JohnnyCage

Nem lesz törvény a netrádiós licenszdíjak halasztásáról

Az amerikai Képviselőház visszavonta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna az internetes rádiócsatornáknak, hogy halasztva fizessenek licenszdíjat a lejátszott zeneszámok után.

A lemezkiadók, illetve az internetes műsorszolgáltatók bejelentették, hogy maguk is meg tudják oldani a problémát. A felek közötti tárgyalások már a végső stádiumban járnak, és napokon belül várható a megállapodás.

A leendő törvényt szavazásra beterjesztő képviselő visszavonta a tervezetet, mivel a zeneipar képviselői, és az úgynevezett "webcasterek" megígérték, hogy megoldást találnak a közel egy éves problémára. "Az érintett felek egyértelmű kérésére visszavontuk a tervezetet" - mondta a wisconsini republikánus képviselő James Sensenbrenner szóvivője. Sensenbrenner az elmúlt héten terjesztette elő szavazásra a tervezetet, amely szerint egyes online műsorszolgáltatók elhalaszthatták volna a lesugárzott zeneszámok utáni licenszdíjak fizetését.

A hónap végétől az amerikai webcasterek felhasználónként és zeneszámonként 0,07 cent licenszdíjat kötelesek fizetni a zeneszámok tulajdonosainak, amely licenszdíj egyes, kisebb szolgáltatók működését lehetetlenné teszi, a lemezkiadók szerint azonban nevetségesen alacsony.

Az érintett felek képviselői szerint akár már pénteken megegyezés születhet a vitás kérdésben. Az átdolgozott licenszmegállapodás szerint az internetes rádiócsatornák várhatóan kevesebbet fognak fizetni a zeneszámok után.

Egyesek szerint a törvénytervezetet azonban nem ezért vonta vissza Sensenbrenner, hanem azért, mert aligha kapta volna meg a szükséges, kétharmados támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!