Berta Sándor

A WLAN-eszközök tulajdonosai felelnek a nem jól védett kapcsolatokért

Németországban a jövőben felelősségre vonhatók a WLAN-elérések tulajdonosai, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem megfelelő védték az illetéktelen hozzáférésekkel szemben a kapcsolatukat.

A Német Legfelsőbb Bíróság (BGH) Első Polgári Szenátusának döntése értelmében, ha kiderül, hogy egy harmadik személy illegálisan másolt fájlokat töltött le egy nem biztosított WLAN-elérést használva, akkor a hozzáférés tulajdonosát is felelősségre lehet vonni szerzői jogsértés miatt. A testület ugyanakkor úgy határozott, hogy minden ilyen személyt legfeljebb felszólítani lehet a jogsértő tevékenységére abbahagyására, de ugyanakkor kártérítés nem kérhető tőlük.

A bíróság azután hozta meg az ítéletét, hogy egy zeneszám tulajdonosa szerzői jogi pert indított egy felhasználó ellen. Az ügyészség azzal vádolta meg a férfit, hogy a dalt az internethozzáférése segítségével letöltésre kínálták egy fájlcserélő hálózatban. Később azonban kiderült, hogy az alperes a kérdéses időpontban éppen nyaralt, így nem kínálhatta letöltésre a zeneszámot. A felperes ennek ellenére azt követelte az illetőtől, hogy hagyja abba a jogsértő tevékenységét, valamint fizessen kártérítést és vállalja magára a perköltségeket.

A tartományi bíróság elítélte a férfit, ugyanakkor a fellebbviteli bíróság már elutasította a felperes beadványát. Ezután került az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé. A testület végül úgy döntött, hogy az alperes nem követett el szerzői jogsértést, így nem kell kártérítést fizetnie, viszont köteles lett volna és köteles a jövőben is megfelelő módon védeni a WLAN-kapcsolatát az illetéktelen hozzáférésekkel szemben. A BGH álláspontja szerint egyetlen magán WLAN-hálózat működtetőjétől sem várható el, hogy mindig a legújabb technikai szinthez igazítsa a rendszere biztonságát és hogy erre megfelelő összeget fordítson.

Az alperes ott hibázott, hogy megelégedett a WLAN-routere szabványbeállításaival, nem cserélte le a régi jelszót egy új, biztonságosabb jelszóra, holott ez elvárható és indokolt lett volna, ráadásul nem került volna egyetlen eurócentjébe sem. A férfinek vállalnia kellett, hogy megfelelően védi a WLAN-kapcsolatát és ki kell fizetnie a legfeljebb 100 eurós perköltséget. Az ítélet nem vonatkozik az internetkávézókban működtetett WLAN-hálózatokra, ugyanakkor ezek üzemeltetői még inkább kötelesek megfelelően védeni a vezeték nélküli rendszereiket.

A BITKOM szakmai szervezet közleménye szerint jelenleg a WiFi Protected Access (WPA) számít a legelterjedtebb vezeték nélküli titkosítási szabványnak, ennek legújabb változata a WPA2. A korábbi WEP már nem igazán biztonságos és nem ajánlják a használatát. A felhasználóknak célszerű egy hosszú és kis- és nagybetűkből, valamint számokból és különleges írásjelekből álló hálózati kódot alkalmazniuk és ezt nem árt rendszeresen változtatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #21
    Hmm, német kollégának régi ADSL előfizetése van, a szolgáltató által az előfizetéshez kapott/vásásolt (már nem emlékszik rá) wifi router még nem támogatja a WPA2-t. Perelheti-e a DT-t, hogy nem a szolgáltató nem biztosítja számára a megfelelő biztonságot? kb...
  • zsuzsukox #20
    Itt a nem jól védett eszközökön van a hangsúly. Ha feltörik a wifit az bűncselekmény de ha alapból le se védted akkor az olyan mintha kihúznál az utcára egy UTP kábelt és hagynád hagy netezzen bárki. Az már a Te felelősséged.
  • nickwearby #19
    ...gusztustalan...
  • sathinel #18
    Arra lennék kíváncsi hogy akkor ha feltörik mert le volt védve akkor kapásból jogosan perelhetem a router gyártóját mert feltörték a rendszert, vagy az MS-t, vagy mindenkit akinek a programját netezésre használhatom mert nem elég biztonságos? Mert ennyi erővel akkor az is jogos hogy nem adnak normálisan levédett termékeket, aztán meg engem vonnak felelőségre.
  • zola2000 #17
    Nálam nincs titkositva, aki használja a korlátlan netemet, annak egészségére. Az hogy németországban ez a törvény, még mindket nem érint...
  • hdo #16
    Aki hülye ... úgy kell neki.

