, akkor nem lehet tanúvallomásnak tekinteni azt, amit valamely tanú leírt és benyújtott.
    A hiánypótlással meg nem értem, mit variálsz, amiatt eddig is csak a titkárnőt kellett postára küldeni. Itt sokkal inkább a keresetlevelek benyújtására, és minden további, írásbeli "forgalomra" kell gondolni.
  • Garfield #1
    Ez nem tudom, miért nagy cucc.

    Az ilyen változtatásnál nem ugyanis az elektronikus ügyintézésre való áttérés a nagy dolog, hanem az eljárási jogszabályok olyan megváltoztatása, hogy nem kell személyesen jelen lenni egy-egy ügyszakban.

    Én speciel nem igazán tartom jó ötletnek, hogy tanúvallomás és hasonló, "régebben" személyes közreműködést igénylő eljárási cselekmény is elvégezhető elektronikusan, mert nem véletlenül találták ki anno a tárgyalásos eljárásokat. Azellen persze semmi kifogásom, hogy mondjuk egy polgári peres (irat-)hiánypótlást mondjuk e-mail-en keresztül intézzék el, mert ezért tényleg felesleges össze-vissza mászkálni.