Berta Sándor

A német kormány nem támogatja a hozzáférés-blokkolásokat

Élesen támadta az Európai Unió internetes cenzúraterveit Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter, aki korábban az ország szabadalmi hivatalában dolgozott.

"Természetesen nagyon fontosnak tartom a szerzői jogok védelmét, ez korábban könnyebb is volt. Az internet megjelenésével, a korszerű kommunikációs technológiák elterjedésével azonban sok minden megváltozott és pontosan emiatt van most is egy komoly vita a kérdésben. De nem minden eszköz elfogadható válasz a szerzői jogsértésekre."

"A kormánykoalíciós szerződésben a két párt egyértelműen az internethozzáférés-blokkolások ellen foglalt állást. A világháló jóval több annál, mint hogy egy e-mailt küldhessünk valakinek. Napjainkra az internet az állampolgárok kommunikációjának a részévé vált. Ezt az álláspontot képviseljük Brüsszelben is és már eddig is számos dokumentumban szögeztük le, hogy számunkra az utolsó lépcsőfokot jelentő hozzáférés-blokkolások nem jelentenek elfogadható megoldást. Más európai uniós tagállamok ugyanakkor másként látják ezt a kérdést. Azt viszont ezúttal is kijelenthetem, hogy amíg ez a kormány van hatalmon Németországban, addig nálunk nem lesznek hozzáférés-blokkolások. Természetesen vita van más módszerekről is, de azt semmiképpen sem akarjuk, hogy az internetszolgáltatók feladata a világháló ellenőrzése legyen" - hangsúlyozta interjújában Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.


A politikus elmondta: az internet komoly lehetőség az információk, a tudás és a tapasztalatok megosztására, így semmiképpen sem lehet úgy szabályozni ezt a területet, hogy a lakosság bizonyos csoportjainak egyszerűen megtiltjuk a használatát. Ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy a világháló sem jogmentes terület és az embereknek ott is be kell tartaniuk a törvényeket.

"A számunkra egyedül az elfogadható, hogy az illegális tartalmakat töröljék. A letiltások nem jelentenek hatékony védelmet és lehetővé teszik, hogy az adott tartalmak mindig újra és újra felbukkanjanak a virtuális világban. Ráadásul ezekhez a tiltott tartalmakhoz általában fájlcserélő hálózatokban lehet hozzáférni, azok esetében pedig a blokádok nem sokat használnak. Éppen ezért kell törölni minden illegális anyagot a világhálóról, hogy az áldozatok ne válhassanak újra áldozatokká" - nyilatkozta végül a német igazságügyi miniszter.

Március végén vált ismertté, hogy az Európai Bizottság a jelenleginél szigorúbban büntetné a gyerekek szexuális molesztálását, zaklatását, kihasználását, a gyermekpornográfiát, valamint a szexturizmust. Felmerült továbbá annak a lehetősége, hogy - az illegális tartalmak esetében - az egész Európai Unióra kiterjesztenék a hozzáférés-blokkolásokat. Annak ellenére, hogy február közepén Horst Köhler német államfő aláírta az internetblokádokról szóló törvényt, az Angela Merkel vezette kabinet egy hivatalos levélben jelentette be, hogy felhagy a hozzáférés-blokkolásokkal kapcsolatos program előkészítésével.< Németország egyébként már tavaly jelezte, hogy a Three Strikes Out modell három csapása közül csak kettőt alkalmazna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!