    Itthon WPA2-PSK titkosítással megy a WLAN, a router konfig jelszót hetente változtatom, a DHCP-n be van állítva hogy csak hat IP címet oszthat ki, ebből 4 állandó jelleggel társítva van a 4 PC-hez. Ennyi!
  • asdasdasd #15
    "nem cserélte le a régi jelszót egy új, biztonságosabb jelszóra, holott ez elvárható és indokolt lett volna"
    Egy bíróságnak mi köze van hozzá, hogy milyen jelszó van a router-en?
  • Indira Ganji #14
    Mondjuk ez is igaz, és egy router konfigurálás az pont nem az a kategória a számítástechnikában amit Erzsike a két diplomájával (nem, nem az eszéért kapta) csakúgy hipphopp megold.. ezzel a törvénnyel , még ha be is iktatják adni fognak a szarnak egy hatalmas pofont... Üres fenyegetőzés ez semmi több, újfent a "zeneipar"-os hórihorgasorrú hájseggű cionistáktól. Pontosan olyan, mint amit szintén már évek óta több cikkben is olvastam már, hogy majd az internetszolgáltatókat teszik felelőssé a keresztük átfolyó kalózanyagokért...

    Ezeknek a f*szrázogató büdös görényeknek tök mindegy hogy kit lehet megfogni, felelőssé tenni, lerántani, lóvéval , kisajtolni belőle az utolsó garast is, ha rajtuk múlna amíg mozogsz addig addig vagy dolgozol, vagy fizeted neki az adót, a nyugdíjkorhatárt is már lassan 90 éves korig fogják kitolni, hogy addig doglozzon a magyar gój, amíg mozog.
  • Indira Ganji #13
    ez sokkal inkább a kezdetét jelenti a TOR szélesebb körben való megismerésének ... mivel az aki használja az ingyenes netet, annak érdeke is hogy a router tulajdonosát ne büntessék meg az ő hülyesége miatt, ezért simán feltelepít egy Vidaliát és egy foxyproxyt és azon keresztül netezik, valamint rákonfigolja a TOR proxy-t a torrent kliensére is, és ha nem is az egész Kalóz Filmet, de legalább egy részét a TOR proxy-n keresztül tölti le.

    A routerek tulajdonosai amúgy is átlagjúzerek, eddig sem és eztán sem fognak a router konfigurálásával foglalkozni, mert jó esetben még azt sem tudják hogy nekik van olyan, vagy hogy egyáltalán mi az a "kis dobozka" ami a falból kijövő netkábel és a gépe közé van iktatva.
  • AgentKis #12
    Akkor kell majd egy jelszómegfelelőségi szabályzat is, kíványcsi vagyok, hogy a sok dilettáns politikus hogyan hozza majd össze és foglalja törvénybe.

    Na meg a router jelszavának mi köze ahhoz, hogy a kapcsolat védett-e? A router jelszó megváltoztatása (bármilyen bonyolultra is), nem tiltja meg a ruoter használatát, az a jelszó a router beállításához kell, viszont a beállításokat (és az ahhoz való szakértelmet) ne követeljük már meg mindenkitől!!! Szóval látszik, hogy már most sem értik, hogy miért is kellene elítélni a fószert. Ez olyan, mintha valakit elítélnének, hogy a tőle ellopott pénzzel fizettek egy gyilkos fegyverért. Abszurd és idióta dolog ez nem?